بازرگان (شهر)

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
'بازرگان
بازرگان
کشور  ایران
استان آذربایجان غربی
شهرستان ماکو
بخش مرکزی
نام(های) قدیمی بزیرجان (به معنی بذر گندم چون خاک این شهر حاصلخیز بوده و این نام نیز در گذشته بوده است۵
سال شهرشدن ۱۳۹۰
مردم
جمعیت ۹٬۰۴۷
آب‌وهوا
میانگین دمای سالانه دما در بهار بین ۱۵ تا ۳۰ درجه، در تابستان ۲۵ تا ۳۶ درجه، در پاییز ۱۴ تا ۳- درجه، در زمستان ۸- تا ۱۰ درجه است
روزهای یخبندان سالانه از ۵ دی ماه تا اواخر دی ماه
اطلاعات شهری
شهردار در حال حاضر شهردار این شهر حاتمی می‌باشد
پیش‌شماره تلفنی [۱] ۰۴۴–۳۴۳۷
وبگاه http://www.e-bazargan.ir

بازرگان یکی از شهرهای استان آذربایجان غربی ایران است. این شهر در بخش مرکزی شهرستان ماکو جای دارد و گذرگاه مرزی بازرگان در یک کیلومتری آن قرار دارد.

شهر بازرگان از توابع شهرستان ماکو و در ۱۵ کیلومتری شمال آن قرار گرفته است. بازرگان به عنوان نقطه خروجی مرز ایران و ترکیه در دامنه کوه آرارات واقع شده است؛ و نام دروازه اروپا را به خود گرفته است شهر مرزی بازرگان در شمال غربی ایران و شمالی‌ترین نقطه آذربایجان غربی قرار گرفته و ازنظر موقعیت جغرافیایی واقتصادی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است[۲] زیرا از طرف شمال در یک کیلومتری کشور ترکیه و از طرف شمال شرقی باجمهوری خود مختار نخجوان هم مرزاست. گذرگاه مرزی بازرگان، مهمترین گمرک زمینی کشور در این شهر قرار دارد و بعنوان دروازه اروپا یا پیشانی ایران بشمار می‌رود که روزانه صدها مسافر داخلی و خارجی (توریست و گردشگر) و صدها کامیون ترانزیتی و سواری از این شهر مرزی و قدیمی[۳] دیدن و تردد می‌نمایند.

از جمله افرادی که به این شهر وارد شده ودرسفر نامه خود از شهر بازرگان نام برده اوژل فلاندل سیاح معروف فرانسوی است که در زمان قاجاریه و در زمان حیات علی خان سردار ماکو به ایران سفر کرده و از بازرگان در کتاب خود یاد کرده است.[۴]

بازرگان که از سال ۱۳۶۵ از طریق نمایندگی شهرداری و زیر نظر شهرداری شهر ماکو اداره می‌شد. با توجه به موقعیت حساس مرزی بودنش و گسترش عمران در این محل نمایندگی تکافوی نیاز منطقه نبود، بهمین علت به جهت دارا بودن ظرفیت‌های بالقوه و قرار گرفتن مهمترین گمرک زمینی کشور در این منطقه و عبور جاده ترانزیت از وسط بازرگان و همچنین مکاتبات مکرر از سوی اهالی شریف منطقه، نمایندگی شهرداری بازرگان در نیمه دوم سال ۱۳۷۵ با مجوز رسمی وزارت کشور ایران به شهرداری مستقل با درجه ۲ شهرداری فعالیت خود را رسماً آغاز نمود و در سال ۱۳۷۸ به دلیل گسترش فعالیتها و حجم زیاد پروژه‌های عمرانی از درجه ۲ به درجه ۵ ارتقاء یافت.[۵]

بر پایه سرشماری سال ۱۳۸۵، جمعیت این شهر برابر با ۹٬۰۴۷ نفر بوده است.[۶] گمرک بازرگان منبع اصلی درآمد مردم این منطقه بحساب می‌آید.

زبان[ویرایش]

زبان گفتاری در این شهر مرزی ترکی آذربایجانی است و به جهت جهت هم‌مرز بودن با کشور ترکیه غالب ساکنان آن به زبان ترکی استانبولی نیز مسلطند.

اقتصادی[ویرایش]

شهر بازرگان با توجه به راه اندازی منطقه آزاد تجاری{ماکو} از اهمیت ویژه‌ای برخوردار شده است. این سازمان به فاصله دو کیلومتری شهر بازرگان قرار دارد. به لحاظی که از جمله نقش‌های مهم این سازمان می‌توان به توسعه روابط و تجارت با سایر کشورها و اشتغال زایی اشاره کرد.

منابع[ویرایش]

اطلس گیتاشناسی استان‌های ایران، تهران: مؤسسه جغرافیایی و کارتوگرافی گیتاشناسی، ۱۳۸۳ خ.