شهرستان فریدون‌شهر

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
شهرستان فریدون‌شهر
ساختمان فرمانداری شهرستان فریدون‌شهر
اطلاعات کلی
کشور ایران Flag of Iran.svg
استان اصفهان
سال شهرستان شدن ۱۳۵۸[۱]
مردم
جمعیت ۳۸٬۳۳۴ نفر (۱۳۹۰)
داده‌های دیگر
فرماندار ناصر اسدی
پیش‌شماره تلفنی ۰۳۱
وب‌گاه فرمانداری فریدون‌شهر
شهرها
* فریدون‌شهر،
* برف‌انبار
تعداد بخش‌ها
* مرکزی

شهرستان فریدون‌شهر یکی از شهرستان‌های استان اصفهان ایران است.

تقسیمات کشوری[ویرایش]

شهرستان فریدون‌شهر دارای یک بخش به نام بخش مرکزی و ۵ دهستان است.

شهرها: فریدون‌شهر و برف‌انبار.

جمعیت[ویرایش]

بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت شهرستان فریدون‌شهر در سال ۱۳۸۵ برابر با ۳۹۳۹۲ نفر بوده است که از این تعداد۱۸۸۷۷ نفر جمعیت شهری و تعداد ۲۰۵۲۰ نفر نیز جمعیت روستایی بوده است جمعیت برآورده شده در سال ۱۳۸۹، ۴۱۵۱۶ نفر بوده است.[۲] تعداد خانوار شهرستان در سال ۱۳۸۵٬۹۲۷۵ خانوار برآورد گردیده است که از این تعداد ۴۸۹۲ خانوار در مناطق شهری و ۴۳۸۳ خانوار در مناطق روستایی زندگی می‌کنند و از نظر بافت اجتماعی و فرهنگی جمعیت این شهرستان از اقوام مختلفی شکل گرفته که مشتمل بر طوایف فارسی زبان، بختیاری، ترک، گرجی و ارمنی است. ۷۷ /۰٪ از خانوارهای استان در این شهرستان زندگی می‌کنند. بعد خانوار در شهرستان فریدون‌شهر ۵ نفر که در خانوارهای شهری ۴/۳۵ و در خانوارهای روستایی ۵/۳ نفر می‌باشد. تراکم جمعیت در شهرستان فریدون‌شهر در سال ۱۳۷۵ معادل ۱۹/۷ نفر در کیلومتر مربع بوده است که این رقم در سال ۱۳۸۳ به ۱۸/۶ نفر در کیلومتر مربع رسیده است که تابع کاهش نرخ رشد جمعیت شهرستان طی سالهای ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۳ می‌باشد.[۳]

موقعیت جغرافیایی[ویرایش]

این شهرستان با مساحت ۱/۲۲۳۶ کیلومترمربع، درمیان استان‌های لرستان وچهارمحال وبختیاری واقع شده‌است. فاصله آن تا اصفهان ۱۵۵ کیلومتر است.

ویژگیهای طبیعی - فریدون‌شهر منطقه‌ای است کوهستانی وارتفاعات آن، عبارت‌انداز: قله شاهان کوه و کوه کلوسه و کوه کمران. کوهستانی‌ترین منطقه شهرستان ناحیه پشتکوه موگویی است و بعدناحیه چناررود می‌باشد. آب وهوای فریدون‌شهر معتدل کوهستانی است. پراکندگی باران وبرف درطول سال دست کم ۸ ماه و ذخیره برف آنها تاشروع بارندگی سال دیگر ادامه می‌یابد. رودخانه هااغلب دربستری عمیق جریان یافته‌است که آب آنها به هدر می‌رود ومعمولاً به مصرف کشاورزی نمی‌رسد. پوشش گیاهی این ناحیه از استپو چمنزارهای کوهستانی است. از حدود ۱۵۳ هزار هکتار مراتع شهرستان که ۱۶ درصد از کل مراتع استان را به خود اختصاص می‌دهد. ۲۵ درصد مراتع، درجه یک، ۱۳ درصد مراتع متوسط و ۱۶/۶ درصد مراتع فقیر و صخره‌ای می‌باشد. قسمت عمده گونه‌های گیاهی این مراتع شامل انواع گون‌ها، گونه‌های اگروپایرون و بروموسها است. گونه‌های مرتعی که محصولات فرعی مراتع هستند نظیر لاله واژگون، موسیر، یونجه، کرفس، ریواس و غیره در این منطقه مشاهده می‌گردد. این شهرستان دارای ۳۶ هزار هکتار جنگل طبیعی (معادل ۱۹درصد از مراتع و جنگل‌های استان) بوده و فاقد بیابان است. بنابر این مجموع مراتع و جنگل‌های شهرستان برابر ۱۸۹ هزار هکتار بوده و ۲/۵ درصد از مراتع و جنگل‌های استان را به خود اختصاص می‌دهد. جنگل‌های این شهرستان در مناطق پشتکوه اول و دوم بوده و شامل گونه‌های جنگلی مانند ذال ذالک، پسته کوهی، زبان گنجشگک، بادام کوهی، بلوط، زرشک، سنجد، چنار و غیره می‌باشد.[۴]

ویژگیهای انسانی - درمدارک تاریخی و جغرافیایی، این ناحیه به نامپرتیکان معروف است که شامل فریدن و فریدون‌شهر می‌شود جمعیت این شهرستان بالغ بر ۴۵۹۰۸ نفر می‌باشد. فریدون‌شهر از سال ۱۳۵۸ به شهرستان تبدیل گشته و شامل یک بخش مرکزی و ۵ دهستان می‌باشد. در مزرعه قهستان سنگ قبرهای باستانی وجود دارد.

پنج گروه گرجی، بختیاری، ترک، ارمنی و فارسی‌زبان از تیره‌های معروف این ناحیه می‌باشند و هر گروه به زبان قومی مخصوص به خود تکلم می‌کنند.

ویژگیهای اقتصادی[ویرایش]

درزندگی اقتصادی فریدون‌شهر، سه نوع فعالیت عمده را می‌توان تشخیص داد:

کشاورزی، دامداری، صعنت وخدمات. ۸۰ درصد از اهالی به کشاورزی ودامداری اشتغال دارند. متأسفانه درسالهای اخیر این آمار کاهش یافته‌است، زیرا به علل خاصی به شهرستانهای دیگر مهاجرت نموده‌اند. محصولات مهم، عبارت‌انداز سیب زمینی وغلات، فراورده‌های دامی گوشت، پوست وپشم که به اصفهان صادر می‌شود.

مکان‌های دیدنی[ویرایش]

تفرج گاه[ویرایش]

پیست اسکی[ویرایش]

پیست اسکی فریدون‌شهر

دشت لاله‌های واژگون[ویرایش]

دشت لاله‌های واژگون فریدون‌شهر

کوه‌ها[ویرایش]

ایلوک، تسیخه، دره غول، کوه دری، سفید کوه، سیاهکوه، شاهان کوه، فردان، لاشوم، کوه سوره، کوه مارک و کوه هشتاد.

غارها[ویرایش]

غار کبوتران، غار کلبیس، غار باووک، غار پیرهشتاد، غار چشمه ریسان.

آبشارها[ویرایش]

آبشار دورک، آبشار طرزه، آبشار پشندگان و آبشار پونه زار.

چشمه‌ها[ویرایش]

چشمه آب لت، چشمه بابا احمد، چشمه تنگوله، چشمه دره سپستان، چشمه سراب، چشمه لنگان.

زیارت گاه[ویرایش]

مقبره امامزادگان[ویرایش]

امامزاده سید صالح قیصر (صالح کوتاه)، امامزاده سید محمد مکه دین، امامزاده سید محمد (چقا) و امامزاده مشعلدار علی.

منابع[ویرایش]