RjP8 muistokivi
Rajajääkäripataljoona 8 muistokivi sijaitsee Kajaanissa. Kuva: Kainuun rajavartiosto / Päivi Dahl
Rajajääkäripataljoona 8 muistomerkki

Rajajääkäripataljoona 8:n muistokivihanke käynnistyi vuoden 1992 elokuussa rajajääkäripataljoona 8:n veteraanien tapaamisessa Kajaanissa.

Hankkeelle perustettiin toimikunta, jonka puuhamiehinä toimivat sotaveteraanit Erkki Vaalama, Arvi Ikonen, Mikko Saajoranta, Teppo Marttinen ja silloinen Kainuun rajavartioston komentaja eversti Veikko Numminen sekä perinnetoimikunnan puheenjohtaja everstiluutnantti evp Artturi Rantala. Toimikunnan sihteerinä toimi majuri Pekka Määränen Kainuun rajavartiostosta.

Muistokivihankkeeseen saatiin rahoitusta veteraaneilta ja heidän omaisiltaan, Vuohenki-säätiöltä ja Rajamme Vartijat -säätiöltä sekä Kajaanin kaupungilta. Muistokivestä haluttiin yksinkertainen, mutta vaikuttava.

Rajajääkäripataljoona 8 muistokivi on Salpalinjan panssariestekivi Kuusamosta. Panssariestekiven keskimääräinen korkeus oli noin 170 cm ja maahan upotettuna korkeudeksi jäi 120 cm. Louhitut kivijärkäleet painoivat jopa kolme tonnia. Salpalinja rakennettiin talvisodan jälkeen vuosina 1940 - 1941 ja 1944 itärajan läheisyyteen puolustustarkoitukseen. Salpalinjan pituus on noin 1200 km ja se koostui sadoista linnoitteista, joita olivat mm. betonista rakennettuja tai kallioon louhittuja linnoitteita sekä puisia kenttälinnoiteita. Lisäksi taistelu- ja yhteyshautaa linjaan oli kaivettu noin 350 km. Salpalinjalla ei koskaan taisteltu.

Tammenlehvä tunnuksen ja muistolaatan on valmistanut Paasikiven valimo Lahdesta. Kainuun rajavartioston korjausmies Sulo Qvik apulaisineen sai kivijärkäleen paikoilleen kesän 1994 aikana.

Muistomerkki paljastettiin 14.8.1994 Rajajääkäripataljoona 8 veteraanien asevelitapaamisessa Kajaanissa. Muistokiven paljastuspuheen piti perinnetoimikunnan varapuheenjohtaja, everstiluutnantti evp Erkki Vaalama. Hänen kanssaan muistokiven paljasti Kainuun rajavartioston komentaja eversti Veikko Numminen. Veteraanien ja rajavartioston yhteisen seppeleen laskivat eversti Numminen ja perinnetoimikunnan puheenjohtaja Artturi Rantala.

Muistomerkkiin kiinnitettiin 21.3.1999 toinen, Erkki Vaalaman suunnittelema laatta, jossa on teksti: "Kainuun Rajavartioston perinteille Rajavartiolaitoksen 80-vuotispäivänä 21.3.1999."

Rajajääkäripataljoona 8 muistomerkki kunnioittaa pataljoonan muistoa ja on omistettu koko Kainuun rajavartioston menneille ja nykyisille rajamiespolville sekä Kainuun rajavartioston edustamalle rajamiesperinteelle.

Muistokivi sijaitsee Kajaanissa Raja-aukiolla, Kainuun rajavartioston esikunnan (Rajakatu 9, 87100 Kajaani) vastapuolella. Raja-aukio
Rajajääkäripataljoona 8 muistokivi Raja-aukiolla Kajaanissa. Kuva: Kainuun rajavartiosto/Päivi Dahl.
RjP8 muistokivi siirrettiin nykyiselle paikalleen vuoden 2015 syksyllä, kun Kajaanin kaupungin Lehtikankaan Lerimäen infrastruktuuria parannettiin.

Kuvien kopioiminen tai käyttäminen ilman lupaa on kielletty.

Lähteet:

Partanen Jukka, Pohjonen Juha. 2007. Aseveljeys kesti ja kantaa. Sodanajan rajajoukkojen perinnetoimikunnan historia. Gummerus, Jyväskylä.

Rintamaveteraanien tammenlehvä: Puolustusvoimat ryhtyi vuonna 1986 jakamaan rintamaveteraanien tammenlehvämerkkiä. Sen voi saada rintamaveteraani, jolle on myönnetty rintamasotilas- tai rintamapalvelustunnus tahi ulkomaalaisen rintamasotilastunnus. (http://www.sotaveteraaniliitto.fi/sotaveteraanien-tukeminen/rintamalisa/tunnukset. Viitattu 25.2.2016)

Saapunki Esko, Pieni historiikki Salpalinja Saapungissa. Helmikuu 2009. (Lähde: http://www.makelasaapunki.nettisivu.org/wp-content/uploads/sites/.../salpalinja.doc. Viitattu 25.4.2015 )

Salpalinja, Kuusamo (https://fi.wikipedia.org/wiki/Salpalinja. Viitattu25.4.2016)