دهدشت

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

مختصات: ۳۰°۴۷′ شمالی ۵۰°۳۳′ شرقی / ۳۰.۷۹° شمالی ۵۰.۵۵° شرقی / 30.79; 50.55

دهدشت
ده دشت
کشور  ایران
استان کهگیلویه و بویراحمد
شهرستان کهگیلویه
بخش مرکزی
نام(های) قدیمی بلاد شاپور
سال شهرشدن ۱۳۳۸
مردم
جمعیت ۱۴۹٬۹۹۵
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا ۹۹۰از سطح دریا
آب‌وهوا
میانگین دمای سالانه 23c
اطلاعات شهری
شهردار جواد تنخا
پیش‌شماره تلفنی ۰۷۴۳۲۲۶
تابلوی خوش‌آمد به شهر

دهدشت یکی از شهرهای استان کهگیلویه و بویراحمد می‌باشد. این شهر در قسمت گرمسیری استان واقع شده‌است و تابستان‌هایی گرم و زمستان‌هایی معتدل دارد. قدمت بافت تاریخی دهدشت معروف به «شهر قدیم دهدشت» (بلاد شاپور) به‌دوران ساسانی می‌رسد. بافت سنتی عشیره‌ای هنوز ارتباطات داخلی مردم را تعیین می‌کند. دهدشت ازدو جز ده و دشت گرفته شده‌است که به معنی دهی/روستایی /در دشتی است این معنی به خاطر وسعت زیاد دهدشت است.

این شهر مرکز شهرستان کهگیلویه است و جمعیت آن ۱۴۹٬۹۹۵ نفر است. ده دشت در قدیم بهبلادشاهپور معروف بوده و اکنون بافت قدیمی شهر متروکه و بر بالای تپه‌ای بر فراز قسمت جدید شهر قرار دارد. قسمت جدید شهر کمتر از ۵۰ سال پیش بنا نهاده شده‌است. طبیعت دهدشت بسیار زیبا بوده و درشمال آن کوه نیر که در زمستان پوشیده از برف قرار دارد.

ساختار قومی[ویرایش]

این شهر از لحاظ جغرافیای جمعیتی به دو دسته عمده آغا و دشت موری تقسیم می‌شود، البته در سال‌های اخیر بر اثر مهاجرت از حوزه ثلاث به این منطقه یک ساختار جمعیتی شامل دشمن زیاری وگرمسیر تشکیل شد.بصورتیکه الان حدود یک سوم جمعیت شهر از ایل دشمن زیاری و سادات تابعه آن میباشند(سادات مشهدی،سادات نورالدین و سادات راک و چغل)

طایفه آغا شامل زنگوایی، نرمابی، فارسی، دیلگونی و بابکانی می‌باشد و طایفه دشت موری: شامل اولاد میرزا علی، اولاد علی مومن، جلیل، شیخ، برافتابی، ملاکلبی، شرونی و طاس احمدی می‌شود. سادات این منطقه عبارتند از سادات امام زاده میرسالار، سید محمود،امام زاده نورالدین امام زاده علی، امام زاده شاه غالب و شیوخی که یاران امام زادگان بودند و میان مردم به امام زاده معروف شدند. امام زاده محمود، شیوخ سقاوه، شیوخ تیرآبگون و شیوخ سید محمد می‌باشند.

منابع[ویرایش]