DiveSMART Baltic

Sukellustoiminnan kehittäminen meripelastuksessa Itämeren alueella

Pelastussukellustoiminnassa aika on usein kriittinen tekijä. Pelastustilanteessa on kyettävä tekemään lyhyessä ajassa kattava tilannearvio, määriteltävä käytettävissä olevat resurssit ja sukeltajat sekä kaikki tämä on koordinoitava tehokkaasti. Jos tiedossa on pelastettavia ihmisuhreja, minuutitkin voivat olla merkitseviä. Tällaisissa onnettomuuksissa saumaton yhteistyö Itämeren alueen valtioiden meripelastusviranomaisten ja pelastuslaitosten välillä on välttämätöntä. DiveSMART Baltic -projektissa pyrittiin kehittämään meripelastuksen sukellustoimintaa vilkkaasti liikennöidyn Itämeren alueella.

Projekti toteutettiin aikavälillä 1.3.2016-28.2.2019. Sen koordinaattorina toimi Ruotsin rannikkovartiosto. Viranomaiskumppaneina projektissa toimivat Rajavartiolaitos, Viron poliisi- ja rannikkovartiovirasto, Liettuan laivasto, Puolan laivasto sekä Ruotsin puolustusvoimat. Yrityskumppaneina olivat Ursuk Oy, YRGO-sukelluskoulu/Göteborg sekä Cold Cut Ltd.

Projektin aikana kerättiin tietoa eri maiden toimintatavoista, koulutuksista sekä mahdollisista kehitysideoista. Projektin tuotoksina syntyi yhteinen portaali, jossa on tietoa Itämeren alueen meripelastustehtävissä käytettävissä olevista sukeltajista, resursseista, kalustosta ja yhteisistä toimintamenetelmistä. Portaalin tietojen avulla pyritään tehostamaan tilanteen johtamista ja pelastustöiden suorittamista. Projektissa toteutettiin yhteisiä harjoituksia, joissa tutustuttiin eri toimijoiden työskentelytapoihin ja -menetelmiin sekä yhtenäistettiin toimintamalleja. Projektiin kuului myös tutkimusta ja kartoitusta kehityskohteista sekä varusteiden testaamista. Rajavartiolaitos osallistui kaikkiin tehtäviin ja vastasi erityisesti kansainvälisen pelastussukeltamisen yhteistyöharjoituksen suunnittelusta ja toteutuksesta Kotkassa syksyllä 2018. Rajavartiolaitoksen esikunta vastasi projektista ja sukeltaja-asiantuntijoina toimivat Rajavartiolaitoksen sukeltajaupseerit.

DiveSMART Baltic -projekti rahoitettiin EU:n Itämeren alueen Interreg-rahoitusohjelmasta (EU Interreg Baltic Sea Region 2014-2020). Kokonaisbudjetti oli 2 790 921 euroa, josta noin 76% katettiin EU-rahoituksella.

Lisätietoa:

DiveSMART -projektin portaali