صفاشهر

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

مختصات: ۳۰°۳۶′۴۵″ شمالی ۵۳°۱۱′۵۰″ شرقی / ۳۰.۶۱۲۵° شمالی ۵۳.۱۹۷۱۵° شرقی / 30.6125; 53.19715 صفاشهر شهری است در بخش مرکزی شهرستان خرم‌بید استان فارس در جنوب ایران.[۱]

صفاشهر
کشور  ایران
استان فارس
شهرستان خرم‌بید
بخش مرکزی
نام(های) قدیمی خرمی و دهبید .
سال شهرشدن ۱۳۷۸
مردم
جمعیت ۵۰۲۵۲ نفر
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا ۲۳۲۴ متر

موقعیت جغرافیایی[ویرایش]

صفاشهر در فاصله ۱۸۵ کیلومتری شمال شیراز قرار دارد و از ترکیب ده بید و خرمی تشکیل شده است. ارتفاع آن از سطح دریا حدود ۲۳۲۴ متر است.

صفاشهر مرکز شهرستان خرم بید است از جمله روستاهای این شهرستان، قشلاق، مشکان، دلونظر، قلعه میرزا، انارک، *قلعه بامداد (علی‌آباد کوشک)* ^-^، ناصر آباد، بنگشت، شیرین آباد، دادنجان، قاضیان، دنیچه‌خیر، شهیدآباد، قصریعقوب، هنشک، کولی کش، دشت مرغاب و مظفرآباد است این شهرستان درمحدوده جاده اصلی اصفهان شیراز قراردارد.

آب‌وهوا[ویرایش]

صفا شهر دارای آب‌وهوای سرد و خشک است. گردنهٔ کولی‌کش که در مسیر مسافرانی که از اصفهان یا یزد به شیراز می‌روند قرار دارد، در زمستان برف‌گیر است و دمای هوای آن گاه به ۳۵- هم می‌رسد.

زبان[ویرایش]

نوشتار اصلی: لهجه شمال فارس

زبان مردم صفاشهر فارسی و ترکی قشقایی است.

جمعیت[ویرایش]

جمعیت این شهرستان بر طبق سرشماری سال ۱۳۹۰، برابر با ۵۰۲۵۲ نفر است، که در ۱۳۵۸۱ خانواده قرار دارند. از این تعداد جمعیت ۲۵۳۵۲ نفر مرد و ۲۵۰۰۰ نفر زن می‌باشند که از این تعداد تعداد۱۱۲۷۹ خانوار، با جمعیت ۴۱۸۸۳ نفر در شهرهای صفاشهر و قادرآباد و ۲۳۰۲ خانوار با جمعیت ۸۳۶۹ نفر در روستاهای شهرستان زندگی می‌کنند. جمعیت شهرستان نسبت به سرشماری سال ۱۳۸۵ تعداد ۴۸۷۱ نفر افزایش داشته است که ناشی از رشد طبیعی جمعیت و مهاجرت از شهرهای هم جوار به واسطه شرایط مطلوب اشتغال و خدمات رسانی بهتر می‌باشد. بین سال‌های ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۵، ۱۰۸۶۳ نفر (اغلب برای به دست آوردن کار) به این شهر مهاجرت کرده‌اند.

مذهب[ویرایش]

مردم صفاشهر همگی مسلمان شیعه هستند، در گذشته درصدی از مردم دردهبید از آئین بهایی بودند، که پس از انقلاب ۱۳۵۷ مجبور شدند از این شهر نقل مکان دهند و به شهرهای بزرگتر بروند. عده‌ای از آنها هم دین خود را عوض کرده و مسلمان شدند.

معادن[ویرایش]

صفاشهر دارای ذخایر معدنی سنگ مرمریت کرم رنگ و خاک سیلیس می‌باشد که در تولید کاشی و سرامیک نقش مواد اولیه را دارد. همچنین این شهرستان دارای معدن سنگ آهن در روستای هنشک و گردنه کولی کش نیز می‌باشد. ازجمله معادن مرمریت می‌توان به معادن حسن‌آباد، ثمین، کره‌ای، انگورک، چاه مرغی، کوه سفید، آشفته، دانشور و ... اشاره کرد.

آثار باستانی[ویرایش]

این شهر دارای چند اثرِ باستانی از جمله تل خاکی، کاروانسرای قاجاریه، امام زاده شهدا (که به نگین صفاشهر معروف است و در مستند زیبای نفسهای بلند زمین ساخته آقای ولد بیگی این امامزاده به زیبایی به تصویرکشیده شده است) ، تل جنگی و تپه‌های تاریخی فرآب و خرمه که قدمت هزاران ساله دارند، تپه‌های تاریخی مشکان-قصر یعقوب، قلعه قدیمی پرواب (حسینقلی خان) قلعه ناصر آباد است.

تفریحگاه‌ها[ویرایش]

جاهای تفریحی و تفرجگاه های شهر صفاشهر می‌توان به قصریقوب و کاریزک و و مناطق کوهستانی بکر این شهرستان (نظیر:بیدستان، قصر یعقوب، کوه عظمت، قلعه گرگی، غار دیو از دورهٔ ساسانیان، کاروانسرای شهید آباد، چشمه بناب، چشمه گردآب و تپه‌های باستانی خرمه، منزل قدیمی بامداد، خرسال، و...) و پارک کوهستانی سر آسیاب در شهر قادرآباد می‌توان اشاره کرد.

منابع[ویرایش]

  1. اطلس گیتاشناسی استان‌های ایران، تهران: ۱۳۸۳ خ.

[خبرگزاری ایلنا http://ilna.ir/news/news.cfm?id=65794 ] [خبرگزاری مهر http://www.mehrnews.com/detail/News/2042413 ]