طالخونچه

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
طالخونچه
UST
کشور  ایران
استان اصفهان
شهرستان مبارکه
بخش مرکزی
نام(های) قدیمی طالقان، طالقان جی، امین آباد
سال شهرشدن ۱۳۷۳
مردم
جمعیت

۹۲۷۳ (سال ۱۳۸۳)

حدود ۱۳۰۰۰ (سال ۱۳۹۰)
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا ۱۷۰۸ متر
اطلاعات شهری
شهردار حسین اسماعیل احمدی
پیش‌شماره تلفنی ۰۳۱۵۲۵۳
وبگاه www.talkhooncheh.ir
تابلوی خوش‌آمد به شهر
به امید سرافرازی دوباره

موقعیت جغرافیایی و تاریخچه[ویرایش]

طالخونچه شهری است در استان اصفهان و در منطقه مبارکه. این شهر با قدمتی هزار ساله آثار تاریخی دوره‌های مختلف را در خود جای داده و از آن جمله می‌توان به مساجدی با معماری دوره صفویه، قلعه‌ها و بناهای قدیمی اشاره کرد. نام اصلی این شهر «طالقان جی» بوده که به دلیل خونریزی قوم مغول در این محل، نام آن به طالخونچه معروف گردید. این شهر همچنین زادگاه صاحب بن عباد یکی از وزرای مسلمان بوده است.[۱]

برخی آثار تاریخی(کامل نیست)[ویرایش]

از جمله آثار و ابنیه قدیمی شهر طالخونچه می‌توان به آثار ذیل اشاره نمود: مسجدالرضا

نمائی از صحن و ستونهای مسجدالرضا شهر تاریخی طالخونچه این مسجد قدیمی که سابقه تاریخی متجاوز از ۵۰۰ سال دارد در این شهر به یادگار مانده شاید بتوان گفت این مسجد به قبل از حکومت و حاکمیت صفویه می‌رسد

کنتراکسیون از نوع گچی (شماره ۱)

نمائی از کنتراکسیون از نوع گچی، این نوع گچ بری با دست انجام می‌شده و بیشتر از طرح‌های اسلیمی استفاده می‌شده است.

کبوتر خانه

نمائی از داخل کبوتر خانه دو طبقه با چهار برج

قلعه یاوری

نمائی از ایوان قلعه یاوری

نمائی از درب حصارک

نمائی از درب حصارک که کنده کاری شده از چوب می‌باشد و قدمت آن به ۵۰ سال می‌رسد.[۲] معبدگاه چندهزارساله زردتشتیان که امروزه به مسجد تبدیل شده، مسجد خیبر که از اولین مسجدهای استان به حساب می آید، پل تاریخی رودخانه شور، چهار دروازه ورودی شهر و ... از مکان‌های تاریخی این شهر محسوب می‌شود.

بی‌توجهی‌ها[ویرایش]

از قدیم اصفهان به «نصف جهان» مشهور بوده است. دلیل این لقب برای اصفهان حضور ۶هزار اثر تاریخی قدیمی در شهر و استان اصفهان است اما در گوشه‌وکنار این استان، بناهای تاریخی‌ای هست که به‌دلیل توجه نکردن مسئولان سازمان میراث فرهنگی، مورد کندوکاو حفاران غیرمجاز قرار گرفته است. یکی از این مکان‌ها شهر تاریخی طالخونچه در ۱۲۰کیلومتری مرکز استان اصفهان و در منطقه مبارکه است. این شهر با قدمتی هزارساله آثار تاریخی دوره‌های گوناگونی را در خود جای داده که شامل مساجدی با معماری دوره صفویه، قلعه سردار یاوری، قلعه ابراهیم‌خان، مسجد خیبر و اماکن تاریخی دیگری است که به‌دلیل عدم رسیدگی از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، توسط افراد ناشناس برای به دست آوردن اشیای قدیمی، دیوارها، چهارچوب درها، تاقچه‌ها و... واحدهای مسکونی با تاریخچه کهن تخریب شده‌اند.

حسین احمدی، شهردار شهر طالخونچه در این‌باره می‌گوید: شهر طالخونچه بناهای تاریخی بسیار زیادی دارد، اما متأسفانه مسئولان میراث فرهنگی استان اصفهان به این شهر تاریخی توجهی ندارند. وی می‌افزاید: بیشتر بناهای تاریخی شهر طالخونچه در مالکیت اشخاص است و آن طور که باید نیز نمی‌توان نظارت داشت. به گفته شهردار طالخونچه نامه‌نگاری‌های بسیار زیادی با اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان برای توجه ویژه به بناهای تاریخی انجام شده که متأسفانه تاکنون اقدامی صورت نگرفته است. محمود غفاری یکی از جوانان شهر طالخونچه می‌گوید: به‌تازگی چند دیگ، سینی و لوازم خانگی تاریخی از یکی از قلعه‌های این شهر به سرقت رفته است.

وی می‌افزاید: به‌عنوان یک شهروند طالخونچه‌ای که دوستدار میراث فرهنگی هستم، برای احداث مکانی برای موزه شهرمان تلاش‌های بسیاری انجام داده‌ام تا بتوان وسایل باستانی و تاریخی را که در مکان‌های مختلف شهر رها شده‌اند و هرازگاهی مورد تعرض افراد غیربومی قرار می‌گیرند، جمع‌آوری کرده و از آنها نگهداری شود، اما متأسفانه مسئولان آن طور که باید همکاری نمی‌کنند و مکان‌های تاریخی این شهر هم روزبه‌روز در حال از بین رفتن هستند.

وی در پاسخ به سؤال خبرنگار ما دربارهٔ اینکه چرا در بیشتر منازل مسکونی که تاریخچه زیادی دارد حفاری‌هایی صورت گرفته است، می‌گوید: افرادی با دستگاه گنج‌یاب به این خانه‌های خالی از سکنه که قدمت تاریخی زیادی دارند، مراجعه و اقدام به پیداکردن اشیای تاریخی می‌کنند.

احسان منصوری مبارکه نیز یکی دیگر از جوانان دوستدار میراث فرهنگی این شهر است که می‌گوید: هر کسی که به این خانه‌های تاریخی بیاید فکر می‌کند در اینجا زلزله آمده است، درصورتی که با دست خودمان داریم این مکان‌ها را از بین می‌بریم. وی در پاسخ به سؤال خبرنگار ما دربارهٔ اینکه دلیل بی‌توجهی مسئولان میراث‌فرهنگی استان به بناهای تاریخی این شهر چیست، می‌گوید: فکر می‌کنم آنقدر مکان‌های تاریخی در این استان زیاد است که میراث فرهنگی توان رسیدگی به همه آنها را ندارد.[۳]

اکبر رحیمیان یکی دیگر از دوستداران میراث فرهنگی استان اصفهان کمبود نیروی انسانی برای نظارت، عدم بودجه مناسب برای بازسازی و نگهداری بناهای تاریخی و پیچ‌وخم‌های اداری را مهم‌ترین دلایل بی‌توجهی به بناهای تاریخی می‌داند و می‌گوید: کاخ چهلستون و عالی‌قاپو در استان اصفهان شاید مورد حفاری از سوی متخلفان قرار نگیرند، اما افرادی اقدام به نوشتن یادگاری روی این مکان‌ها می‌کنند. وی می‌افزاید: مکان‌های تاریخی گوناگونی در سطح استان وجود دارد اما رهاشدن آنها، فرصت را برای متخلفان به‌وجود آورده است تا اقدام به حفاری کنند.

این دوستدار میراث فرهنگی یادآور می‌شود: نصب دوربین مداربسته و گماردن نگهبان در این بناها که ثبت میراث نیز شده‌اند باعث کاهش تخلف‌ها خواهد شد، چراکه در بعضی از بناها به قدری حفاری شده است که گویا چند سالی اصلاً کسی به این مکان‌ها مراجعه نکرده است.[۴]

مردم شهر[ویرایش]

۳۰٪مردم شهر کشاورز هستند و به زراعت گندم و جو مشغول‌اند. غالب کشاورزان شهر، به زمین‌های اطراف شهرمعروف به کویر مهیار و یا اراضی محدوده این شهر در نزدیکی شهر جدید مجلسی رفته و در آن‌جا زراعت می‌کنند. با رونق صنعت در شهرستان بعضی از اهالی در کار خانجات تابعه مشغول به کار هستند. با این حال نرخ بیکاری در این شهر بالا است. متأسفانه می‌توان گفت که تصمیمات بدون مطالعه دولتی بیشترین ضرر را درطول این دوران (۱۶ سال گذشته) به شهر طالخونچه رسانده است یکی از این مشکلات عدم واگذاری امکانات در راستای توسعه صنعت گردشکری و صنعتی و فروختن زمین‌های کشاورزی این روستا شهر (که دچار کم‌آبی شده بودند) به شهر مجلسی توسط منابع طبیعی می‌باشد که باعث افزایش رشد مهاجرت از این شهر شده است. یکی دیگر از مشکلات سالیان اخیر این شهر قرارداشتن درمجاورت فولاد مبارکه است که باعث افزایش بیماری‌های پوستی وتنفسی بعلت عدم بکارگیری فیلتر صنعتی در این کارخانه وهمچنین آلوده شدن آب‌های زیر زمینی این شهرستان بعلت پساب‌های صنعتی این کارخانه است.

اتفاقات مهم[ویرایش]

اجرای فاضلاب مناطق ۴ و ۲۲ تهران، اجرای تأسیسات فاضلاب شهر زواره اصفهان، تکمیل تأسیسات فاضلاب دیزچه - «طالخونچه» و زیباشهر اصفهان و تأسیسات فاضلاب باغ بهادران، باغ شاد و چرمهین اصفهان به روش بیع متقابل از جمله این پروژه‌ها است.
ساخت و بهسازی دو کانال آبیاری عمومی به طول دو هزار و ۴۰۰ متر در مناطق حسن‌آباد بیدکان و «امین آباد طالخونچه» و مرمت و بازسازی قنات در منطقه جعفرآباد است.

این طرحها شامل کتابخانه عمومی علامه محمد تقی جعفری، مجموعه فرهنگی، ورزشی و تفریحی بانوان، بلوار سلمان فارسی و خیابان انقلاب روز جمعه به بهره‌برداری رسید.

بهره‌برداری از بلوار سلمان فارسی شهر طالخونچه با ۱۵ میلیارد ریال هزینه و با یک هزار و ۲۰۰ متر طول و ۳۵ متر عرض و خیابان انقلاب با ۳۵ میلیارد ریال هزینه از محل اعتبارات شهرداری و افتتاح کتابخانه علامه محمد تقی جعفری با ۶۰۰ متر مربع زیر بنا در دوطبقه و دو سالن مطالعه با هزینه‌ای بالغ بر ۸ میلیارد و ۷۰۰ میلیون ریال انجام شد.

مجموعه فرهنگی، ورزشی و تفریحی بانوان شهر طالخونچه از دیگر پروژه‌های شهرداری و شورای اسلامی شهر طالخونچه بود که با ۳۰ میلیارد ریال در زمینی به مساحت ۲۰ هزار متر مربع مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

آبنما و میدان ورودی شهر طالخونچه نیز با چهار میلیارد ریال اعتبار احداث شده است.

شهر طالخونچه با ۲۰ هزار نفر جمعیت و با قدمتی هزار ساله و با آثار تاریخی دوره‌های مختلف از توابع شهرستان مبارکه است.

شهرستان مبارکه با ۱۴۳ هزار نفر جمعیت در ۴۵ کیلومتری جنوب غربی اصفهان قرار دارد.

منابع[ویرایش]