سد درودزن

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به ناوبری پرش به جستجو

مختصات: ۳۰°۱۲′۲۹″شمالی ۵۲°۲۵′۰۲″شرقی / ۳۰٫۲۰۸۱۲°شمالی ۵۲٫۴۱۷۳۴°شرقی / 30.20812; 52.41734

سد درودزن
اطلاعات کلی
نام رسمی: سد درودزن
کشور: ایران
رودخانه: رود کر
محل: استان فارس، مرودشت
نزدیک‌ترین شهر: مرودشت
نوع سد: مخزنی (خاکی با هسته رسی)
ارتفاع از پی: ۵۸ متر
طول تاج: 710 متر
عرض در پی: متر
عرض تاج: ۹ متر
ظرفیت تخلیه سرریزها: مترمکعب در ثانیه
اطلاعات مخزن
حجم مخزن: ۹۶۰ میلیون مترمکعب
مساحت حوزه آبریز: کیلومتر مربع
پانویس‌ها
{{{پانویس}}}

سد مخزنی درودزن (نام پیشین: سد داریوش) در استان فارس در پنجاه کیلومتری شمال غرب مرودشت و بر روی رود کر ساخته شده‌است. ساخت این سد در سال ۱۳۵۱ هجری خورشیدی به پایان رسید و آب آشامیدنی شهرهای شیراز و مرودشت و آب کشاورزی منطقه مرودشت و کامفیروز را پشتیبانی می‌کند.

در حدود ۲۴۰۰ سال پیش نیاز به آب برای آبیاری مزارع این منطقه، هخامنشیان را وادار به ساخت سدی در حوالی روستای درودزن کرد. نگرش وسیع داریوش هخامنشی و به خدمت گرفتن مهندسی و همت ایرانیان باعث ساخت یکی از بدیع‌ترین سازه‌های آبی در این محل شد. این سد که با توجه به زمان ساخت یکی از شاهکارهای مهندسی جهان به شمار میرفته در بهترین نقطه از مسیر رود کر ساخته شده و آن زمان به نام "سد داریوش" شناخته می‌شده‌است.

تنها همین شاخصه کافی بود که در قرون بعد در همین مکان سد جدیدتری طراحی و ساخته شود و نهایتاً در دوران پهلوی با توجه به نیاز به سدی بزرگ ، بهترین محل ساخت در همین نقطه استراتژیک تشخیص داده شد و همین امر باعث شد که بقایای سد داریوش از این محل به محلی در ۳ کیلومتری آن انتقال یابد.

سد جدید در سال ۱۳۵۱ خورشیدی به منظور تأمین آب آشامیدنی شهر شیراز و تأمین آب کشاورزی منطقه مرودشت و کامفیروز ساخته شده و جالب است بدانید که سد جدید نیز، عنوان قدیمی‌ترین سد خاکی ساخته شده در خاورمیانه را یدک می‌کشد. این سد در ابتدا با همان نام "داریوش" شناخته می‌شد ولی پس از انقلاب اسلامی نام آن به "درودزن" که نام روستایی در نزدیکی آن است تغییر یافت.

ویژگی‌های دیگر[ویرایش]

عرض تاج: ۹ متر

حجم مرده مخزن : ۱۳۳ میلیون مترمکعب

حجم مفید مخزن : ۸۳۰ میلیون مترمکعب

نوع سرریز : بتنی آزاد

مساحت دریاچه : ۵۵ کیلومتر مربع

منابع[ویرایش]

http://www.frrw.ir/TarhhaDetails.aspx?id=50

وبلاگ ایرانگردی