Rajaturvallisuus > Usein kysyttyä matkustamisesta

Usein kysyttyä matkustamisesta

Schengenin-alueen ulkorajan ylittäminen

Rajavartiolaitos valvoo Schengen-alueen (Schengen-valtiot: Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro) ulkorajan ylittämistä. Rajatarkastuksia ei tehdä niin sanotussa sisärajaliikenteessä, jolla tarkoitetaan Schengen-valtioiden välillä liikkumista.

Ulkorajat voidaan ylittää ainoastaan rajanylityspaikkojen kautta. Tiedot rajanylityspaikoista ja aukioloajoista löydät täältä.

Schengenin rajasäännöstön (N:o 399/2016) 6. artiklassa määritellään kolmannen maan kansalaisten maahantuloedellytykset. Tarkat maahantuloedellytykset löytyvät EUR-Lexistä.

Schengenin rajasäännöksen mukaisesti kolmannen maan kansalaisten matkustusasiakirjat on oltava voimassa vähintään 3 kuukautta Schengen alueelta poistumisen jälkeen sekä passin myöntämisestä saa olla enintään 10 vuotta. Oleskeluluvan omaavaan kolmannen maan kansalaisia tämä sääntö ei koske. Riittää, että passi ja oleskelulupa ovat voimassa.

Schengen-valtiot ovat yhteisesti päättäneet kolmannen maan kansalaisten liikkumisesta alueellaan ja minkä valtioiden kansalaisilta vaaditaan viisumi. Lisäksi kukin Schengen-valtio on päättänyt, mitkä matkustusasiakirjat kunkin valtion kansalaiselta hyväksytään maahan saavuttaessa. Schengen-valtioiden hyväksymät matkustusasiakirjat voit tarkistaa Euroopan komission verkkosivulta (Euroopan komissio, englanniksi).

Rajavartijoiden on kiinnitettävä erityistä huomiota alaikäisiin siitä riippumatta, matkustavatko nämä aikuisen seurassa vai yksin.

Usein kysytyt kysymykset

1. Olen kolmannen maan kansalainen. Tarvitsenko Suomeen ja Schengen-alueelle tullessani viisumin?

Voit tarkastaa Schengen-viisumitarpeen ulkoministeriön verkkosivuilta.

2. Olen kolmannen maan kansalainen. Olen ollut Schengen alueella xx päivää viimeisen 180 päivän aikana. Miten tiedän kuinka monta päivää minulla on jäljellä?

Sinulla on oikeus olla Schengen alueella enintään 90 päivää minkä tahansa 180 päivän jakson aikana. Voit käyttää Euroopan Komission laskuria varmistaaksesi jäljellä olevien päivien lukumäärää.

3. Passini voimassaoloaika on mennyt umpeen ja olen saanut jo uuden passin. Voimassaoleva oleskelulupani tai viisumini on kuitenkin vielä vanhassa passissani. Saanko matkustaa?

Kyllä, esitä rajatarkastuksessa uusi passisi ja vanha passisi, jossa on voimassaoleva viisumisi tai oleskelulupasi. Ota nämä matkustaessa mukaasi.

4. Olen viisumivelvollisen maan kansalainen ja jättänyt oleskelulupahakemuksen Suomessa. Saanko matkustaa?

Voit poistua oleskelulupakäsittelysi aikana Suomesta Schengen-alueen ulkopuolelle. Ota mukaasi Maahanmuuttoviraston vireilläolotodistus. Tarvitset kuitenkin voimassaolevan viisumin Suomeen ja Schengen-alueelle paluutasi varten. Suomen edustusto päättää viisumin myöntämisestä.

Matkustaminen muihin Schengen-maihin edellyttää voimassaolevaa viisumia tai oleskelulupaa.

5. Olen viisumivapaan maan kansalainen ja jättänyt oleskelulupahakemuksen Suomessa. Saanko matkustaa?

Tämä riippuu siitä, onko sinulla vielä viisumivapaata aikaa jäljellä. Mikäli oleskeluluvan umpeutumisesta ei ole kulunut 90 päivää (viisumivapausaika) enempää, voit matkustaa Schengen-alueella viisumivapautesi turvin, sillä oleskeluluvalla oleskeltua aikaa ei oteta huomioon laskettaessa lyhytaikaista viisumivapaata oleskelua.

Jos sinulla ei ole enää viisumivapaata aikaa jäljellä, voit poistua Suomesta suoraan Schengen-alueen ulkopuolelle ja palata Schengen-alueen ulkopuolelta suoraan Suomeen. Ota mukaasi Maahanmuuttoviraston vireilläolotodistus.

6. Matkustan Schengen-alueen ulkopuoliseen maahan x enkä tiedä, mitä asiakirjoja otan mukaan. Mitä teen?

Ole yhteydessä kohdemaan suurlähetystöön ja varmista heiltä maahantuloon liittyviä asioita.

7. Matkustan yksin lapseni kanssa. Täytyykö minun jotenkin todistaa, että toisen huoltajan suostumus on tähän saatu?

Rajatarkastuksessa ei edellytetä erillistä huoltajan suostumusta. Suomen kansalaisten kohdalla huoltajat ovat antaneet suostumuksensa matkustusasiakirjan haun yhteydessä.Suosittelemme kuitenkin, että toinen huoltaja kirjoittaisi vapaamuotoisen suostumuksen ja mukana olisi aina toisen huoltajan yhteystiedot. On suositeltavaa varmistaa myös kohdemaan viranomaisilta mahdollisista alaikäisen kanssa matkustavista maahantuloedellytyksistä. Tämä johtuu siitä, että kohdemaassa saatetaan vaatia esimerkiksi kirjallinen notaarin vahvistama suostumus.

8. Lapseni matkustaa yksin ulkomaille. Tarvitseeko hänellä olla joku todistus, josta ilmenee, että olemme hyväksyneet matkan?

Suomen kansallisessa lainsäädännössä ei ole vaatimusta asiakirjasta, jolla annetaan huoltajan lupa lapsen matkustamiseen. Suomen kansalaisten kohdalla huoltajat ovat antaneet suostumuksensa matkustusasiakirjan haun yhteydessä. Suosittelemme kuitenkin, että huoltajat kirjoittaisivat vapaamuotoisen suostumuksen ja lapsella on mukana huoltajien yhteystiedot. On suositeltavaa varmistaa myös kohdemaan viranomaisilta mahdollisista yksin matkustavan alaikäisen maahantuloedellytyksistä. Tämä johtuu siitä, että kohdemaassa saatetaan vaatia esimerkiksi kirjallinen notaarin vahvistama suostumus.

9. Meille on syntynyt vauva ja haluaisimme matkustaa. Lapsella ei vielä ole passia. Voimmeko silti matkustaa ulkomaille?

Lapsella tulee olla mukana oma matkustusasiakirja matkustaessaan ulkomaille.

Jokaiselta EU-kansalaiselta vaaditaan oma matkustusasiakirja (passi tai henkilökortti). Pohjoismaiden kansalainen voi matkustaa iästään riippumatta muihin Pohjoismaihin ilman virallista matkustusasiakirjaa. Pohjoismaihin matkustaessa on kuitenkin suositeltavaa olla mukana jokin muu viranomaisen myöntämä asiakirja, josta henkilöllisyys voidaan tarvittaessa todentaa. Matkustajan tulee lisäksi tarkistaa mitä asiakirjoja hänen käyttämänsä kuljetusyhtiöt hyväksyvät henkilöllisyyden todentamiseen.

Alle 16-vuotias kolmannen maan kansalainen voi olla merkittynä huoltajan matkustusasiakirjaan ja matkustaa tämän kanssa, mikäli huoltajan passissa on lapsen nimi, syntymävuosi sekä seitsemän vuotta täyttäneen lapsen valokuva.

Lasten haavoittuvasta asemasta johtuen ulkorajalla tehtävissä rajatarkastuksissa rajavartijoiden on kiinnitettävä erityistä huomiota alaikäisiin riippumatta siitä, matkustavatko he aikuisen seurassa vai yksin.

10. Olen Suomen kansalainen. Olen virallisesti muuttanut nimeni avioitumisesta tai muusta syystä johtuen. Voinko matkustaa jos passini on vanhalla nimellä tai jos olen hakenut uuden passin ja lentoliput ovat eri nimellä?

Passilain mukaan passinhaltijan on huolehdittava siitä, että käyttäessään passia matkustusoikeuden osoituksena siihen merkityt henkilötiedot vastaavat väestötietojärjestelmään merkittyjä tietoja. Passi ei siis kelpaa matkustusasiakirjaksi eikä henkilöllisyyden osoittamiseen, jos nimesi tai henkilötunnuksesi on muuttunut ja passissa näkyvät vanhat tietosi. On suositeltavaa uusia passi ennen matkustamista. Lisätietoja passin hakemisesta ja yleisistä toimitusajoista saa poliisilta https://www.poliisi.fi/passi

Yhteystiedot

Pyydämme teitä ystävällisesti lukemaan matkustukseen liittyvät tiedot sekä usein kysytyt kysymykset -osion ennen yhteydenottoanne. Mikäli ette löydä vastausta kysymykseenne voitte ottaa yhteyttä Rajavartiolaitokseen.

Mikäli et löydä tarvittavaa tietoa alta, ota yhteyttä seuraavalla tavalla:

Jos ylität maarajaa ja sinulla on rajatarkastukseen liittyviä kysymyksiä ota yhteyttä asianomaiseen vartiostoon:
- Kaakkois-Suomen rajavartiosto kaakkoissuomenrajavartiosto(a)raja.fi,
- Kainuun rajavartiosto kainuunrajavartiosto(a)raja.fi,
- Lapin rajavartiosto lapinrajavartiosto(a)raja.fi tai
- Pohjois-Karjalan rajavartiosto pohjoiskarjalanrajavartiosto(a)raja.fi.
Matkustan lentoteitse ja minulla on rajatarkastukseen liittyvä kysymys: hkv(a)raja.fi
Matkustan meriteitse ja minulla on rajatarkastukseen liittyvä kysymys: suomenlahdenmerivartiosto(a)raja.fi

Kysymyksissä, jotka eivät koske Schengen-alueen ulkorajan ylittämistä, pyydämme ottamaan suoraan yhteyttä asiaa hoitavaan viranomaistahoon.