شهرستان مریوان

مختصات: ۳۵°۳۵′ شمالی ۴۶°۱۵′ شرقی / ۳۵٫۵۸۳°شمالی ۴۶٫۲۵۰°شرقی / 35.583; 46.250
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید نسخه‌ای قدیمی از صفحه است که توسط Hosseiniran (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ‏۲۷ اوت ۲۰۱۶، ساعت ۱۴:۲۳ ویرایش شده است. این نسخه ممکن است تفاوت‌های عمده‌ای با نسخهٔ فعلی داشته باشد.

شهرستان مریوان
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانکردستان
سایر شهرهامریوان
چناره
بخش‌هامرکزی
سرشیو
خاوومیرآباد
مردم
جمعیت۱۶۸،۷۷۴ نفر [۱]
مذهباهل تسنن

شهرستان مریوان یکی از شهرستانهای استان کردستان در غرب ایران است. مرکز این شهرستان شهر مریوان است. این شهرستان از شمال به شهرستان سقز، از شرق و جنوب شرقی به شهرستان سنندج، از جنوب به بخش نوسود از شهرستان پاوه و از غرب و شمال غربی به خاک عراق محدود است.

جمعیت

جمعیت این شهرستان طبق سرشماری سال ۱۳۹۰، برابر با ۱۶۸،۷۷۴ نفر بوده‌است .[۱] در حال حاضر براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰ خورشیدی:

جمعیت کل شهرستان به ۱۶۸،۷۷۴ نفر، جمعیت نقاط شهری ۱۲۲،۰۶۳ نفر و جمعیت نقاط روستایی ۴۶،۷۱۱ نفر می‌باشد؛ که سومین شهرستان استان کردستان به شمار می‌رود. از جمعیت ۱۶۸،۷۷۴ نفری کل شهرستان مریوان تعداد ۸۵،۷۱۱ نفر را مردان و تعداد ۸۳،۰۶۳ نفر را زنان تشکیل می‌دهند.[۲]

تقسیمات سیاسی

شهرستان مریوان بر اساس آخرین تقسیمات کشوری در سال ۱۳۹۰:
به ۳ شهر، ۳ بخش، ۶ دهستان و ۱۷۶ آبادی، با ۱۵۱ آبادی دارای سکنه و ۲۵ آبادی خالی از سکنه تقسیم بندی شده است.[۳]

شهرستان مریوان تا قبل از سال ۱۳۳۷ تحت عنوان «بخشداری مریوان» از بخش‌های تابعه شهرستان سنندج بود. در آن زمان «کلاترزان، سروآباد و سرشیو» جزو حوزهٔ مریوان محسوب می‌شد. با انتزاع کلاترزان و سروآباد، هم‌اکنون شهرستان مریوان دارای سه بخش «مرکزی، سرشیو و خاومیرآباد» است.[نیازمند منبع]

بخش مرکزی شهرستان به مرکزیت شهر مریوان دارای ۳ دهستان و ۷۴ آبادی، با ۶۶ آبادی دارای سکنه و ۸ آبادی خالی از سکنه می‌باشد. دهستان‌های این بخش عبارتند از: «دهستان سرکُل به مرکزیت شهر کانی‌دینار، دهستان کوماسی به مرکزیت روستای پیرخضران و دهستان زریبار به مرکزیت روستای نی» مساحت این بخش حدود ۹۴۱ کیلومترمربع و جمعیت آن تقریباً ۱۲۲،۰۶۳ نفر می‌باشد.

بخش «سرشیو» به مرکزیت شهر «چناره» دارای ۲ دهستان و ۶۲ آبادی، با ۵۳ آبادی دارای سکنه و ۹ آبادی خالی از سکنه می‌باشد. دهستان‌های این بخش عبارتند از: «سرشیو به مرکزیت شهر چناره و دهستان گلچیدر به مرکزیت روستای جانوره» مساحت این بخش حدود ۱۰۴۷ کیلومترمربع و جمعیت آن تقریباً ۳۰٬۸۹۹ نفر می‌باشد.[نیازمند منبع]

بخش «خاوومیرآباد» هم به مرکزیت روستای «برده‌رشه» دارای ۱ دهستان به اسم «خاوومیرآباد» و تعداد ۴۰ آبادی، با ۳۲ آبادی دارای سکنه و ۸ آبادی خالی از سکنه می‌باشد. مساحت این بخش حدود ۳۳۸ کیلومترمربع و جمعیت آن تقریباً ۱۵،۸۱۲ نفر می‌باشد.


هرم جمعیتی مریوان در سال ۱۳۹۰[۴]
مردانسنزنان
۲۴ +۱۰۰ ۱۷
۱۲ ۹۵-۹۹ ۱۱
۳۰ ۹۰-۹۴ ۳۱
۱۳۲ ۸۵-۸۹ ۱۰۷
۶۵۷ ۸۰-۸۴ ۴۷۳
۹۵۳ ۷۵-۷۹ ۶۷۶
۸۲۸ ۷۰-۷۴ ۷۷۰
۱٬۱۸۲ ۶۵-۶۹ ۱٬۰۷۵
۱٬۶۴۹ ۶۰-۶۴ ۱٬۹۵۶
۲٬۳۹۱ ۵۵-۵۹ ۲٬۳۳۷
۲٬۶۴۵ ۵۰-۵۴ ۲٬۷۴۸
۳٬۵۲۵ ۴۵-۴۹ ۳٬۴۷۸
۵٬۶۲۲ ۴۰-۴۴ ۵٬۴۴۸
۶٬۹۱۵ ۳۵-۳۹ ۶٬۴۵۱
۸٬۲۸۸ ۳۰-۳۴ ۷٬۲۰۶
۹٬۴۴۹ ۲۵-۲۹ ۹٬۲۸۹
۹٬۶۴۶ ۲۰-۲۴ ۱۰٬۲۱۴
۸٬۹۵۱ ۱۵-۱۹ ۸٬۷۸۷
۶٬۹۴۳ ۱۰-۱۴ ۶٬۷۲۷
۷٬۵۶۷ ۵-۹ ۷٬۳۲۸
۸٬۲۹۸ ۰-۴ ۷٬۹۳۲

تقسیمات کشوری

شهر: مریوان

شهر: چناره

موقعیت جغرافیایی

شهرستان مریوان با طول و عرض جغرافیایی بین ۳۵ درجه و ۴۸ دقیقه تا ۲ درجه و ۳۵ دقیقه عرض شمالی و ۴۶ درجه و ۴۵ دقیقه تا ۴۵ درجه و ۵۸ دقیقه طول شرقی نصف‌النهار گرینویچ در باختر استان کردستان قرار گرفته‌است.

منابع

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ «نتایج سرشماری ایران در سال ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۲۱ آبان ۱۳۹۲.
  2. «سرشماری نفوس و مسکن ۱۳۹۰».
  3. «تقسیمات کشوری ۱۳۹۰».
  4. «نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۹۰ به تفکیک سن». درگاه ملی آمار ایران. دریافت‌شده در ۲۴ ژوئیه ۲۰۱۳.