ویکی‌پدیا:آزار و اذیت

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

آزار و اذیت را می‌توان به‌عنوانِ نمونهٔ رفتارِ تهاجمی یا اهانت‌آمیز دانست که به‌دستِ یک مشاهده‌گرِ عاقل فهمیده می‌شود و برای مخالفت با شخص یا اشخاصی معین انجام می‌شود. معمولاً –و نه همیشه– هدفِ اولیه این کردار برای تهدید و ترساندن است و معمولاً هدفِ آن، ناخوشایند کردنِ ویکی‌پدیا برای فرد و یا خراب کردنِ فرد یا دلسرد کردنِ کاربری از ویکی‌پدیاست.

آزار و اختلال[ویرایش]

آزار و اذیت و مزاحمت‌های پی در پی، تماس‌های ناخواسته، حملات شخصی پی در پی و یا تهدید می‌تواند موجب لذت نبردن سایر ویرایشگران از لذت ویرایشگری در ویکی‌پدیا باشد. این روش‌ها و همچین سایر روشهای آزار اگر متوقف نشوند می‌تواند موجبات اختلال در دانشنامه را فراهم کنند.

ویکی‌کمین[ویرایش]

نوشتار(های) وابسته: وپ:کارآگاه‌بازی

ویکی‌کمین به عمل پیگیری مقالات یک ویرایش‌گر خاص اشاره می‌کند که موجب اختلال شود.

این عبارت بیان‌گر عملی است که یک ویرایش‌گر، مشارکت‌کنندهٔ دیگری را در سرتاسر ویکی‌پدیا دنبال کند و مقالات مشابهی را به عنوان هدف ویرایش کند و هدف، چیزی جز ایجاد دردسر و محنت برای مشارکت‌کنندهٔ دیگری نیست.

البته دیدن سیاههٔ مشارکت‌های کاربر دیگری به خودی خود مزاحمت نیست. این سیاهه‌ها برای اهداف صحیحی در دسترس عموم هستند. در حقیقت این سیاهه‌ها برای بررسی خطاهای کاربران و ناقضین سیاست‌های ویکی‌پدیا و تصحیح خطاهای مرتبط در مقالات مختلف است. سیاهه‌ها در حل اختلافات می‌توانند مفید باشند زیرا به جمع‌آوری شواهد و مدارک کمک می‌کنند.

اختلال در هر صورت مضر است. اگر پیگری دائمی یک کاربر همراه با حملات شخصی، حق‌به‌جانب بودن و رفتارهای خصمانه توأم باشد، می‌تواند به یک موضوع مهم تبدیل شود.

افشای اطلاعات خصوصی[ویرایش]

ارسال اطلاعات شخصی دیگر ویرایش‌گران، – مگر در مواردی که آن شخص خودش به صورت داوطلبانه این اطلاعات را در معرض دید عموم قرار داده باشد – نوعی آزار است. این اطلاعات می‌تواند شامل نام، نام خانوادگی، شمارهٔ ملی یا پاسپورت یا شناسنامه، آدرس به وبگاه شخصی، تاریخ تولد، نشانی محل کار یا محل زندگی فرد یا هر اطلاعات ارتباطی باشد. چه این اطلاعات واقعی باشند یا چه جعلی، قرار دادن این اطلاعات در ویکی‌پدیا، نقض اسرار شخصی است و ممکن است برای فرد در خارج از ویکی‌پدیا دردسرساز یا حتی خطرناک باشد. این موضوع هم در مورد ویرایشگرها و هم افراد غیر ویرایش‌گر صدق می‌کند. همچنین برای کاربرانی که درخواست تغییر نام کاربری می‌کنند، ولی نام کاربری قبلی آن‌ها هنوز در دسترس است. هر ویرایشی که کسی را به بیرون از ویکی‌پدیا مربوط می‌کند باید سریعاً واگردانی شود. پس از آن باید به اطلاع گروه پنهان‌گران برسد تا این افراد اطلاعات را برای همیشه از ویکی‌پدیا حذف کنند. اگر ویرایش‌گری در گذشته اطلاعاتی شخصی را در صفحه کاربری خود قرار داده، ولی پس چندی این اطلاعات را حذف نموده است، باید به خواستهٔ وی احترام گذاشته شود. البته پیوند دادن به اطلاعات کاربری که توسط خود کاربر منتشر شده است، معیار وپ:لو نیست.

نکتهٔ دیگر برای کاربران است، که نام کاربر مشابه با نام اصلی‌شان انتخاب می‌کنند و جستجوی نام کاربری آن‌ها ممکن است، نام اصلی آن‌ها را آشکار کند. این دلیلی بر اشتباه کاربر جستجو کنندهٔ نام آن‌ها در اینترنت نیست. بازگو کردن (حلاجی) صحبت‌های افراد خارج از ویکی‌پدیا برای تحت فشار قرار دادن آن‌ها برای ویرایش‌های داخل ویکی، یا اشاره به ویرایش‌های قبلی کاربر برای فشار آوردن به وی در ویرایش‌های جدیدتر، نوعی آزار است. اگر کسی خود را معرفی کند، این اطلاعات می‌تواند در زمینهٔ تعارض منافع به شکل صحیح مورد بررسی قرار بگیرد.

اگر دیدید کسی اطلاعات شخصی کاربر دیگری را در ویکی‌پدیا قرار می‌دهد. صحت و سقم این اطلاعات را تأیید یا تکذیب نکنید. اشاره به درستی یا نادرستی اطلاعات، به فرد قراردهندهٔ آن و دیگران که آن اطلاعات را دیده‌اند؛ بازخوردی از درستی آن‌ها می‌دهد. به همین دلیل، برخورد با افشای اطلاعاتِ درست یا نادرست، باید یکسان باشد. درز اطلاعات (اوتینگ‌ها) باید به صورت تلاش برای افشای اطلاعات توصیف شود، که همین عدم اشاره به درستی یا نادرستی اطلاعات است. همچنین این مورد باید برای دلیل بسته شدن کاربر خاطی، هم رعایت شود.

افشاهایی که به قصد یا از روی بدخواهی نباشند (مانند دوستان خارج از ویکی که همدیگر را در ویکی با نام اصلی خطاب می‌کنند) معیار وپ:لو نیست. تلاش برای افشای اطلاعات با بسته‌شدن بدون قید و شرط کاربر خاطی همراه است.

تهدید به افشای اطلاعات هم به عنوان حملهٔ شخصی در نظر گرفته می‌شود بر اساس آن قانون، بررسی خواهد شد.

آزار در فضای نام کاربری[ویرایش]

چنین رفتارهایی از مصادیقِ آزار و اذیت محسوب می‌شود:

  • گذاردنِ تعدادِ زیادی دروغ، افترا و پیام‌های اخطارِ سؤال برانگیز در صفحهٔ بحثِ کاربر.
  • واگردانیِ چنین پیام‌هایی پس از حذفِ آن‌ها توسط خودِ کاربر.
  • قرار دادنِ پیام‌هایی حاوی «مشکوک به زاپاس خواندن» کاربر.
  • زیرِ فشار قرار دادنِ کاربر برای تغییرِ عقیده یا هر عبارتِ معادلی در صفحهٔ بحثِ کاربرانِ فعال که باعثِ رنجشِ آنان شود.

جستارهای وابسته[ویرایش]