Meriturvallisuus > Meripelastus > Meripelastusta ohjaava normisto

Lait, säädökset ja ohjeet

Meripelastusta ohjaava normisto voidaan jakaa kansainvälisiin sopimuksiin ja kansallisiin säädöksiin.

Meripelastuksen kolme merkittävintä kansainvälisistä yleissopimuksista ovat

  • Merioikeusyleissopimus,
  • SAR yleissopimus (”Hampurin sopimus”) ja
  • Kansainvälinen yleissopimus ihmishengen turvallisuudesta merellä (”SOLAS”)


Lisäksi Suomi on solminut Venäjän, Viron ja Ruotsin kanssa meri- ja lentopelastusta käsittelevät kahdenväliset valtiosopimukset, joilla on mm. sovittu maiden välisistä meripelastuksen vastuurajoista Itämerellä.

Myös kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (ICAO) ja kansainvälisen merenkulkujärjestön (IMO) yhteinen lento- ja meripelastuskäsikirja (IAMSAR) ohjaa osaltaan Suomessa noudatettavia meripelastustoimen toimintamalleja.

Edellä mainitut kolme kansainvälistä yleissopimusta ovat ohjanneet meripelastustoimen kehitystä ja lainsäädäntötyötä myös Suomessa.

Kansallisesti meripelastuksesta säädetään meripelastuslaissa (1145/2001) ja sen nojalla annetussa valtioneuvoston asetuksessa meripelastuksesta (37/2002). Meripelastuslaissa säädetään mm. keskeisistä käsitteistä, meripelastukseen osallistuvista tahoista ja heidän tehtävistä, merenkulun turvallisuusradioviestinnästä, meripelastustoimen valmiusvaatimuksista, meripelastukseen ja sen varautumiseen liittyvästä tiedon luovuttamisesta, erilaisista korvauksista ja kustannuksien jakamisesta sekä eräiden hätämerkkien käyttämisestä. Rajavartiolaitoksen kannalta keskeistä on, että Rajavartiolaitos on määrätty siinä Suomen meripelastustoimea johtavaksi ja koordinoivaksi viranomaiseksi. Kyseiseen lakiin ja asetukseen on tehty myöhemmin muutamia päivityksiä ja lisäyksiä.

Valtioneuvoston asetuksessa meripelastuksesta annetaan tarkemmat säännökset meripelastustoimen järjestämisestä. Viimeiset muutokset lakiin ja asetukseen on hyväksytty vuoden 2009 lopussa ja ne tulivat voimaan 1.1.2010.

Meripelastuslakia ja -asetusta on täydennetty mm. Sisäministeriön julkaisemalla meripelastusohjeella (2010) sekä Rajavartiolaitoksen julkaisemalla meripelastusoppaalla (2006). Rajavartiolaitos on julkaissut lisäksi muita erinäisiä ohjeita ja suunnitelmia merellä liikkujien tueksi ja turvaksi ja yhteistoiminnan turvaamiseksi onnettomuustilanteissa.

Linkkejä

Oleellisimmat lait ja säädökset

Ohjeet

Muuta materiaalia

Meripelastuksen hälytysnumero

0294 1000

(pvm tai mpm)