خسروشاه

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
خسروشاه
کشور  ایران
استان آذربایجان شرقی
شهرستان تبریز
بخش خسروشاه
نام(های) قدیمی آنیشتانیا، ویدهر، خسروشهر
مردم
جمعیت ۱۲٬۷۹۴ نفر[۱]
اطلاعات شهری
ره‌آورد گردو، بادام، زردآلو، گوجه فرنگی و محصولات صنعتی و لبنی
پیش‌شماره تلفنی ۰۴۱۲
وبگاه شهرداری خسروشاه
تابلوی خوش‌آمد به شهر

خُسروشاه یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی است که در بخش خسروشاه شهرستان تبریز واقع شده و مرکز این بخش است. جمعیت این شهر در سال ۱۳۸۵ خورشیدی، بالغ بر ۱۲٬۷۹۴ نفر بوده که نوزدهمین شهر استان محسوب می‌شود.[۱] آرامگاه شیخ سالار، آرامگاه قطب راوندی، مسجد جامع خسروشاه، یازله مچید (مسجد لیلی آباد)) قیز قلعه‌سی و سالارباغی، از جملهٔ آثار تاریخی خسروشاه به‌شمار می‌رود. باغات اطراف شهر و تفرجگاه شیخ سالار و پارک جنگلی خسروشاه بخصوص در ایام تعطیل پذیرای مسافران و میهمانان می‌باشد.

وجه تسمیه[ویرایش]

نام تاریخی و کهن این شهر «خسروشاه» بوده که قدمتی چندین هزار ساله دارد و از قدیمی‌ترین شهرهای ایران می‌باشد و آثار باستانی ارزشمندی همچچون قوش‌های تاریخی و کوزه‌های قدیمی که هم اکنون در موزه نگهداری می‌شوند پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران به «خسروشهر» تغییرنام داد. نام این شهر در سال ۱۳۹۰ خورشیدی برای حفظ هویت تاریخی و مذهبی و فرهنگی آن به نام پیشین وکهن آن تغییر داده شد.[۲] و هیئت وزیران نیز در ۲۵ تیرماه ۱۳۹۱ نام خسروشاه را رسماً تصویب کرد.[۳]

جغرافیا[ویرایش]

خسروشاه در منتهی‌الیه ارتفاعات رشته‌کوه سهند واقع شده و ۱٬۳۵۷ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. این شهر در فاصلهٔ بین کوه‌های سهند و دشت تبریز قرار گرفته و قسمتی از آن در داخل دره محصور شده‌است و یکی از سر شاخه‌های اصلی آجی چای از این شهر عبور می‌کند. آب و هوای این شهر سر سبز معتدل می‌باشد ودر اکثر تعطیلات پذیرای خیل عظیم مسافران می‌باشد.

به‌علت موقعیت مناسب ارتباطی و ترانزیتی خسروشاه، اکثر امکانات موردنیاز مرکز استان نظیر خط‌لولهٔ انتقال آب آشامیدنی تبریز، خط‌لولهٔ انتقال نفت، خط آهن سریع‌السیر، شبکهٔ گازرسانی تبریز، خط‌آهن تبریز-تهران و محور تبریز-کردستان و آزادراه تبریز-آذرشهر از محدودهٔ این شهر و مناطق تابعهٔ آن می‌گذرد؛ همچنین بسیاری از کارخانجات مرکز استان در پیرامون خسروشاه واقع شده وشهرک صنعتی سهند و غرب تبریز را در خود جای داده است و منجربه ریشه‌کنی بیکاری و توسعهٔ روزافزون این شهر زیبا گردیده‌است.

مشاهیر[ویرایش]

از مشاهیر این شهر می‌توان سید احمد خسروشاهی را نام برد.

منابع[ویرایش]

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ «نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ خورشیدی». درگاه ملی آمار. بازبینی‌شده در ۱۳ ژوئیهٔ ۲۰۱۱. 
  2. «خسروشهر به خسروشاه تغییرنام داد». خبرگزاری مهر. بازبینی‌شده در ۱۳ ژوئیهٔ ۲۰۱۱. 
  3. ایرنا: چند تغییر در نقشه تقسیمات کشوری استان‌های آذربایجان شرقی و کرمانشاه. بازدید:تیرماه ۱۳۹۱.