شهرستان دورود

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
شهرستان دورود
تصویری از شهرستان دورود
اطلاعات کلی
کشور ایران Flag of Iran.svg
استان لرستان
مرکز دورود
سال شهرستان شدن ۱۳۶۸[۱]
مردم
جمعیت ۱۶۲٬۸۰۰ نفر[۲]
مذهب شیعه
جغرافیای طبیعی
مساحت ۱۳۲۶ کیلومتر مربع[۳]
داده‌های دیگر
فرماندار ماشاالله نعمتی
پیش‌شماره تلفنی ۰۶۶
شهرها
دورود، چالانچولان
تعداد بخش‌ها
مرکزی، سیلاخور

شهرستان دورود شهرستانی است در شرق استان لرستان و مرکز آن شهر دورود است. مساحت شهرستان دورود ۱۳۲۶ کیلومتر مربع است که ۷/۴٪ خاک لرستان را شامل می‌شود. این شهرستان از شمال به شهرستان سربند، از شمال غربی به بروجرد، از شرق به شهرستان ازنا، از جنوب به شهرستان الیگودرز و از غرب به شهرستان خرم‌آباد محدود است. آب و هوای معتدل کوهستانی دارد و متوسط بارش سالانه آن ۶۷۰ میلی‌متر است. شهر دورود بر خلاف دیگر شهرستانهای استان لرستان از قدمت تاریخی بسیار کمی برخوردار است. قدمت تاریخی این شهر به حدود ۱۳۰ سال می‌رسد. به دلیل موقعیت جغرافیایی شهر دورود می‌توانیم این شهر را جدا کننده دو تیره بختیاری و لرستانی نامید. قسمت جنوبی و جنوب شرقی رودخانه‌های مذکور بختیاری و قسمتهای شمالی و شمال غربی رود خانه لرستانی هستند. این شهرستان تا سال ۱۳۶۸ بخشی از شهرستان بروجردمحسوب می‌شد. مردمانش با لهجه‌های مختلفی صحبت می‌کنند که مهم‌ترین آنها بختیاری است. شهرستان دورود در دامنه رشته کوه باباهور زاگرس و در نزدیکی اشترانکوه قرار گرفته است. دو سر شاخه رود دز یکی از شمال بنام تیره و یکی از شرق بنام ماربره در دورود به هم می‌پیوندند و با نام رود سزار سرچشمه اصلی رود دز می‌شوند. این رود تقسیم‌کننده بخش لرستان و بختیاری در کشور می‌باشد.[۴]

جمعیت[ویرایش]

بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت شهرستان دورود در سال ۱۳۹۰ برابر با ۱۶۲٬۸۰۰ نفر بوده است.[۲] از این تعداد، ۱۰۰٬۹۷۷ نفر در نقاط شهری و بقیه در مناطق روستایی ساکن هستند. تعداد خانوارهای این شهرستان ۴۲٬۸۱۹ نفر است.[۵] این شهرستان، یکصد و دهمین شهرستان پرجمعیت کشور است.[۶]

گویش مردم دورود[ویرایش]

مردم شهرستان دورود به زبان لری سخن می‌گویند. گویش‌های رایج در این شهر شامل لری سیلاخوری و لری بختیاری می‌باشد.[۷]

بخش‌ها و دهستانها[ویرایش]

شهرستان دورود شامل دو بخش مرکزی و سیلاخور است و ۱۴۶ روستای دارای سکنه دارد. جمعیت این شهرستان در سال ۱۳۸۴ بالغ بر ۱۵۰هزار نفر گزارش شده است. مرکز آن شهر دورود است و چالانچولان شهر دیگر آن است.

جاذبه‌های طبیعی شهرستان دورود[ویرایش]

دورود جاذبه‌های طبیعی و گردشگری فراوانی از قبیل کوه، جنگل، رودخانه، سراب، دره و حیات وحش دست نخورده داردبطوریکه لقب پایتخت طبیعت ایران را برای این شهر به ارمغان آورده است. برخی از گردشگاه‌های طبیعی شهرستان دورود عبارت‌اند از:

  1. دریاچه گهر:دریاچه‌ای طبیعی در دامنهٔ اشترانکوه
  2. دره اسپر: منطقه زیبای دره اسپر که آبشارازنادر نیز در آن وجود دارد.
  3. دره نی گا : دره‌ای است در منطقه حفاظت شده اشترانکوه با طبیعتی بکر. مسیر دستیابی به این دره از طریق مسیر دریاچه گهر است که ابتدای پیمایش آن از چشمه پنبه کار به سمت روستای تی حدود ۱۶ ساعت پیاده‌روی دارد.
  4. کوه پریز. این کوه داری قله‌ای به نام پریز به ارتفاع ۳۰۷۰ می‌باشد.
  5. کوه قارون. قله این کوه به ارتفاع۲۹۵۰ متر می‌رسد که از طریق راه آهن و راه آسفالت قابل دسترس است.
  6. زیارتگاه شاه پیروالیاین امامزاده که برادر ناتنی امام هشتم (ع) هستند در روستای درب آستانه و در مسیر دریاچه گهر می‌باشند.
  7. بابا هور یکی از بلندیهای شهرستان دورود است که شهر دورود در دامنه آن قرار گرفته‌است، این کوه دارای درختان بلوط و برخی دیگر از درختان کوتاه قد بوده و از نظر پوشش گیاهی دارای گیاهان متنوع می‌باشد. از دهه هفتاد به بعد توسط برخی کشاورزان باغکار درختان میوه نیز در این کوه (بصورت باغ‌های نسبتاً گسترده) کاشته شده‌است و لایه خاکی این کوه دارای حاصلخیزی مناسبی می‌باشد.
  8. آبشار بیشه (پوران): در جنوب شهرستان دورود در فاصله ۳۵ کیلومتری آن قرار دارد. این آبشار یکی از بهترین جاذبه*های استان لرستان است که سالیانه افراد زیادی برای تعطیلات به ویژه از خوزستان به آنجا می‌روند. علاوه بر آبشار مذکور، منطقه بیشه تفریحگاه‌های طبیعی دیگری نیز دارد.
  9. آبشار آب گرمه در ۲۳ کیلومتری جنوب شهرستان دورود در مسیر جاده پیرعبدالله می‌باشد.
  10. غار وقت ساعت در جنوب شهرستان لرستان در بالای روستای دره چنار می‌باشد

جستارهای وابسته[ویرایش]

پانویس[ویرایش]

  1. معرفی شهرستان دورود | وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ «جمعیت استان لرستان در سال 90 به یک میلیون و 754 هزار و 243 نفر رسیده است». خبرگزاری جمهوری اسلامی، کد خبر: ۸۰۳۰۴۳۶۷ تاریخ خبر: ۱۳۹۱/۰۶/۱۲. 
  3. معرفی شهرستان دورود | وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
  4. منابع: کتاب تاریخ دورود تألیف حسین چراغی چاپ اول 1386، ناشر تحسین
  5. «نتایج تفصیلی- عنوان- 1390». مرکز آمار ایران. بازبینی‌شده در ۱۳۹۱/۱۰/۸. 
  6. Counties of Iran
  7. . وزارت فرهنگ و راشاد اسلامی لرستان. http://doroud.farhang.gov.ir/fa/doroud.