شهرستان ثلاث باباجانی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر از ثلاث باباجانی)
پرش به: ناوبری، جستجو
شهرستان ثلاث باباجانی
اطلاعات کلی
کشور ایران Flag of Iran.svg
استان کرمانشاه
مرکز هه نجیر بوس
نام‌های پیشین باوه‌جانی
سال شهرستان شدن ۱۳۸۱[۱]
مردم
مذهب اهل تسنن
شهرها
تازه آباد، ازگله
تعداد بخش‌ها
بخش مرکزی
بخش ازگله

ثَلاثِ باباجانی (به کُردی: سه‌لاسی باوه‌جانی)، یکی از شهرستان‌های استان کرمانشاه ایران است. این شهرستان، در سال ۱۳۸۱ به عنوان شهرستان شناخته شد. مرکز این شهرستان شهر تازه‌آباد با جمعیتی بالغ بر یازده هزار نفر می‌باشد است. ازگله دیگر شهر آن است. به سبب سکونت سه طایفه مهم باباجانی (باوه‌جانی)، قبادی و ولدبیگی، نام ثلاث به این شهرستان اطلاق شده‌است.[۲]

موقعیت شهرستان ثلاث باباجانی[ویرایش]

شهرستان ثلاث بابا جانی از جنوب با شهرستان‌های سرپل ذهاب و دالاهو؛ از شرق با جوانرود همجوار و از غرب هم با کشور عراق مرز مشترک دارد.

ثلاث بابا جانی

تقسیمات کشوری[ویرایش]

این شهرستان دو بخش، شش دهستان، دو شهر و ۲۵۲ روستا دارد و هم‌مرز با کشور عراق است. وسعت این شهرستان ۱۹۲۰ کیلومتر مربع و جمعیت آن چهل و دو هزار نفر می‌باشد.

  • بخش مرکزی
    • دهستان خانه‌شور
    • دهستان دشت حر
    • دهستان زمکان

شهرها: تازه‌آباد

شهرها: ازگله

شهرستان ثلاث باباجانی در فصل بهار طبیعت بسیار زیبایی دارد. منظره‌های بسیار دیدنی گردنه «سیاتایر» و «مله سراژین» و «یک شبی» و … چشم هر بیننده‌ای را خیره می‌کنند. چشمه «ریزه» که در درمان بیماری‌های کلیوی بسیار مؤثر است در این شهرستان است. این چشمه در ۲۰ کیلومتری شرق شهر تازه آباد (مرکز شهرستان ثلاث باباجانی) قرار دارد. از کوه‌های شهرستان ثلاث باباجانی می‌توان به سارون(sarawan)، بنی گز، شِفیله، بَمو، دالاهو، نور، قَجَر، دری و … اشاره کرد که دارای مناظر دلربایی هستند. کوه‌های منطقه دارای گیاهان دارویی فراوانی می‌باشند رود زمکان پرآب‌ترین رود شهرستان می‌باشد.

پیشینه[ویرایش]

در تقسیمات کشوری ۱۳۱۱ ش، نام «باباجانی کردستان» به عنوان بلوک ذکر شده‌است. در ۱۳۳۱ خ. «بخش ثلاث» مشتمل بر دهستان‌های باباجانی، قبادی و ولدبیگی / سرقلعه ولدبیگی و ۱۰۸ آبادی، یکی از بخش‌های شهرستان کرمانشاهان در استان پنجم بود. در ۱۳۵۵ خ. بخش باباجانی به مرکزیت آبادیِ اَزْگَله در شهرستان پاوه تشکیل شد و مشتمل بر دهستان‌های خانه‌شور، ازگله، جیگران و سرقلعه بود. در خرداد ۱۳۸۱، به موجب تصویب‌نامه هیئت وزیران، این بخش از شهرستان جوانرود جدا و شهرستان شد.[۳]

منابع[ویرایش]

  • اطلس گیتاشناسی استان‌های ایران، تهران ۱۳۸۳.
  • شهرستان ثلاث باباجانی از وب‌گاه گردشگری استان کرمانشاه، بازدید ۱۹ خرداد ۱۳۸۶