شیخ شبان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
شیخ شبان
اطلاعات کلی
کشور  ایران
استان چهارمحال و بختیاری
شهرستان بن
بخش بخش مرکزی
دهستان حومه
مردم
جمعیت ۲٬۶۸۹ نفر
اطلاعات روستایی
پیش‌شمارهٔ تلفن ۰۳۸
وب‌گاه رسمی sheykhshaban.ir

شیخ شبان، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان بن در استان چهارمحال و بختیاری ایران است.

این روستا در فاصله ۳۹ کیلومتری شمال غربی مرکز استان (شهرکرد) و در حاشیه جنوبی رودخانه زاینده رود واقع شده که از طرف شمال به روستاهای یان چشمه و حیدری، از طرف غرب به روستاهای کلیچه و حسین‌آباد، از طرف شرق به روستای لارک و شهر بن و از طرف جنوب به روستای بارده منتهی می‌شود که تقریباً دور تا دور روستا را کوه‌های بلند و زیبا احاطه کرده و دارای مرتعی سرسبز با چشمه سارهای گوارا و خنک کوهستانی در جنوب می‌باشد.

با توجه به تغییرات صورت گرفته (براساس مصوبه جلسه مورخ ۲۹/۹/۱۳۹۱ هیأت وزیران) در نقشه تقسیمات کشوری استان چهارمحال و بختیاری و ایجاد شهرستان‌های بن و سامان، روستای شیخ شبان از تابعیت بخش بن شهرستان شهرکرد به تابعیت شهرستان بن (و مرکزیت دهستان حومه این شهرستان) در استان چهارمحال و بختیاری تغییر پیدا کرد.

جمعیت[ویرایش]

این روستا در دهستان حومه قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲٬۶۸۹ نفر (۶۶۶ خانوار) بوده‌است.

مرقد امامزاده سیدبهاءالدین محمد[ویرایش]

مرقد امامزاده سیدبهاءالدین محمد، از فرزندان حضرت حمزه بن موسی بن جعفر کاظم در دره‌ای زیبا و دهانه کوه بلند و سرسبزی در ۲ کیلومتری جنوب غربی این روستا واقع شده و به عنوان یکی از امامزادگان صحیح النسب و مهمترین کانون‌های فرهنگی، زیارتی و گردشگری استان و منطقه، همواره و از دیرباز، پذیرای حضور سالیانه هزاران زائر و گردشگر از اطراف و اکناف می‌باشد.

بقعه کنونی امامزاده سیدبهاءالدین محمد که البته بخش زیادی از آن در چند سال اخیر مورد بازسازی و تجدید بنا قرار گرفته، مربوط به دوران‌های صفویه و قاجاریه، با نمای چهار گوش گنبد دار و دارای کتیبه و تاریخ است که قبلاً دارای ایوان و بالکون ستونی برزگ، مصفا و زیبا با حجره‌هایی در اطراف و برخوردار از چشم انداز کوهستانی بود.

بنای تاریخی این بقعه به شماره ۲۳۸۲۴ در تاریخ ۲۵/۸/۱۳۸۷ در فهرست «آثار ملی ایران» ثبت شده است.

اکثر قریب به اتفاق اهالی روستای شیخ شبان را سادات موسوی از ذریه امامزاده سیدبهاءالدین محمد تشکیل می‌دهند و زمانی به این روستا «نجف اشرف چهارمحال» می‌گفتند.

کلمه «شیخ شبان» به معنای «چوپان بزرگوار» است که یکی از القاب امامزاده سیدبهاءالدین محمد هم محسوب می‌شود.

این روستا، بیش از ۸۰ شهید در جنگ ایران و عراق داشته و دارای تعداد زیادی رزمنده، جانباز و ایثارگر می‌باشد.

گلزار شهدای روستای شیخ شبان، به عنوان «نماد ملی گلزار شهدای روستای نمونه ایثارگری کشور» در دهه فجر سال ۱۳۹۲، انتخاب و معرفی شد.

روستای شیخ شبان، علاوه بر سابقه ایثارگری و ولایتمداری اهالی، به جهت وجود بارگاه امامزاده سیدبهاءالدین محمد، تربیت علماء و مبلغان دینی، و توانمندی هنرمندان صنایع دستی این روستا در زمینه هنرهای خاتم کاری، قلم زنی و کاشی کاری معرق، دارای شهرت ملی و جهانی می‌باشد.

این روستا به کانون خاتم کاری کشور نیز شهرت دارد.

احداث مسجد جامع روستای شیخ شبان هم به حدود قرن نهم و دهم هجری قمری، یعنی زمانی بر می‌گردد که عده‌ای از اولاد امامزاده سیدبهاءالدین محمد، در محل کنونی این روستا ساکن شدند.

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]