موسیان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
موسیان
میسیو
کشور  ایران
استان ایلام
شهرستان دهلران
بخش موسیان
سال شهرشدن ۱۳۴۵ خورشیدی
مردم
جمعیت ۲۲۸۷
جغرافیای طبیعی
مساحت ۱ کیلومتر مربع
ارتفاع از سطح دریا ۱۱۹ متر
آب‌وهوا
میانگین بارش سالانه ۲۵۰ میلی‌لیتر
اطلاعات شهری
پیش‌شماره تلفنی ۰۸۴۲۷۵۲
وبگاه شهرداری موسیان

برای روستایی به این نام موسیان (فلاورجان) را ببینید.

موسیان شهری است در شهرستان دهلران استان ایلام کشور ایران.

این شهر در منطقه باستانی موسیان در کنار مرز عراق جای دارد و فاصله آن از شهر دهلران کمتر از ۲۲ کیلومتر است. آثار باستانی بسیاری از دوران تمدن‌های ایلام، ماد، هخامنشی و ساسانی در این منطقه وجود دارد که تاکنون مورد توجه قرار نگرفته‌اند. رودخانه‌ای به نام دویرج از کنار این شهر می‌گذرد و آب‌وهوای آن در زمستانها معتدل و در تابستانها بسیار گرم است. از روستاهای مهم پیرامون آن می‌توان از پتک دیناروند، بیات، بربیجه، فربه، دشت عباس و عین‌خوش نام برد.

زبان[ویرایش]

اغلب مردم موسیان به گویش لری تکلم می‌کنند ولی برخی از مردم ساکن روستاهای حاشیه مرز عراق، عرب‌ هستند. مردم موسیان از طایفه‌های لر کاووسی و دیناروند,و مال ملایی هستند.

اقتصاد[ویرایش]

منطقه موسیان درای منابع عظیم نفت و گاز است. بسیاری از این حوزه‌های نفتی با کشور عراق مشترک هستند. هم اکنون عملیات استخراج نفت در شماری از این حوزه‌ها از جمله حوزه‌های نفتی بیات، دالپری ، دانان و چشمه‌خوش انجام می‌گیرد.

منطقه موسیان همچنین منطقه‌ای حاصلخیز از حیث کشاورزی است. آب و هوای گرم منطقه و وجود منابع آب سطحی و زیر زمینی، امکان کاشت بسیاری از فراورده‌ها را فراهم آورده‌است. از مهم‌ترین فراورده‌های این منطقه می‌توان گندم، جو، ذرت، کنجد، صیفی جات، دانه‌های روغنی، سیب زمینی، پیاز، انواع سبزیجات، خرما و مرکبات را نام برد.

تاریخچه[ویرایش]

مردم منطقه در قدیم کوچ‌نشین بودند علاوه برطایفه دیناروند و طایفه کایدعباسی چند خانوار از ایل بیرانوند (کتار یا کتر از تیره زیدعلی) نیز سکونت داشته‌اند و در سال‌های ۱۳۵۱ و ۱۳۵۲ مسئولان وقت در محل فعلی شهر ساختمان‌سازی کردند و با این کار هسته شهرنشینی تشکیل شد. شهرداری موسیان در تاریخ ۱۳۴۵ خورشیدی تأسیس گردید.[۱] این منطقه در سال ۱۳۵۹ و در جریان جنگ ایران و عراق به اشغال متجاوزان در آمد که در نتیجه شهر موسیان و روستاهای اطراف آن به کلی ویران شدند. در سال‌های جنگ، استانداری یزد بیشتر شهر موسیان را بازسازی کرد که با تصرف دوباره از سوی عراق تمامی بازسازی به طور ۱۰۰ درصد تخریب شد. پس از پایان جنگ منطقه بازسازی شده و از نو رونق گرفته‌است.

منابع[ویرایش]

  • اطلس گیتاشناسی استان‌ای ایران، تهران: مؤسسه گیتاشناسی، ۱۳۸۳ خ.