کوهستک

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
کوهستک
اطلاعات کلی
کشور  ایران
استان هرمزگان
شهرستان سیریک
بخش بخش بمانی
مردم
جمعیت ۲٬۴۴۹ نفر
کد آماری ۲۵۵۲۷۵

بندر کوهستک، از توابع بخش بمانی شهرستان سیریک در استان هرمزگان ایران است.

کوهستک در تاریخ ۱۱ بهمن ۱۳۹۱ رسماً تبدیل به شهر شد.[۱]

این شهر پیش از شهر شدن به عنوان روستا در دهستان بمانی قرار داشت

جمعیت[ویرایش]

براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۳٬۴۴۹ نفر (۵۳۰خانوار) بوده‌است. قدمت کوهستک به دوران زندیه و قاجاریه می‌رسد [[بندرکوهستک از سطح دریا حدود ۱۰ متر ارتفاع دارد و آب و هوای آن در فصل تابستان، گرم و مرطوب و در زمستان، مرطوب و معتدل است]]قلعه کوهستک و گورستان قدیمی، از نشانه‌های این تاریخچه استمردم کوهستک به زبان‌های بلوچی و فارسی با گویش بندری سخن می‌گویند[[همجواری این شهر با دریا امکان ماهیگیری و دریانوردی را فراهم آورده در این شهر نخلستان‌های انبوه و گسترده‌ای وجود دارد. کوهستک در ساحل مکران( دریای عمان) استقرار یافته است و بافت مسکونی متراکمی دارد.مصالح به کار رفته در ساخت خانه‌های قدیمی از مصالح بومی خشت و گل و آهک و برگ و تنه ی درختان خرما میباشدودر ساخت خانه‌های جدید از مصالح ساختمانی جدید استفاده می‌شود.]]

برخی از مهم‌ترین جاذبه‌های گردشگری کوهستک:

  • قلعه کوهستک که از قلعه‌های مشهور دوره قاجاری است و به منظور دریابانی، احداث شده بود از این قلعه بقایای اندکی بر جای مانده است
  • آرامگاه علی جلال نیکخواه که از مشاهیر است و در گورستان قدیمی مدفون است.
  • ساختمان قدیمی گمرک که یکی از آثار دیدنی و تاریخی این شهر است معماری جالب توجهی دارد و به دوره قاجاری منسوب است و همچنین در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
  • ساحل زیبای ماسه‌ای که یکی از زیباترین ساحل‌های ایران می‌باشد.
  • تپه‌های ماسه‌ای بسیار زیبا که در شمال این شهر قرار دارند.
  • پیست اتومبیل رانی و موتور سواری که در ساحل شمالی و جنوبی این شهر وجود دارد.
  • موج شکن بندر کوهستک که در آن انواع لنج و قایق وجود دارد.
  • بند کولو که در فصل زمستان و بهار از مناطق بکر و دیدنی می‌باشد.

از مراسم‌های ویژه کوهستک می‌توان به عروسی‌های سنتی، ختنه سوران، دعای باران، مراسم عید قربان اشاره کرد.

همجواری با دریا، سبب نغمه سرایی‌های زیبایی در وصف دریانوردان و ماهیگیران و تلاش آنان شده است. لیلرولارو، لوتی، شروند، زهیری و نازنیک، انواع سازها و ملودی‌های رایج در موسیقی کوهستک هستند.

بازی‌های محلی کوهستک می‌توان به دارتوپا، درا، رمازا، یک قل دوقل، دارکلکا، آزادا، کامپوت، انتلا، کفلیتا و تیلما اشاره کرد و همچنین جوانان و نوجوان این شهر علاقه زیادی به بازی فوتبال دارند و از تیم‌های قدیمی این شهر تیم صدف و تیم طوفان می‌باشند.

انبه، لیمو، گارم زنگی، هوتک، میگو، ماهی، نان و شیرینی‌ها و حلواهای محلی، معروف‌ترین سوغاتی‌های کوهستک به شمار می‌آیند.

صنایع دستی کوهستک عبارتند از: گرگور بافی، زری بافی، سوزن دوزی، شک بافی، خوس دوزی، برقع دوزی و صدف‌های تزیینی و...

بیشتر زنان و دختران از روبنده و برقع استفاده می‌کنند و از لباس‌های بندری و بلوچی استفاده می‌کنند و مردان نیز ترکیبی از لباس‌های بندری، بلوچی، هندی و عربی استفاده می‌کنند.

از غذاهای خوش طعم و بی نظیر کوهستک می‌توان به قلیه ماهی، هواری، کپاتی، خورشت ملموک، ماهی کباب، بالاتابه، خرما و روغن، چنگال، حلوا داری، بریجی، چیاتی نان و روغن و هواری ماهی سوری اشاره کرد.

از درختانی که در کوهستک و اطراف آن یافت می‌شود می‌توان به کهور، کرت، کنار، کرگ (استبرق)، نخل، لور، گز، توچ و ... می‌توان اشاره کرد

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. خبرگزاری فارس، یازدید: فوریه ۲۰۱۳.