بندر لنگه

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
بندر لنگه
کشور  ایران
استان هرمزگان
شهرستان بندر لنگه
بخش مرکزی
مردم
جمعیت ۲۶۱۷۵
جغرافیای طبیعی
مساحت ۱۳ کیلومترمربع
ارتفاع از سطح دریا ۱۱ متر
اطلاعات شهری
پیش‌شماره تلفنی 076
تابلوی خوش‌آمد به شهر

بندر لنگه یکی از شهرهای استان هرمزگان ایران است. این شهر مرکز شهرستان بندر لنگه و یکی از بنادر مهم جنوب کشور است. براساس اطلاعات موجود در ۵۴ درجه و ۳۰ دقیقه طول شرقی و در ۲۶ درجه و ۱۸ دقیقه عرض شمالی از نصف النهار مبدأ واقع شده‌است.

  • فاصله بندرلنگه تا بندرعباس ۱۹۲ کیلومتر و تا بوشهر ۴۲۰ کیلومتر تا شهر بستک ۱۷۰ کیلومتر و تاشهر لار ۲۸۰ کیلومتر است. هوای بندر لنگه مانند سایر شهرهای ساحلی مرطوب و در تابستان گرم است. بندرلنگه از دیرباز از طریق هوایی با تهران شیراز و بندرعباس وصل بوده است.

بررسیهای جغرافیایی[ویرایش]

شهرستان بندرلنگه در ۲۵۱ کیلومتری جنوب غربی بندرعباس، یکی از قدیمی ترین بنادر جهان است. این شهرستان از سمت شمال با استان فارس و شهرستان بستک از سمت جنوب به خلیج فارس و از سمت شرق به شهرستان بندر خمیر و از غرب با شهرستان پارسیان هم‌مرز می‌باشد. وسعت این شهرستان معادل ۸۲۱۰ کیلومتر مربع و ۱۱،۵ درصد خاک استان را شامل می شودو دارای چهار نقطه شهری به نام‌های بندرلنگه، کنگ، بندر چارک و کیش می‌باشد. بر اساس نتایج سر شماری نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ جمعیت این شهرستان ۱۱۶ هزار نفر ثبت شده که بر این اساس میزان تراکم جمعیت در این شهرستان معادل ۱۴،۱ نفر در کیلومتر مربع می‌باشد….

شهرستان بندرلنگه، منطقه‌ای باالنسبه ناهموار و دنباله رشته کوه زاگرس جنوبی که از تعدادی رشته کوه با قله‌های نه چندان بلند، تعدادی دشت کوچک و بزرگ، چندین جلگه میانکوهی و پایکوهی، و بیش از ۳۰۰کیلومتر جلگه کم عرض ساحلی و یک چانه کم عمق بنام شوره زار مهرگان تشکیل شده است. از نظر توپوگرافی شهرستان بندرلنگه دارای دو شیب عمومی است یکی غربی – شرقی که امتداد کوههای موازی است و دیگری شمالی – جنوبی با شیب کوهپایه‌ای که میل به ساحل دریا دارد. از ارتفاعات شهرستان بندرلنگه به تبعیت از ناهمواری‌های استان دنباله چین خوردگی‌های منظم زاگرس هستند و همگی به طور منظم در امتداد و موازی با ساحل دریا استقرار دارند. ارتفاعات منفرد شهرستان در ردیف کوههای بسیار مرتفع محسوب می‌گردد. کوه شور (شب) در شمال شرقی بندرلنگه با ارتفاع ۲۶۸۱متر و کوه بادینی در شمال بندرلنگه با ارتفاع ۲۲۲۵متر از بلند ترین نقاط این شهرستان محسوب می‌شود. بطور کلی می‌توان گفت شهرستان بندرلنگه یکی از شهرستان‌های پر عارضه و ناهموار استان هرمزگان است.

اقلیم : شهرستان بندرلنگه در عرض جغرافیایی بسیار پایین قرار دارد و تا مدار استوایی فاصله چندانی ندارد و به علت نزدیکی به مدار رأس‌السرطان دارای آب و هوایی گرم است و از لحاظ تقسیم بندی اقلیمی در ردیف اقلیم گرم و مرطوب به حساب می‌آید و در هیچ ماه و روزی از سال درجه حرارت به کمتر از ۶ درجه سانتی گراد نرسیده است.

پیشینه تاریخی و گردشگری[ویرایش]

شهر بندرلنگه با ارتفاع ۱۴ متر از سطح دریا و تاریخی درخشان و پر رونق هنوز به عنوان عروس و مروارید خلیج فارس دارای قابلیت‌ها و مزیتهای فرواوانی می‌باشد. مهمترین آثار باستانی بندرلنگه عبارت است از :مسجد علی – مناره ابن‌عباس که احتمال دارد مربوط به دوره قاجاریه باشد (۱۲۸۰ ق) – مسجد غیاث (۱۲۹۰ ق) - مسجد حاجی خداداد – مسجد افغان (۱۲۷۰ ق) مسجد آقا سید عبدالقاهر – حسینیه غضنفری – قلعهٔ لشتان – باغستان گشته – بندر ملو.

جمعیت و نیروی انسانی[ویرایش]

جمعیت این شهرستان در سال ۱۳۷۵، معادل ۸۰۰۷۹ نفر بوده که ۲۴/۵۱ درصد در مناطق شهری. ۷۶/۴۸ درصد در نقاط روستایی سکونت داشته‌اند. جمعیت شهرستان بندرلنگه طی یک دهه با میانگین رشد سالانه ۳،۸ درصد در سال ۱۳۸۵ به ۱۱۶۰۸۶ نفر رسیده است. از لحاظ جنسیت ۶۱۹۳۱ نفر جمعیت مرد و ۵۴۱۵۵ نفر را زنان تشکیل می‌دهند. بنابر این نسبت جنسی مرد به زن برابر ۱۱۴ می‌باشد. این نسبت در مناطق شهری ۱۲۱ و در نقاط روستایی ۱۰۶ می‌باشد. جمعیت شهری این شهرستان طی سالهای ۷۵-۱۳۸۵ از رشد قابل ملاحظه‌ای برخوردار بوده است و با متوسط رشد سالیانه ۴،۸ درصد (بالاتر از رشد جمعیت کل شهرستان) به بیش از ۶۵ هزار نفر رسیده است. به عبارت دیگر میزان شهرنشینی آن معادل ۵۶ بوده که نشان از غلبه جمعیت شهری بر روستا دارد. نرخ روستا نشینی نیز حدود ۴۳ درصد است که در مقایسه با استان در سطح پایین‌تری قرار دارد. تعداد خانوارهای شهرستان معادل ۲۴۷۸۹ خانوار است که از این تعداد ۷/۶۱ درصد در مناطق شهری و ما بقی در مناطق روستایی ساکن هستند. تنها ۴ خانوار غیر ساکن نیز در سال مذکور سر شماری شده‌اند. بعد خانوار در این شهرستان از ۵/۵ در سال ۷۵ به ۷/۴ نفر در سال ۸۵ کاهش پیدا کرد است. که به ارقام متناظر استانی (۴۳/۵ و ۶۱/۴) نزدیک شده است. بعد خانوار در مناطق شهری و روستایی در سال ۸۵ نیز به ۳/۴ و ۴/۵ می‌باشد.

نیروی انسانی[ویرایش]

جمعیت فعال شهرستان بندر لنگه در سال ۱۳۸۵ معادل ۳۷۱۶۷ نفر بوده است این میزان در نقاط شهری ۵/۶۴ درصد و در نقاط روستایی ۵/۳۵ درصد می‌باشد. از کل جمعیت شهرستان بندر لنگه در سال مذکور ۹۳،۸۵ درصد در گروههای مختلف شغلی به کار اشتغال داشته‌اند. بنابراین نرخ اشتغال معادل ۸۵/۹۳ درصد محاسبه می‌گردد. همچنین ۶۵ درصد شاغلین مریبوط به مناطق شهری و ۳۵ درصد نیز به مناطق روستایی تعلق دارند. در سال ۱۳۸۵ از کل جمعیت فعال تعداد ۲۲۸۶ نفر بیکار می‌باشند. بر این اساس نرخ بیکاری این شهرستان معادل ۶،۲ درصد می‌باشد.

تراکم و پراکنش جمعیت[ویرایش]

بر اساس نتایج سر شماری عمومی نفوس و مسکن تعداد ۱۳۸ آبادب دارای سکنه در مساحت ۸/۸۲۱۰ کیلومتر مربع پراکنده‌اند. بنابراین جمعیت ۱۱۶هزار نفری این شهرستان دارای تراکم ۱/۱۴ نفر در هر کیلومتر مربع می‌باشد که حدود ۶۲/۵ درصد کمتر از متوسط استان (۷۲/۱۹ نفر در کیلومتر مربع) می‌باشد. میزان تراکم جمعیت در هر کیلومتر مربع این شهرستان طی سالهای ۶۵ و۷۵، نیز به ترتیب ۵/۷ و ۸/۹ نفر در کیلومتر مربع بوده. همچنین بر اساس دیگر یافته‌های همین سر شماری (۱۳۸۵) تعداد واحدهای مسکونی شهرستان بندرلنگه ۲۳۵۱۶ واحد می‌باشد. این رقم در استان معادل ۲۶۸۷۲۵ واحد مسکونی می‌باشد. تعداد واحدهای مسکونی این شهرستان بالغ بر ۷۵/۸ درصد استان را شامل می‌شود که اندکی بیش از سهم جمعیتی آن نسبت به استان است. سهم متوسط جمعیتی همانگونه مه قبلاً نیز گفته شد ۲۷/۸ درصد می‌باشد. بنابراین در این شهرستان در هر واحد مسکونی بطور متوسط ۹۴/۴ نفر ساکن هستند که اندکی بیش از بعد خانوار شهرستان (۷/۴ نفر) می‌باشد. تحلیل شاخص‌های اشتغال و بیکاری شهرستان بندرلنگه طی دهه ۸۵ – ۷۵:

نرخ مشارکت شهرستان بندرلنگه بر اساس سر شماری سال ۱۳۷۵ برابر ۶۱/۳۱ درصد است. بر این اساس نرخ مشارکت شهرستان بندرلنگه در سر شماری سال ۱۳۷۵ از متوسط استان پایین‌تر بوده است این موضوع یکی از دلایل مهم پایین بودن نرخ بیکاری در این شهرستان است. طبق ادبیات موجود توسعه، مشارکت جامعه در فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی یکی از عوامل مهم و لازم توسعه است که می‌تواند علاوه بر افزایش درآمد ناخالص داخلی زمینه را برای ارتقا سایر شاخص‌های توسعه به خوبی فراهم آورد. بر اساس سر شماری سال ۱۳۸۵ جمعیت فعال ۱۰ساله و بیشتر شهرستان بندرلنگه ۳۷۱۶۷ نفر بوده است. جمعیت فعال روستایی شهرستان در این سال ۱۳۱۹۳ نفر و جمعیت فعال شهری آن ۲۳۹۷۴ نفر می‌باشد. سهم جمعیت فعال روستایی از جمعیت فعال شهرستان ۳۵،۵ درصد است.

همچنین تعداد شاغلین بخشهای مختلف اقتصادی شهرستان در این سال برابر ۳۴۸۸۱ نفر بوده است.

تعداد شاغلین بخش کشاورزی دراین سال معادل ۵۷۰۷ نفر و سهم این بخش در کل اشتغال شهرستان حدود ۳۶،۴ درصدمی باشد. تعداد شاغلین بخش صنعت و معدن شهرستان معادل ۷۴۱۶ نفر و سهم اشتغال این بخش نیز حدود ۲۱،۳ درصد است. در نهایت تعداد شاغلین بخش خدمات شهرستان بر اساس سر شماری نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ برابر ۲۱۷۴۶ نفر و سهم آن از اشتغال شهرستان حدود ۶۲،۳ درصد است. ترکیب اشتغال شهرستان غلبه و گسترش زیاد بخش خدمات را در اقتصاد آن بخوبی نشان می‌دهد.

برتری بخش خدمات به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی و نقش شهرستان طی سالهای اخیر به عنوان پل ارتباطی بندر منطقه آزاد کیش و همچنین محدودیتهای منابع آب و خاک و سایر محدودیتهای بخشهای صنعت و معدن و کشاورزی تا حدودی قابل قبول است. اما کاهش مطلق شاغلین در بخشهای کشاورزی و صنعت و معدن با توجه به منابع شیلاتی در اختیار و زمینه‌های معدنی شهرستان سرمایه‌گذاری بیشتری را در این بخشها الزامی می‌کند. درصد رشد شاغلین بخش کشاورزی، صنعت و معدن و خدمات نسبت به ۳۰سال گذشته به ترتیب ۸،۸- ۱۸- ۲۲۴،۸ درصد می‌باشد. همچنین تعداد شاغلین روستایی شهرستان در سال۱۳۸۵ حدود ۱۲۲۰۶ نفر و سهم آنها از اشتغال شهرستان حدود ۳۵ درصد بوده است.

تعداد بیکاران شهرستان علی‌رغم کاهش نرخ فعالیت طی سالهای ۱۳۵۵ الی ۱۳۸۵ همگام با تغییرات نرخ بیکاری نوسانات زیادی داشته و از ۲۳۹۶ نفر در سال ۱۳۵۵ به ۲۲۸۶ نفر در سال ۱۳۸۵ رسیده است. تعداد بیکاران در سطح شهرها ۱۲۹۹ نفر و در سطح روستاها ۹۸۷ نفر هستند. تعداد بیکاران شهرستان بندرلنگه در این سال حدود ۴،۵ درصد از بیکاران سطح استان را تشکیل می‌دهند که نسبت به سهم جمعیت این شهرستان از جمعیت استان که حدود ۸ درصد است جایگاه خوبی دارد.

نرخ بیکاری شهرستان بندرلنگه در سال ۱۳۸۵ حدود ۶،۱۵ درصد محاسبه شده است این در حالی است که متوسط نرخ بیکاری استان در این سال ۱۲،۱۷ درصد است. به عبارتی نرخ بیکاری شهرستان بندرلنگه در سرشماری ۱۳۸۵ وضعیت به مراتب بهتری نسبت به متوسط استان نشان می‌دهد.

نرخ بیکاری مناطق روستایی شهرستان (۷،۴۸ درصد) هر چند نسبت به مناطق شهری شهرستان (۶،۱۵ درصد) وضعیت مناسبی ندارد اما نسبت به متوسط نرخ بیکاری مناطق روستایی استان (۱۴،۹۶ درصد) وضعیت به مراتب بهتری را نشان می‌دهد. تفاوت نرخ بیکاری شهری و روستایی در سال ۱۳۸۵ برابر ۱،۳۳ است به هر حال سیاستهای توسعه اشتغال استان باید در راستای از بین بردن این تفاوتها همراه با افزایش نرخ مشارکت و تثبیت نرخ بیکاری باشد.

محدوده بندر لنگه[ویرایش]

حدوداً از شرق شهر کنگ، از غرب روستای شناس و مغویه، از جنوب خلیج فارس و از سمت شمال به صحرای مهرکان محدود می‌گردد.

خطوط طول و عرض[ویرایش]

براساس اطلاعات موجود در ۵۴ درجه و ۳۰ دقیقه طول شرقی و در ۲۶ درجه و ۱۸ دقیقه عرض شمالی از نصف النهار مبدأ واقع شده‌است.

فاصله بندر لنگه با شهرهای اطراف[ویرایش]

فاصله بندر لنگه تا بندرعباس ۱۹۲ کیلومتر و تا بوشهر ۴۲۰ کیلومتر و تا شهر بستک ۱۷۰ کیلومتر است. هوای شهر بندر لنگه مانند سایر شهرهای ساحلی مرطوب و در تابستان گرم است.

جمعیت[ویرایش]

بندرلنگه به همان نسبت که شهری مهاجر پذیر هست، شهری هست که از آن هجرت صورت گرفته است و شاید هشتاد درصد مردم بومی شهر بندرلنگه به کشورهای حاشیه خلیج فارس هجرت کرده اند مردم کنونی یا از روستاهای اطراف هستند و یا از استانهای دیگر بخصوص استان فارس و کرمان به این شهر آمده اند، اقوام عرب زبان که معروف به بحرانی هستند نیز در این شهر زندگی میکنند، جمعیت شهر بندر لنگه طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۸۵، برابر با ۲۶۱۷۵ نفر بوده‌است.[۱]

طبیعت[ویرایش]

اغلب زمینهای شهرستان بندر لنگه دارای قابلیت مرتعی است ومناسب‌ترین اراضی جهت استفاده‌های مرتعی وبرداشت علوفه محسوب می‌شوند. در اطراف لنگه درختان بزرگ و تنوهمندی وجود دارد مانند: کُنار، کُور و سمر، سَلَم و غیره، در زمان قدیم مردمان لنگه از هیزم این درختان برای پخت‌وپز وبرای تدفئه خانهاشان استفاده می‌کرده‌اند.

در کوههای اطراف بندر لنگه حیوانات و پرندگان مختلفی وجود دارند مانند: آهو، روباه، گرگ، شغال، جوجه‌تیغی وکفتار. از پرندگان مانند: کبک، شاهین، و قُمری و بلبل و تیهو غیره از پرندگان کوهی وصحرائی.

نگاره[ویرایش]

دانشمندان وبزرگان بندر لنگه و هرمزگان[ویرایش]

علماء وادباء وفقهاء ودانشمندان ورجال بندر لنگه وهرمزگان وبنادر جنوب فارس و شیبکوه ومناطق جنوب که در دوران گذشته در حیات بودند وبعداً روی در نقاب خاک کشیده‌اند و اشتهار یافته‌اند، وهمچنین آنهائیکه در حیات هستند که برای شرح احوال هریک از آنها خود کتابچه‌ای لازم است، برای مزید اطلاع خوانندگان عزیز فقط اختصاراً بذکر اسامی و بخشی از بیوگرافی آنها می‌پردازیم:

ابراهیم ادیبی، عبدالرحمن ادیبی، حجت‌الاسلام آقا سید محمد عالم، شیخ الاسلام عبدالرحمن خالدی، حجت‌الاسلام سید شبر موسوی، شیخ الاسلام سید جعفر موسوی، شیخ الاسلام احمد السرحان، شیخ الاسلام شیخ رضوان، حجت‌الاسلام سید علی عرب، سالم بن ابراهیم الخاجه، حسین بن علی الوحیدی، شیخ الاسلام محمد علی خالدی، شیخ حسن رضوان، ابراهیم محمود درویش جابری (معروف به حاج ابراهیم جابری)، علی محموددرویش جابری (معرف به حاج علی جابری)، شیح صالح ادیب، شیخ قاسم قصاب، ملا عبدالکریم واحدی، عبداله واحدی، عباس انجم روز، محمد احمد هودی، حاج محمد بهزاد اسیری، محمد یوحا، چراغ اکبر رودباری، رئیس ابراهیم محمودیان، ملا محمد کوخردی، محمد شریف ملا احمدی، فاطمه قدم، حاجی آمنه حسن عمانی، رئیس حسن سعدی،رئیس احمد سعدی،رئیس محمد رسول سعدی،رئیس اسماعیل سعدی، حاجی محمد رضی بلوکی، حسین گله داری، عبدالواحد فکری، شیخ سلطان المرزوقی، بدر محمد امین، محمد عبدالرحمن علینا، ملا یوسف بلوکی، سید فضل سید جلال الدین، سالم محمد نجار (معروف به حاج سالم قریشی) عبدالمحمد سالاری (امین)،مهرشاد بهرامی،احسان خرسندی،محمد پرخو(بازیگر)،

شهرستان بندر لنگه شامل ۳ بخش به نامهای زیر است:

دهستانها:

دهستانها:

دهستانها:

منابع[ویرایش]

  • الوحیدی خنجی، حسین بن علی بن احمد، «لنجه»، چاپ دوم، دبی: دارالأمة للنشر والتوزیع، ۱۹۸۸ میلادی به (عربی).
  • محمد صدیق، عبدالرزاق، «صهوة الفارس فی تاریخ عرب فارس»، چاپ اول، شارجه: چاپ خانه المعارف، ۱۹۹۳ میلادی به (عربی).
  • بختیاری، سعید،، «اتواطلس ایران» ، “ مؤسسه جغرافیایی وکارتگرافی گیتا شناسی، بهار ۱۳۸۴ خورشیدی
  • لنگه نیوز،، «پایگاه خبری» ، “ پایگاه اطلاع رسانی شهرستان بندرلنگه
  • سند توسعه شهرستان بندرلنگه خرداد ۱۳۸۷

«اسدپور، احمدعلی، ۱۳۹۲، بندرلنگه، مروارید خلیج فارس، بندرعباس: دانشگاه آزاد اسلامی، چاپ اول

پیوند به بیرون[ویرایش]

پانویس[ویرایش]

  1. «سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵، جمعیت تا سطح آبادی‌ها بر حسب سواد»(فارسی)‎. مرکز آمار ایران، ۱۳۸۵. بایگانی‌شده از نسخهٔ اصلی در ۱۵ نوامبر ۲۰۱۲. 

جستارهای وابسته[ویرایش]


عناوین مربوط به شهرستان بندر لنگه استان هرمزگان ایران دانشگاه کیش
تقسیمات کشوری
مرکز شهرستان بندر لنگه
بخش‌ها بخش شیبکوه | بخش مرکزی | بخش کیش
دهستان‌های بخش شیبکوه مقام | بندر چارک
دهستان‌های بخش مرکزی حومه | مغویه | دژگان | مهران
دهستان‌های بخش کیش کیش | لاوان


روستاها
بخش شیبکوه

باوردان | مراغ | مقام | بندر چارک | دهنو مراغ | جادنی | کوغان | سه‌کنار | نخل میر | البهامنه | دهنو میر | گلشن | رستمی | دراویش | جبریه | غدیر صابری | غدیر جبلی | طویری | بوالعسکر |لشتانی | رستاق | مرباغ | گریشه | نخل خلفان | بوجراش | باغوه | علفدان | عرمکی | جفر طیور | ار میله | نخل جمال | بو جبرائیل | سکروه | نخیلوه | جزه | مکاحیل | کلات | گرزه | طاحونه | شیبکوه | لاور نادردون | چیرو

بخش مرکزی ملو | شناس | جَشه | بندر معلم | حمیران | برکه سفلین | مهتابی | حشم هود | گزیر | باورد | مهرکان | چمبه | گارستانه | ارمک | سورو |چاه مسلم | کندران | حَسینه | گافرغان | بستانه | روستای جنگل | آل غلومی | چاه عبدالرحمان | دوآب | سایه‌خوش | کنخ | بارچاه | سیه تک | دیوان | مالا
بخش کیش هندرابی | کیش | لاوان | دهلیز |دهکون | لاز |قرط | لزه | سیم | الحله | سفین | الدی | الباغ
بزرگان منطقه
شیح صالح ادیب | شیخ حسن رضوان | شیخ رضوان | شیخ سلطان مرزوقی | شیخ قاسم قصاب | راشد مدنی | احمد سرحان | حاجی عبدالله خواجه | محمد علی خالدی | محمد عبدالرحمن علینا | ملا یوسف بلوکی |سالم بن ابراهیم الخاجه | عبدالرحمن خالدی | راشد مدنی | سید محمد عالم | سید شبر موسوی | سید جعفر موسوی | سید علی عرب | حسین بن علی وحیدی خنجی | شیح صالح ادیب | علی خلفان| بدر محمد امین |سید فضل سید جلال الدین
اماکن طبیعی و تاریخی
قلعه لشتان | مسجدخالدی لنگه | خانه فکری | قلعه شیخ سلطان | جزیره کیش | مسجد غیاث | مسجدخالدی لنگه| بازارمساح| مسجد سلطان العلماء| بنگلهٔ بستکی| مسجد شیخی| مسجد دژگان| حمام شهر قدیمی حیره| برکه دریا دولت| مسجدافغان| مسجد بازارمساح |شهر باستانی حریره | خانه گلبتان | لنج‌سازی بندر کنگ|