بازی‌ها و ورزش‌ها در اسلام

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

برخی بازیها و ورزشها در اسلام نهی شده و برخی دیگر تشویق شده‌اند.[۱]

شطرنج[ویرایش]

دربارهٔ شطرنج میان فقیهان اختلاف‌نظر وجود دارد. روح‌الله خمینی از اولین کسانی بود که بازی شطرنج را حلال اعلام کرد و شطرنج در ایران، مجاز و قانونی است.[۲][۳] مراجعی مثل علی سیستانی و محمد صادقی تهرانی شطرنج را حرام می‌دانند.

ورق[ویرایش]

دربارهٔ پاسور هم اختلاف نظر وجود دارد، اما بازی ورق در ایران مجاز نیست.

  • علی خامنه‌ای معتقد است: «بازی با ورقی که عرفا از آلات قمار محسوب می‌شود، بطور مطلق حرام است و جایز نیست انسان با اختیار در مجلس قمار یا بازی با آلات قمار شرکت کند.
  • علی سیستانی: «اگر بازی با آن بدون برد و باخت مالی باشد، در این صورت بازی با آن بدون برد و باخت مالی اشکال ندارد.»
  • مکارم شیرازی: «بازی با پاسور چنانچه در عرف محل از حالت قمار خارج شده باشد اشکالی ندارد.»
  • جوادی آملی: «اگر چیزی در زمان گذشته ابزار قمار بود، ولی فعلاً ابزار قمار نیست، بازی با آن بدون برد و باخت، جایز است. ‏»[۴]
  • محمد صادقی تهرانی: «بازی با شطرنج حتّی بدون برد و باخت حرام است ولی بازی با دیگر آلات مانند پاسور، تخته نرد و ... بدون برد و باخت تا آنجا که به ترک واجب و انجام حرام منجر نشود و ایجاد دشمنی بین طرفین نکند جایز است.»

قمار و شرط‌بندی[ویرایش]

قمار در اسلام حرام شمرده‌می‌شود، اما شرط‌بندی در سوارکاری و تیراندازی مجاز است.[۵] در قانون مجازات اسلامی ایران، در ماده ۷۰۵ آمده است: قماربازی با هر وسیله‌ای، ممنوع و مرتکبین آن به یک تا شش ماه حبس و یا تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم می‌شوند و در صورت تجاهر به قمار بازی، به هر دو مجازات محکوم می‌گردند.

سایر بازی‌ها[ویرایش]

تخته‌نرد و بیلیارد نیز از بازی‌های بحث‌انگیز هستند.[۶]

ورزش زنان[ویرایش]

در ایران، بعد از انقلاب اسلامی، بحث‌هایی دربارهٔ دوچرخه‌سواری زنان وجود داشته‌است و اخیراً این موضوع دوباره بحث‌انگیز شده‌است.[۷]

منابع[ویرایش]