Rajavartijakoulutus

Rajavartijoiden koulutusjärjestelmäjpg, 108,2 kB

Rajavartijan peruskurssi

Rajavartijan peruskurssi kestää yhden vuoden. Kurssi toteutetaan monimuoto-opetuksena. Lähiopinnot suoritetaan Raja- ja merivartiokoulla Imatralla, lisäksi kurssiin sisältyy työssäoppimista tulevissa hallintoyksiköissä. Opintoihin kuuluu muun muassa rajatarkastusten, rajojen valvonnan, lainsäädännön, rikostorjunnan, kielten, liikunnan, johtamisen ja hallinnon, voimankäytön. asiakirjatutkinnan, ensiavun, virka-ajon sekä sotilaallisen maanpuolustuksen opiskelua.

Kurssilla toimeenpannaan Rajavartiolaitoksen tarpeen mukaan opintosuunnat:

  • rajavartio-opintosuunta valmistaa opiskelijan työtehtäviin rajatarkastusasemalle, rajavartioasemalle, rajatarkastusosastoon tai vastaavaan
  • merivartio-opintosuunta valmistaa opiskelijan työtehtäviin merivartioasemalle tai vartiolaivalle
  • ilma-alushuolto-opintosuunta valmistaa opiskelijan työtehtäviin ilma-alushuoltoon.

Rajavartijaoppilaan opintososiaaliset edut

Rajavartijan peruskurssin opiskelijan opintososiaaliset edut on määritetty rajavartiolaitoksen hallinnosta annetun lain (577/2005) 26 c §:ssä. Oppilas saa opintososiaalisina etuina majoituksen, muonituksen, vaatetuksen, yleislääkäritasoisen terveydenhuollon, opinto- sekä harjoitusvälineet ja päivärahan (vuonna 2019 19,32 eur). Lisäksi oppilas saa kaksi valtion kustantamaa matkaa opiskelupaikan ja koti- tai asuinpaikan välillä Suomessa jokaista täyttä opiskelukalenterikuukautta kohden (edullisimman julkisen kulkuneuvon kustannusten mukaisesti). Matkakustannukset ulkomailta ja ulkomaille korvataan vain, jos oppilas asuu ulkomailla vakinaisesti.

Rajavartijan peruskurssin päämäärät ja tavoitteet

Rajavartijan peruskurssin päämääränä on kouluttaa toimivaltaisia, hyvät perustiedot ja -taidot omaavia sekä Rajavartiolaitoksen arvoihin sitoutuneita rajavartijoita. Peruskurssin jälkeen rajavartijan on kyettävä ylläpitämään ja kehittämään tietojaan ja taitojaan muuttuvassa toimintaympäristössä sekä asennoitumaan myönteisesti ja vastuuntuntoisesti työhönsä sekä itsensä kehittämiseen.

Rajavartijan peruskurssin päämääränä on taata opiskelijalle rajavartijan tehtävien hoitamiseen tarvittavat valmiudet. Kurssin jälkeen opiskelijan tulee hallita rajavartiomiehen toimivaltuuksia koskevat säädökset ja määräydet sekä virassa vaadittava kielitaito.

Rajavartijan peruskurssin tavoitteina on, että opiskelija...

  • tiedostaa asemansa Rajavartiolaitoksen virkamiehenä ja siihen liittyvät vastuut ja velvollisuudet
  • ymmärtää Rajavartiolaitoksen tehtävien yhteiskunnallisen merkityksen ja aseman rajaturvallisuuden viranomaisena
  • ymmärtää Rajavartiolaitoksen kansainvälisen toiminnan perusteet ja toiminnan osana Euroopan unionin rajavalvontajärjestelmää
  • kykenee toimimaan opintojensa mukaisissa perustehtävissä sekä täyttää asetetut tehtävän kelpoisuusvaatimukset
  • ymmärtää Rajavartiolaitoksen sotilaallisen maanpuolustuksen tehtävien perusteet ja osaa toimia sijoituksensa mukaisessa tehtävässä rajajoukkokokoonpanossa

Peruskurssi antaa valmiudet ammattiosaamista vaativiin kenttätason tehtäviin rajatarkastusasemalla ja rajavartioasemalla sekä rajatarkastusosastossa tai vastaavassa. Painopisteenä on nuoremman rajatarkastajan tehtävä. Työssä harjaantumisen jälkeen peruskurssin suorittanut rajavartija voi toimia partionjohtajana.

Rajavartijan jatkokurssi

Rajavartijan jatkokurssi suoritetaan noin 8–12 palvelusvuoden jälkeen Raja- ja merivartiokoulussa. Opiskelijat valitaan jatkokurssille hallintoyksikön lausunnon perusteella. Oppilasmäärät perustuvat Rajavartiolaitoksen tehtävien edellyttämään koulutustarpeeseen. Opintojen laajuus on noin 8 opintoviikkoa.

Jatkokurssi antaa valmiudet vartioaseman työvuorojohtamiseen (mm. osa vuoropäälliköistä), pienryhmän johtajan tehtäviin, esitutkinnan suorittamiseen ja perusteet operatiivisen kenttätoiminnan johtamiseen sekä valvomoiden ja johtokeskusten päivystystehtäviin.

Jatkokurssin suorittaneille myönnetään ylirajavartijan tai ylimerivartijan palvelusarvo.

Mestarikurssi

Mestarikurssi on rajavartijoiden ylin virkaurakurssi ja se suoritetaan noin 15–17 palvelusvuoden jälkeen Raja- ja merivartiokoulussa. Opintojen laajuus on noin kahdeksan opintoviikkoa, joka jakautuu lähes yhden kalenterivuoden ajalle ja sisältää lähi- ja etäopintoja. Kurssille komennetaan omaan halukkuuteen, Rajavartiolaitoksen tehtävätarpeisiin ja hallintoyksiöiden soveltuvuuslausuntoihin perustuen jatkokurssin käyneitä henkilöitä. Henkilöiden valinnassa korostetaan käytännössä osoitettua johtamistaitoa.

Mestarikurssin tavoitteena on, että opiskelija saa valmiudet työyksikön esimiestehtäviin.

Mestarikurssin suorittaneille myönnetään rajavartiomestarin tai merivartiomestarin palvelusarvo.