عجب‌شیر

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
عجب‌شیر
عجب شی، آچاب شیر
کشور  ایران
استان آذربایجان شرقی
شهرستان عجب‌شیر
بخش مرکزی
سال شهرشدن ۱۳۰۷
مردم
جمعیت ۲۶٬۲۳۵ نفر
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا ۱۳۳۰ متر
اطلاعات شهری
شهردار شهریار برقی
ره‌آورد کشاورزی، قالی‌بافی، صنایع مبلمان
پیش‌شماره تلفنی ۰۴۱
تابلوی خوش‌آمد به شهر

عجب شیر یکی از شهرهای جنوبی استان آذربایجان شرقی و مرکز شهرستان عجب شیر است. ساکنان شهر عجب شیر به زبان ترکی سخن گفته و اکثریت پیرو دین اسلام و مذهب شیعهٔ دوازده‌امامی هستند. مسلمانان علوی و ترکهای بهایی نیز در این شهرستان در اقلیت هستند.

سابقه تاریخی[ویرایش]

طبق روایات تاریخی[نیازمند منبع]، شهر عجب‌شیر و حومه نزدیک آن کلاً بقایای شهر گمشده (شیز)، بزرگترین شهر آذربایجان در عهد اشکانیان و سامانیان است.[نیازمند منبع] در تأیید احتمالی این روایات، وجود چند پدیده باستانی و آثار حیات انسانی در فواصل مختلف بدان قوت بیشتری می‌بخشد.[نیازمند منبع] در مراجعه به سوابق تاریخی شهر به نظر می‌رسد که مقر اولیه و هسته مرکزی آن، یکی از محلات قدیمی موسوم به سعیدآباد بوده است و در قسمت جنوبی شهر قرار دارد.

اقلیم و آب و هوا[ویرایش]

شهر عجب‌شیر در سینه جلگه حاصلخیز، روی رسوبات غنی رودخانه قلعه‌چایی، در دامنه جنوب ارتفاعات تورجان و جرئیدن از پیشکوه‌های توده سهند واقع شده است. ظاهراً انگیزه پیدایش و علل وجودی آن داشتن موقعیت جغرافیایی ممتاز، اقلیم مساعد، خاکهای بارور، منابع آب، روستاهای آباد و دسترسی به دریاچه ارومیه بوده است.

نقاط تاریخی و دیدنی[ویرایش]

امامزاده قاسم عجب شیر مربوط به دوره ایلخانی

امامزاده سیدابوالقاسم در فاصلة ۲ کیلومتری شمال عجب‌شیر مربوط به دوره ایلخانی از نقاط تاریخی این شهر محسوب می‌شود. سده قلعه چای وهمچنین قلعه ضحاک وروستای دیزج حسن بیگ از آثار زیبای این شهر می‌باشد. .

جستارهای وابسته[ویرایش]

پیوند به بیرون[ویرایش]

منابع[ویرایش]