بحث:زبان سنگسری

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

این یک صفحهٔ بحث دربارهٔ مقالهٔ زبان سنگسری است.

سیاست‌های مقالات


 
این مقاله عضو ویکی‌پروژه‌های زیر است
Iranian-languages-map.jpg زبان سنگسری

این نوشتار در ردهٔ فعالیت‌های ویکی‌پروژهٔ زبان‌های ایرانی قرار دارد. پروژهٔ زبان‌های ایرانی تلاشی است برای گسترش، بهسازی و استاندارد کردن نوشتارهای مرتبط با زبان‌های ایرانی. اگر میل به همکاری دارید، لطفاً از برگهٔ پروژه دیدن کنید؛ مکانی که می‌توانید به پروژه بپیوندید و فهرست از انجام‌دادنی‌ها را ببینید.

زبان کردی نیز عضوی از شاخهٔ غربی ، شمال‌غربی زبان‌های ایرانی است. در زبان کردی نیز واژه هایی وجود دارد که با واژه های زبان سنگسری و احتمالاً زبان سکایی همانند می باشد که به طور مثال چند نمونه از واژه‌های زیر ذکر می گردد:


  • زبان سکایی>> *زبان کردی
  • aspa:اسب>> اسپِه: اسب
  • atar:آذر>>>> آتر/آگر: آتش آذر
  • carma:چرم>> چرما: چرم


  1. سنگسری>>> * کردی
  1. کَس: کوچک
  2. مَس: بزرگ
  3. مونگ: ماه >>> *مونگ: ماه
  4. اِسِه: اکنون >> *اِسِه: اکنون
  5. هَپو: آب(کودکانه)
  6. تَ: مال تو
  7. لوژِنگ: هواکش ٬ روزن
  8. شته واش: نوعی گیاه سمی
  9. اِسپِه: سگ >> *اسپِه: اسب
  10. ورف/وفر: برف >> *ورف/وفر: برف
  11. دَس: ده
  12. گوت: سراپرده ، خیمه
  13. اینو: پیر و ناتوان
  14. وَرک: گرگ
  15. نسوم: زمین پست ، دور از تابش آفتاب
  16. گوراسکا: سوراخ و حوش
  17. پیمه: زمین
  18. مشتی مچی: به اندازهٔ یک مشت >> *مشتی مچی: به اندازهٔ یک مشت
  19. اَ: من
  20. پَس: گوسفند >> *پَس: گوسفند


بسیاری از واژه های پهلوی اشکانی همانند یا مشابه واژه های سنگسری است. مثلاً:

  1. شپ: جهش >> *شپ: جهش
  2. گریو: گردن
  3. تر: ناحیه
  4. کرند: کنند
  5. واش: گیاه ، علف
  6. از: من >> *از: من
  7. ورگ: برگ >> *ورگ: برگ
  8. واخت: گفته
  9. واژندم: به من می گوید
  10. وَر: حصار ، محوطه >> *وَر: حصار ، محوطه

فرهنگ سنگسری ها مازندرانی نیست[ویرایش]

البته به علت همسایگی این منطقه با مازندران طبیعتاً تبادل فرهنگی زیادی صورت گرفته ولی اینکه بخواهیم بگویم که سنگسر فرهنگ مازندرانی دارد درست نیست و این منطقه فرهنگ خاص خود را داراست.--اشکان.ح ۰۸:۲۳, ۱۳ فوریه ۲۰۰۷ (UTC)

نام مقاله[ویرایش]

با توجه به اینکه در تعریف گویش و لهجه و زبان اختلافاتی وجود دارد. پیشنهاد می‌کنم با توجه به تعریفی که در بیشتر این گونه مقاله‌ها در اینجا صورت گرفته، در صورت نیاز، این مقاله به نام مناسب آن، انتقال داده شود.--اشکان.ح ‏۴ سپتامبر ۲۰۰۸، ساعت ۱۸:۳۹ (UTC)

شباهت سنگسری با سیوندی[ویرایش]

سیوندی زبان مردمسیوند75کیلومتری شمال شیراز تنها زبانی در جنوب کشور است که جز زباهای ایرانی شمال غربی است. سیوندی از نظر صرف و نحو و واژگان بسیار به سنگسری شبیه است.

Sivandi Sangesari فارسی
espe 'esbe سگ
det dot دختر
varf varf برف
man(ماه آسمان) mung ماه
vis vist بیست
esbid esbi سفید

متن این بخش به دلیل بی‌منبع بودن(احتمالاً تحقیق دسته اول) از مقاله با کمی تغییر به اینجا منتقل شد.--اشکان.ح ‏۱۰ مارس ۲۰۰۹، ساعت ۱۹:۳۹ (UTC)

سنگسری[ویرایش]

آیا سنگسری زبان است؟ همه‌ی مردمان شهرستان مهدیشهر و حومه‌ی اون میدونن که لهجه‌یی که دارن یکی از لهجه‌های زبان تبری است حالا اینکه چرا در ویکیپدیا نوشتند زبان سنگسری من کاملأ متعجبم! چرا باید یکی از لهجه‌های زبان تبری را به عنوان زبان در ویکیپدیا جا زد؟ اگر موافقید این صفحه رو به لهجه سنگسری بفرستیم. درباره اون نویسنده (چراغعلی اعظمی سنگسری) باید بگم که ایشون در مقاله‌ای که در نشریه انجمن فرهنگ ایران باستان نوشته بود کاملا صریح نوشت که سنگسر (مهدی‌شهر کنونی) یکی از شهرهای سرزمین بزرگ تبرستان هستش و از اینکه این استان به سمنان بپیونده کاملأ خشمگین بود. اون گاهنمای سنگسری هم همون گاهشماری طبری هستش که با لهجه سنگسری تغییر کرده و با مقایسه‌ی دو گاهنما میتونید متوجه این مسئله بشید. کتاب تعدادی سنگسری هم طبق قوانین ویکی‌پدیا فاقد ارزشه چون نویسنده‌ی اون شخصیتی قابل نیست و سایت سنگسر ‌آی‌آر هم کاملا با تعصب به قضیه نگاه کرده و از تفکر درباره این مسئله که سنگسری یکی از لهجه‌های مازندرانی است قافل شده. اینکه چه‌طوری اونها برای لهجه‌شون ایزو دریافت کردن واقعا نامعلومه؟! طبق تعاریف زبان ، لهجه و گویش سنگسری نمیتونه زبان باشه چون فقط از لحاظ آوایی با زبان تبری متفاوت هتش و تعداد واژگان‌هایی که با کلمات مازندرانی متفاوتند به تعداد اگشتهای دست هم نمیرسه. در ضمن به شما توصیه میکنم لهجه چاشمی رو نگاه کنید. میشه فهمید که چاشمی‌ها کاملا مازندرانی زبان هستند و زبانی به نام سنگسری اونجا وجود نداره با اینکه در مقاله‌ی "شهرستان مهدی‌شهر" نوشته که مردم اونجا فقط به دو زبان سنگسری و فارسی گپ میزنن. — پیام امضانشدهٔ قبلی را محک (بحث • مشارکت‌ها) نوشته‌است.

لطفاً مطالب منبع‌دار را حذف نکنید. در مورد بحث زبان یا لهجه یا گویش نیز همانگونه که در بالا اشاره کردم با توجه به تعریف آنها در اینجا نام مقاله قابل تغییر می‌باشد. در ضمن در مقاله شهرستان مهدی‌شهر صحبتی از زبان نشده است (احتمالاً با مقاله شهر اشتباه شده). تعداد زیادی از منابع به این موضوع اشاره کردند که این زبان در زیر مجموعه گروه زبان‌های سمنانی قرار دارد. در صورتی که در منبعی مبتنی بر ارتباط سنگسری و مازندرانی یافتید در کنار این موضوعات ذکر کنید تا مقاله کامل‌تر گردد.--اشکان.ح ‏۱۳ سپتامبر ۲۰۱۰، ساعت ۱۷:۲۲ (UTC)

سنگسری زبان است[ویرایش]

متاسفانه به دلیل عدم شناخت سنگسر و زبان آن دچار اشکال شده اید که این زبان است یا لهجه . نیازی به نوشتن این متن طولانی نبود . کافی بود به منابع مراجعه کنید و ببینید که به عنوان یک زبان در دنیا ثبت شده است .

ضمنا توصیه می کنم به صفحه مهدیشهر سری بزنید و بخش زبان را حتما بخوانید تا با این زبان کهن و شگفت انگیز بیشتر آشنا شوید .--Jtiran ‏۲۳ ژوئیهٔ ۲۰۱۱، ساعت ۰۴:۱۰ (UTC)

منبعی وجود ندارد که نشان دهد سنگسری زیر شاخه ای از زبان های سمنانی است[ویرایش]

به اشتباه نوشته شده است که سنگسری زیر شاخه ای از زبان های سمنانی است . در منابع ارائه شده چنین چیزی یافت نشد که نشان می دهد زبان سنگسری در چنین زیر شاخه ای به ثبت رسیده است . لذا صفحه ثبت شده این زبان نشان میدهد سنگسری مستقل از گروه ذکر شده است . --Jtiran ‏۲۳ ژوئیهٔ ۲۰۱۱، ساعت ۰۴:۱۳ (UTC)

درود بر شما، در این مورد اختلاف نظرهایی وجود دارد و پیش از این هم در این باره بحث‌هایی شده بود. با توجه به منبعی که در مقاله آمده و برخی کتاب‌های مکتوب (مانند ستوده، منوچهر. فرهنگ سمنانی، سرخه‌ای، لاسگردی، سنگسری، شهمیرزادی) این زبان در شاخه گروه‌های زبان سمنانی جای داده شده. البته منابعی این زبان را مستقل دانسته یا حداقل ذکر کرده‌اند که نمی‌توان گفت این زبان به طور کامل زیر شاخه‌ای از این گروه است. در هر صورت برای اثبات اینکه سنگسری زبانی مستقل است، نیاز به منبعی مستقل می‌باشد که به صراحت به این موضوع اشاره کرده باشد.--اشکان.ح (بحث) ‏۲۴ ژوئیهٔ ۲۰۱۱، ساعت ۰۹:۵۳ (UTC)