شرکت بازرگانی نفت ایران

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
(تغییرمسیر از نفت‌ایران)
پرش به: ناوبری، جستجو
شرکت بازرگانی نفت ایران
نوع نفت و گاز
بنا نهاده ۱۹۹۱ (جرسی، انگلستان)
دفتر مرکزی ایران لوزان، سوئیس
محدودهٔ فعالیت جهانی
افراد کلیدی مجید هدایت‌زاده
(مدیر عامل)
محصولات نفت خام
گاز طبیعی
بنزین
درآمد ۲۱٫۹ $ میلیارد دلار (۲۰۰۸)[۱]
سود خالص ۱۳۴ $ میلیون دلار (۲۰۰۸)[۱]
مالک شرکت ملی نفت ایران
شرکت‌های وابسته پتروایران
پتروپارس
وب‌گاه www.Naftiran.com

شرکت بازرگانی نفت ایران (به انگلیسی: Naftiran Intertrade Company) شرکت خدمات نفتی ایرانی، مستقر در سوئیس است،[۲] که یکی از شرکت‌های تابعه شرکت ملی نفت ایران به‌شمار می‌آید.[۳] دفتر مرکزی این شرکت در شهر لوزان، سوئیس قرار دارد.[۴]

این شرکت عمومأ بنام شرکت نیکو (به انگلیسی: NICO) شناخته می‌شود، که مخفف نفت‌ایران اینترترید کمپانی (به انگلیسی: Naftiran Intertrade COmpany) است. در حال حاضر محسن پاکنژاد مدیرعامل شرکت نیکو می‌باشد.[۵]

شرکت بازرگانی نفت ایران، واردکننده اصلی بنزین و گازوئیل به ایران می‌باشد و نیز وظیفه فروش بخش عمده‌ای از نفت خام ایران را بر عهده دارد، که در عمل نقشی کلیدی، در بخش انرژی ایران ایفا می‌کند.[۱] این شرکت، همچنین وظیفه سوآپ نفت را در ایران بعهده دارد.[۶]

تاریخچه[ویرایش]

شرکت بازرگانی نفت ایران، در سال ۱۹۹۱ در بندر جرسی، انگلستان تأسیس شد. این شرکت به منظور تجارت نفت خام و محصولات آن، همچنین بعنوان یک شرکت سرمایه‌گذار در پروژه‌های نفت و گاز و یک نماینده خارج از کشور و تابعه شرکت ملی نفت ایران ثبت گردید.

در ماه ژوئن سال ۲۰۰۳ شعبه‌ای از نفت‌ایران، در شهر لوزان سوئیس، بنام شرکت نفت‌ایران سارل تأسیس گردید، که بلافاصله از طرف مدیریت این شرکت، تصمیم گرفته شد، که دفتر مرکزی نفت‌ایران به سوئیس منتقل شود.[۷]

شرکت بازرگانی نفت ایران شعبه‌ها و شرکت‌های زیادی در کشورهای مختلف دارد. شرکت پترو سوئیس، هنگ کنگ اینترترید، نور انرژی مالزی، پترو انرژی دبی و... که در سال ۲۰۱۲ تمامی آنها توسط ایالات متحده آمریکا در فهرست تحریم قرار گرفتند. وزارت خزانه داری ایالات متحده آمریکا در آخرین گزارش خود در سال ۲۰۱۳ بار دیگر شرکت نیکو و مدیرعامل آن؛ سیف‌الله جشن‌ساز را در فهرست تحریم‌های خود قرار داد و از شرکت و مدیرعامل آن، به‌عنوان سکانداران اصلی دور زدن تحریم‌ها، یاد کرد.

درآمدها[ویرایش]

از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۸ میزان درآمد شرکت بازرگانی[۸] نفت ایران، در حدود ۵۰٪ درصد افزایش یافت و از مبلغ ۱۴٫۷ میلیارد دلار، به ۲۱٫۹ میلیارد دلار رسید؛ که درآمد خالص این شرکت از ۱۲۹ میلیون دلار به ۱۳۴ میلیون دلار افزایش پیدا کرد.

شرکت‌های تابعه[ویرایش]

پتروپارس[ویرایش]

پتروپارس، یک شرکت پیمانکاری عمومی، در صنعت نفت می‌باشد، که عمدتأ بر پروژه‌های گازی تمرکز دارد. شرکت پتروپارس به‌عنوان پیمانکار اصلی در پروژه‌های توسعه میدان پارس جنوبی فعالیت می‌نماید.

پتروایران[ویرایش]

پتروایران، که به شرکت توسعه پتروایران نیز معروف است، یک شرکت پیمانکار عمومی در صنعت نفت می‌باشد. این شرکت بیشتر در بخش خشکی فعالیت می‌نماید.

پتروایران در ابتدا بعنوان نماینده ایران در قراردادهای بیع متقابل تأسیس شد، که در قراردادهایی که شرکت‌های پیمانکاری خارجی در ایران داشتند، پتروایران بعنوان شریک، با سهم ۱۰٪ درصد در هر قرارداد بیع متقابل، حضور داشت.

در حال حاضر این شرکت، در زمینه اکتشاف، تولید و توسعه میادین نفتی ایران، فعالیت می‌کند. هم‌اکنون پروژه توسعه بیش از ده میدان نفتی و گازی ایران، به شرکت پتروایران سپرده شده است.

شرکت نفت ایران[ویرایش]

شرکت نفت ایران، (یا به‌اختصار: آی. او. سی) یک شرکت نفتی در بریتانیا است، که از شرکت‌های تابعه شرکت نفت‌ایران می‌باشد. این شرکت، مالک ۵۰٪ از میدان گازی رهام، در دریای شمال است. این میدان، در نزدیکی شهر آبردین و در دریا قرار دارد، که بزرگترین میدان گازی، در بریتانیا محسوب می‌شود.

شرکت نفت ایران یک سرمایه‌گذاری مشترک با کمپانی بی‌پی در تاریخ ۱۵ ژوئن ۲۰۱۰ برای این میدان گازی به امضا رساند. این سرمایه‌گذاری مشترک، سودی معادل ۱ میلیون دلار در روز را، عاید این شرکت می‌کند.

مشارکت خارجی[ویرایش]

میدان گازی شاه دنیز[ویرایش]

شرکت بازرگانی نفت ایران، مالک ۱۰٪ درصد از گاز تولید شده از میدان گازی شاه دنیز در کشور جمهوری آذربایجان می‌باشد.[۹] نفت‌ایران، در این میدان گازی سرمایه‌گذاری مشترکی با حضور بی‌پی و چند شرکت نفتی دیگر دارد.

سهام در بی‌پی[ویرایش]

در سال ۲۰۱۰ که شرکت بریتیش پترولیوم، (بی‌پی) تعداد ۲۴٫۶۸۳٫۸۵۸ سهم از این شرکت، به ارزش هر سهم ۷۷۵ میلیون دلار، را به فروش گذاشت، شرکت بازرگانی نفت ایران مقدار ۰٫۸٪ از سهام بی‌پی را خریداری نمود.

سوآپ نفت[ویرایش]

معنی واقعی سوآپ، تحویل نفت در شمال کشور و تحویل نفت با همان کیفیت در جنوب کشور، به مقصد است. یکی از منابع سودآور شرکت نفت‌ایران، درآمدی است، که از سوآپ نفت عاید آن می‌شود. شرکت بازرگانی نفت ایران وظیفه سوآپ نفت را در ایران بعهده دارد، که بر این اساس، سه کشور تولیدکننده نفت خام آسیای مرکزی؛ یعنی: جمهوری آذربایجان، ترکمنستان و قزاقستان، بصورت روزانه نفت تولید شده را از طریق نفتکش‌های خود، در دریای خزر، به نماینده تجاری ایران که شرکت بازرگانی نفت ایران است، تحویل داده، سپس این شرکت مقدار معادل آن را، به خریداران نفت این سه کشور در خلیج فارس، تحویل می‌دهد.

جستارهای وابسته[ویرایش]

پانویس[ویرایش]

منابع[ویرایش]

پیوند به بیرون[ویرایش]