حبیب‌آباد (برخوار)

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
حبیب آباد
کشور  ایران
استان اصفهان
شهرستان برخوار
بخش حبیب‌آباد
نام(های) قدیمی هباد
سال شهرشدن ۱۳۴۵ خورشیدی
مردم
جمعیت ۱۱۰۰۰ دی ۱۳۹۰
آب‌وهوا
میانگین دمای سالانه ۱۵
میانگین بارش سالانه ۲۱۰
روزهای یخبندان سالانه ۶۶
اطلاعات شهری
شهردار سید محمد معین الدین (از مرداد 1394)
ره‌آورد نان خشکه و نان نرمه
پیش‌شماره تلفنی 0314
تابلوی خوش‌آمد به شهر

حَبیب‌آباد یکی از شهرهای استان اصفهان در مرکز ایران است. این شهرمرکز بخش برخوار شرقی است.

تاریخچه حبیب آباد[ویرایش]

ازگذشته معمول ومرسوم بوده است که هر کس جایی را آباد ویا احداث می نموده کلمهٔ آباد را به آخر اسم خود اضافه کرده و آن محل را به نام خود ثبت می کرده است. اما استاد محمد مهریار اعتقادی دیگر دارد. او در کتاب فرهنگ جامع خود با دلایلی اثبات می‌کند که نام این شهر در اصل هباد باهای دو چشم که واژهٔ کهن فارسی است بوده که بعدها به اشتباه به حباد و حبیب آباد تغییر یافته است. وسپس اضافه می‌کند که هباد با هبه هم ریشه است. هبه صورت تغییر یافتهٔ واژهٔ <هو اپه> huapa اوستایی است. به معنی جایی که آب وهوایی خوش وخوب دارد (هو=خوب واپ= آب)[۱]

موقعیت و مشخصات[ویرایش]

شهر حبیب آباد دارای طول جغرافیایی ۵۱درجه و۴۶دقیقه و۵۰ثانیهٔ شرقی و۳۲درجه و۴۹دقیقه و ۱۲ثانیه شمالی قرار دارد. محدوده شهری حبیب آباد ازجنوب به شهر اصفهان ازشمال به شهر کمشچه از شرق به مناطق کوهستانی واز غرب به شهر دولت‌آباد محدود می‌شود. این شهر در ۱۰ کیلومتری شمال شرقی شهر اصفهان واقع شده‌است.[۱]

درایام قدیم به دلیل وجود معادن نمک (در زبان محلی:گود نمک) فراوان و سرشار از نمک مرغوب شغل بسیاری از اهالی این شهر استخراج وفروش نمک به سایر شهرها بوده است که با احداث فرودگاه این معادن در محدوده فرودگاه قرار گرفتندواز برداشت نمک توسط اهالی جلوگیری به عمل آمد که این امر خود باعث تغییر شغل بسیاری از اهالی به کارگری فرودگاه شد. هم اکنون هم شغل وکار اصلی مردم حبیب آباد کشاورزی - دامداری - و کارمند سازمانهایی مانند آموزش پرورش -هسا- دانشگاه اصفهان وارتش می‌باشند.

کشاورزان حبیب آباد

از سوغات این شهر می‌توان به نان خشکه و نرمه محلی آن که در تنورهای گلی پخته می‌شود و در کل استان اصفهان زبانزد عام و خاص است نام برد.

جمعیت[ویرایش]

حبیب آباد به لحاظ جمعیتی در برخوار بعد از دولت‌آباد دستگرد و خورزوق قرار دارد جمعیت این شهر طبق سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰ در حدود ۱۱۰۰۰ نفر برآورد شده‌است.

مشاهیر[ویرایش]

از بزرگان این شهر می‌توان مورخ محقق میرزا محمد علی معلم حبیب آبادی یکی از مورخان مشهور اصفهان و صاحب کتاب مکارم الاثار- آیت‌ الله شیخ عباسعلی ادیب حبیب آبادی فیلسوف و منجم و ادیب فرزانه‌ - آیت‌الله شیخ محمد علی عالم حبیب آبادی- آیت الله شیخ علیمحمد فقیه حبیب ابادی مدفون در تخت فولاد اصفهان - محمدعلي فاضل حبيب آبادي - علي ناصري حبيب آبادي( مؤسس ومدير اولين مدرسه دولتي در حبيب آبادبرخوار)واز شاعران معاصرعباس مهوری حبیب آبادی متخلص به محور -پرویز بیگی حبیب آبادی- دکتر عباس ادیب که ایشان یکی از اساتید پیشکسوت دانشگاه اصفهان می‌باشند -تعزیه خوان‌های معروف استاد تعزیه ایران مرحوم نبی اله فقیه را نام برد. همچنین از روحانیون بنام این شهرحضرت آیت الله حاج سیدعلی مومنی مؤسس حوزه علمیه اهل البیت شهر حبیب آباد و دیگر علما مرحوم از سلسله سادات مومنی از جمله حجج اسلام مرحوم حاج اقا مرتضی و حاج اقا سید رضا و سید علی اکبر مومنی را نام برد..[۲]

مورخ محقق میرزا محمدعلی معلم حبیب آبادی[ویرایش]

[میرزا محمدعلی] معلم حبیب آبادی؛ نویسنده، محقق، دانشمند ناشناخته، ادیب گمنام، شاعر، فهرست نگار، رجال شناس، مدرس، مولف، پژوهشگر و سرگذشت نگار ایرانی درسال ۱۳۰۰شمسی در حبیب آباد اصفهان چشم به جهان گشود و درسال ۹/۱/۱۳۷۷شمسی دیده از جهان فروبست.

پدرش کشاورز بود. او از هفت سالگی به مکتب رفت. او درمدرسه کاسه گران معلم بود. او به اصفهان رفت و به تدریس در مدرسه کاسه گران پرداخت. پس از این در قرائت خانه شهرداری واقع در ضلع جنوبی میدان نقش جهان به کتابداری مشغول شد. او از آخوند محمدحسین فشارکی، شیخ محمدباقر بیرجندی، آقا بزرگ تهرانی، میرزا محمدرضا کرباسی و سیدمحمدتقی یزدآبادی اصفهانی اجازه روایت داشت. او مدتی به مستعصم و آذر تخلص می‌کرد و آن گاه تخلص معلم را برای خود برگزید.

از آثار او است[ویرایش]

مکارم الاثار در اعیان علمی دوره قاجار که تاکنون هشت جلد از آن به همت حضرت آیت‌الله جناب آقای حاج سیدمحمدعلی روضاتی اصفهانی خوانساری به چاپ رسیده‌است.

اجزائی در احادیث و مطالب متفرقه./احوال چهار نفر از علماء مسجد شاهی اصفهان./احوال سید محمدحسن موسوی اصفهانی./احوال شیخ محمدرضا نجفی اصفهانی./احوال شیخ الاسلام‌های اصفهان./اربعین در ذکر چهل حدیث./اشعار متفرقه از شعراء عدیده در مجموعه./کتاب امالی در مطالب رجالی در احوال بعضی از علماء متفرقه و مطالب دیگر مربوط بدانها./کتاب جعبه در مطالب متفرقه به سبک کشکول./جمع عدد گندمهای شطرنج./حواشی بر کتاب‌های گوناگون ازجمله قصص العلماء، طریق البکاء و تذکرة القبور عبدالکریم گزی./رساله‌ای در احوال اولاد حاج سید محمدباقر حجت‌الاسلام بیدآبادی./رشحات سمائی در احوال شیخ بهائی../عراضةالاخوان در سفرنامه خراسان./فهرست اسماء رواه اشعریین قم در سده سیم و چهارم./فهرست باب دهم المآثر والآثار./فهرست کتب مولفه خود آن مرحوم با ذکر نام استادان و مشایخ اجازه./فهرست کتب ملکی آن مرحوم و اجمالی از احوال مولفان آنها./فهرست کتاب مجالس المومنین./کتاب قبور عتبات عالیات و قبور واقعه در بین راه آن از اصفهان به طریق نطنز و کاشان و قم و کرمانشاه تا کاظمین و سامره و کربلاء معلی و نجف اشرف./کشف الخبیه از مقبره زینبیه./الکلمات الطیبات در فهرست روضات الجنات./الکلمات العالیه در حاشیه بر روضات الجنات./لآلی البحور در توقیعات ایام شهور./دیوان اشعار در سه جلد، عربی و فارسی./الطعام المری در تطبیق تاریخ شمسی و قمری از هجرت تا ۱۴۰۰ سال قمری /مختصرالتواریخ./مختصرالمکارم./مقالات مبسوط./مرسله‌های علمی و جوابهای آن با چندین نفر از علماء و فضلاء./مقالات متفرقه در احوال علماء./مقالات معنوی../مکمل الافهام در ذکر فضلاء اعلام./نمونه مختصر المکارم.[۳]

شیخ عباس علی ادیب حبیب‌آبادی[ویرایش]

آیت الله حاج شیخ عباس علی ادیب حبیب‌آبادی؛ عالم و ادیب فرزانه، دانشمند و منجم عالی قدر حضرت آیت‌الله حاج شیخ عباس علی ادیب حبیب‌آبادی فرزند محمد جعفر، در سوم جمادی‌الاول سال ۱۲۷۴ در شهر حبیب‌آباد برخوار دیده به جهان گشود. تحصیلات ابتدایی، مقدمات و ادبیات عرب را در زادگاه خود نزد معلمان و اساتید مختلف، خصوصاً استاد ادبیات و تاریخ اسلام عالم عامل محقق و فاضل کامل و مورخ جامع علامه میرزا محمد علی معلم حبیب‌آبادی گذراند. ایشان در سن ۲۲ سالگی جهت تکمیل تحصیلات به حوزه علمیه اصفهان که در آن زمان از مهمترین و بزرگترین حوزه‌های علمیه بود وارد شدند و از محضر اساتید بزرگواری چون حضرات آیات عظام آقایان شیخ علی یزدی، سید احمد اصفهانی، آیت‌الله میرزا یحیی بیدآبادی، آیت‌الله سید محمد نجف آبادی، حاج سید محمد صادقی یزد آبادی، شیخ محمدرضا نجفی، ملا حسین فشارکی، ملا عبدالکریم گزی و شیخ محمد کریم خراسانی طلب فیض نمودند. در حدود سن ۴۰ سالگی درجه اجتهاد ایشان توسط حضرت آیت‌الله شیخ محمدرضا نجفی اصفهانی و آیت‌الله سید محمد نجف آبادی تأیید شد و پس از تشرف به نجف اشرف توسط حضرت آیت‌الله العظمی سید ابوالحسن اصفهانی تنفیذ گردید.

ایشان تدریس در حوزه علمیه اصفهان را از سال ۱۳۴۵ در مدرسه کاسب گران اصفهان شروع نمودند و به تدریج گسترش یافت به نحوی که پس از مدتی جلسات درس خارج ایشان یکی از گسترده ترین جلسات بود.

آیت الله ادیب در مدارس کاسب گران، ذوالفقار، نیم آورد، صدر، چهارباغ، ناصریه و مدرسه جده بزرگ حدود هفتاد سال از سطح تا درس خارج منطق حکمت و … را تدریس نمودند. حضرت آیت‌الله ادیب علاوه بر تسلط کامل بر فقه و اصول در مسائل حکمت و فلسفه، فیلسوف و حکیمی صاحب نظر و در ریاضیات خصوصاً مثلثات و لگاریتم و هیأت مسلط بود. همچنین تسلط ایشان بر نجوم و مباحث با علاقه‌مندان در این زمینه زبان زد خاص و عام بود. ایشان طبع شعر قابل توجهی داشتند و اشعار بسیاری به زبان فارسی و عربی همراه با ۱۲ جتد کتاب از یادگارهای بر جای مانده‌است. این عالم زاهد سر انجام در روز پنج شنبه دوم ذی الحجه ۱۴۱۲ هجری قمری برابر با چهاردهم خرداد ۱۳۷۱ هجری شمسی به ملکوت اعلی پیوستند و جامعه روحانیت و طالبان علم و اندیشه را از فقدانشان متأثر نموددند و در جوار آرامگاه عبد صالح خدا صاحب بن عباد به خاک سپرده شدند. خدایش رحمت کند و با آل عترت و عصمت محشورش گرداند.

مرحوم حجت الاسلام والمسلمین حاج سید مرتضی مومنی

از سادات حسینی و وعاظ با اخلاص این شهر که با همت آن مرحوم بنای گنبد(سابق) زیباو منحصر به فرد امامزاده عبدالمومن حبیب اباد تجدید گردید

حضرت آیت الله حاج سید علی حسینی مومنی حبیب آبادی

پدر بزرگوار سه شهید و از شاگردان حضرت امام خمینی در نجف اشرف و مؤسس حوزه علمیه اهل البیت حبیب آباد

مرحوم حجت الاسلام والمسلمین حاج سید رضا مومنی حبیب آبادی

از وعاظ و روحانیون انقلابی و مجاهد منطقه برخوار که دارای خدمات فراوان مذهبی فرهنگی و عمرانی در این شهر بوده و رییس شورای حل اختلاف حبیب آباد

دکتر عباس ادیب

دکتر عباس ادیب در سال ۱۳۰۴ در قریه حبیب آباد در 15 کیلومتری اصفهان به دنیا آمد. پس از طی تحصیلات متوسطه در اصفهان، در سال ۱۳۳۰ از دانشکده پزشکی دانشگاه تهران فارغ‌التحصیل شد و در همان سال به عنوان دستیار فیزیولوژی و فارماکولوژی در دانشکده پزشکی دانشگاه تهران به فعالیت آموزشی پرداخت و در سال ۱۳۴۳ به مرتبهٔ استادی این رشته رسید. ایشان آثار متعددی را در زمینه رشته تخصصی خود تالیف و ترجمه کرده‌اند. بطوری که ترجمه کتاب "تشخیص و درمان طبی بیماریها "عباس ادیب، در دوره دوم کتاب سال جمهوری اسلامی ایران از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان کتاب سال برگزیده شد.

عباس مهوری حبیب‌آبادی[ویرایش]

عباس مهوری حبیب‌آبادی؛ ادیب و شاعر معاصرعباس مهوری حبیب‌آبادی ابن غلامرضا عباس و متخلص به «محور» صاحب دیوان اشعار(۱۳۱۴-۱۳۸۳ ه. ش) مدفون در بهشت زینب (س) حبیب‌آباد.

پرویز بیگی حبیب آبادی[ویرایش]

پرویز بیگی حبیب آبادی؛ در سال ۱۳۳۳ در حبیب آباد متولد و از سال ۱۳۴۸ تاکنون ساکن تهران می‌باشد. تحصیلاتش را تا مقطع کارشناسی ادبیات فارسی ادامه و تاکنون به‌عنوان مسئول صفحات ادبی برخی از نشریات، دبیر کنگره‌های سراسری شعر دفاع مقدس، نویسنده برخی از برنامه‌های صدا و سیما، مسئولیت در تعدادی از شوراهای شعر و همکاری ادبی با نشریات و مراکز مختلف ادبی فعالیتهایی داشته‌است.

مساجد[ویرایش]

مهمترین مساجد حبیب آباد عبارتست از : مسجد امام صادق علیه السلام و مصلی نماز جمعه ، مسجد الزهرا سلام الله علیها ،مسجد حاج ملا حسین ، مسجد جامع ، مسجد المهدی عج ، مسجد محمدیه ، مسجد حضرت اباالفضل

منابع[ویرایش]

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ محسن مهوری
  2. محسن مهوری
  3. /مقاله استاد جلال الدین همایی در مجله راهنمای کتاب، س ۲۰، ش ۸ تا ۱۰./معلم مکارم، بزرگداشت عالم فرزانه محمدعلی معلم حبیب آبادی، اصفهان: مرکز اصفهان شناسی و خانه ملل، زمستان ۱۳۸۶./گلزار معانی، احمد گلچین معانی، چاپ دوم ۱۳۶۳، نشر ما، ص ۶۴۸ تا ۶۵۲./یادنامه چهلمین روز درگذشت./اثرآفرینان./تذکره شعرای معاصر اصفهان، ص ۴۶۰ -۴۵۸./الذریعه الی تصانیف الشیعه، آقابزرگ تهرانی، ج ۲۲، ص ۱۴۶ -۱۴۵ / ج ۲۰ ص ۱۹۲ / ج ۱۸، ص ۲۵۸ / ج ۱۵، ص ۲۴۱./مقدمه جلد نخست مکارم الآثار./مولفین کتب چاپی فارسی و عربی، خان بابا مشار، ج ۴، ص ۱۸۲ -۱۸۱./«معلم حبیب آبادی و اثر ماندگارش: مکارم الآثار»، محمدرضا زادهوش، کتاب ماه (دین)، س ۶، ش ۶۸ و ۶۹، خرداد و تیر ۱۳۸۲، ص ۲۶ - ۲۹.