Ajankohtaista > Ajankohtaisia kysymyksiä ja vastauksia Kreikasta

Kysymyksiä ja vastauksia suomalaisesta ja eurooppalaisesta rajavalvonnasta

Miten eurooppalainen ulkorajavalvonta toimii?

Euroopan unionissa jäsenvaltiot vastaavat ensisijaisesti ulkorajojensa turvallisuudesta. Unionin ulkorajoista puhuttaessa tarkoitetaan vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen ulkorajoja. Suomella on maaulkorajaa Venäjän kanssa. Ruotsin ja Norjan rajat ovat Schengenin sisärajoja. Ulkorajavalvonnan toteutustapaa koskevat määräykset sisältyvät Schengenin rajasäännöstöön.

Tarvittaessa unioni antaa jäsenvaltioille teknistä tai operatiivista apua ulkorajan valvontaan. Tuki kanavoidaan Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin kautta ja sen antamisesta säädetään Eurooppalaista raja- ja merivartiostoa koskevassa asetuksessa. Eurooppalaisella raja- ja merivartiostolla tarkoitetaan kaikista jäsenvaltioiden raja- ja palautusviranomaisista koostuvaa kokonaisuutta sekä Frontexia, joka on Euroopan raja- ja merivartiovirasto.

Äkillisissä rajaturvallisuustilanteissa jäsenvaltio voi pyytää Frontexilta tukea rajaturvallisuuden hallintaan. Vuodesta 2016 alkaen EU:lla on ollut käytössään 1 500 henkilön nopean toiminnan reservi, jota voidaan käyttää kiireellisiä toimia edellyttävässä tilanteessa. Jäsenvaltioille osallistuminen nopean toiminnan reserviin on pakollista. Rajavartiolaitoksen osuus reservistä on 30 henkilöä.

Mikä on nopea rajainterventio?

Katso oheinen video aiheesta.

Miten Rajavartiolaitos on tätä ennen osallistunut Frontexin operaatioihin?

Rajavartiolaitos osallistuu Frontexin operaatioihin vuosittain 15–20 henkilötyövuoden panoksella. Tällä hetkellä Rajavartiolaitoksen henkilöstöä on muun muassa Kreikassa, Italiassa ja Bulgariassa.

Frontexin koordinoimia yhteisoperaatioita on käynnissä Euroopan unionin ulkorajoilla käytännössä jatkuvasti, myös kyseisellä Kreikka – Turkki -maarajalla. Näihin jatkuviin yhteisoperaatioihin jäsenmaat lähettävät resurssejaan vuosisuunnitelman mukaisesti, vähintään joidenkin kuukausien suunnittelu- ja valmisteluaikataululla. Tällä hetkellä Kreikan maarajalla ei tällaisessa operaatiossa ole rajavartijoita mutta merirajalla on yhteisoperaatio JO Poseidonissa Kreikan ja Turkin välisellä merialueella partiovene (PV-81) miehistöineen (kts. RVL:n ulkoinen tiedote 29.01.2020 klo 15.53).

Tähän käynnistettyyn nopeaan rajainterventio-operaatioon liittyen Rajavartiolaitos varautuu tarvittaessa vahvistamaan veneen miehistöä. Rajavartiolaitos lähettää Kreikkaan kolmannen partiovenemiehistön, jolloin partioveneellä kyetään partioimaan ajallisesti kattavammin. Tavanomaisen Frontex-operaation ja nopean rajaintervention suurimmat erot liittyvät toiminnan suunnitteluun ja osallistumisen sitovuuteen. Käytännön työ on molemmissa samanlaista.

Mitä resursseja Kreikan maarajalla käynnistyvään operaatioon lähetetään?

Rajavartiolaitoksen päällikkö on 5.3. päättänyt lähettää Kreikan maarajalla käynnistyvään nopeaan rajainterventioon yhden nelihenkisen partion sekä yhden henkilön Varsovaan, jossa sijaitsee Frontexin päämaja ja johon perustetaan operaation koordinaatiokeskus. Päätös vastaa Frontexilta 4.3. tullutta tukipyyntöä. Henkilöstö lähtee tehtäviinsä viikon 11 alussa ja tämän hetkisen tiedon perusteella Rajavartiolaitos varautuu noin 2 kuukautta kestävään tukemiseen.

Miten Rajavartiolaitoksen virkamiehet toimivat Frontex-operaatioissa?

Operaatiossa toimitaan aina operaatiosuunnitelman mukaan, perusoikeuksia kunnioittaen ja kansainvälisen oikeuden edellytysten mukaan. Frontex laatii operaatiosuunnitelman yhdessä isäntävaltion kanssa. Suomalaiset rajavartiomiehet ovat myös ulkomailla velvollisia noudattamaan Suomen lainsäädäntöä ja suomalaisia määräyksiä.

Isäntäjäsenvaltio antaa tarkemmat ohjeet toiminnasta. Ohjeiden tulee olla operaatiosuunnitelman mukaisia. Rajavartiolaitoksen virkamiehet hoitavat tehtäviä ja käyttävät valtuuksia ainoastaan isäntäjäsenvaltion henkilöstön ohjeiden mukaisesti ja pääsääntöisesti heidän läsnä ollessaan.

Mikä on rajavalvonnan tehtävä operaatiossa?

Operaatiossa odotettavissa olevat tehtävät suomalaiselle maarajojen valvontapartiolle ovat hyvin samankaltaisia kuin kotimaassa rajojen valvontapartiolla, eli paljastaa havaitut laittomat maahantulot maastossa, kiinniottaa laittomat maahantulijat tai laittoman maahantulon järjestäjät sekä luovuttaa kiinniottamansa henkilöt isäntämaan rajavartijoille.

Miten Rajavartiolaitos suhtautuu Kreikan tilanteeseen?

Rajavartiolaitos tai Rajavartiolaitoksen lähettämä virkamies eivät ole tämän operaatio-osallistumisen myötä arvioimassa tai korjaamassa isäntämaa Kreikan kansallisia, poliittisella tasolla linjattuja toimintamalleja vaan tekemässä lakisääteistä tehtäväänsä osana Frontex-operaatiota.

Miten perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen on huomioitu operaatiossa?

Frontexia koskeva lainsäädäntö perustuu EU:n perussopimuksiin. Perusoikeuksien kunnioittaminen on vahvasti huomioitu Frontexia koskevassa lainsäädännössä, joiden kunnioittamista valvomaan on rakennettu vahvat mekanismit (lisätietoa https://frontex.europa.eu/fundamental-rights/fundamental-rights-at-frontex/) Frontexilla on käytössään myös valitusmekanismi. Henkilö, joka katsoo, että hänen perusoikeuksiaan on loukattu konkreettisella tavalla voi tehdä virastolle kirjallisen valituksen.

Työtehtävissään suomalaiset rajavartijat noudattavat aina Suomen ja Euroopan unionin lainsäädäntöä, kansainvälisiä sopimuksia sekä kunnioittavat perus- ja ihmisoikeuksia. Frontex-operaatioihin osallistuessaan Rajavartiolaitoksen henkilöstö ei tingi näistä. Työssämme ei voi syntyä ristiriitaa lainsäädännön, perusoikeuksien ja tehtävien suorittamisen välillä.

Onko operaatio lainmukainen?

Frontexin operaatiosuunnitelmassa jäsenvaltioiden lähettämät resurssit toimivat aina operaatiosuunnitelmassa määritettyjen tehtävien mukaisesti ja tämänkin operaation suunnitelmassa määritetyt tehtävät ovat täysin lainmukaisia, niin kansallisten kuin kansainvälistenkin.

Aivan kuten kotimaan tehtäviä hoitaessaan, ulkomaan operaatioissakin suomalainen rajavartija toimii virkavastuulla lainmukaisesti.

Miksi operaatioon osallistutaan?

Osallistumisvelvoite pohjautuu Eurooppalaista raja- ja merivartiostoa koskevaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen eli on lainsäädännöllisesti jäsenvaltiota velvoittavaa.

Voiko Suomessa sulkea rajanylityspaikkoja tai rajoittaa liikennettä niillä?

Rajanylityspaikka voidaan Suomessa sulkea, jos se on välttämätöntä vakavan yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi. Päätöksen sulkemisesta tekee valtioneuvosto Rajavartiolain 16 §:n mukaisesti. Suomen ja Venäjän välisellä maaulkorajalla rajanylityspaikan sulkemisesta, liikenteen pysäyttämisestä tai sen rajoittamisesta informoidaan myös Venäjän viranomaisia Suomen ja Venäjän välisen rajanylityspaikkasopimuksen mukaisesti.

Rajanylityspaikan sulkemisella ei saa estää Suomen kansalaista saapumasta maahan eikä kenenkään oikeutta kansainvälisen suojelun saamiseen. Tämän kaltaiset rajanylitykset tapahtuvat avoimeksi jäävien rajanylityspaikkojen kautta. Sulkemisia harkittaessa on arvioitava myös toimenpiteiden yhteiskunnalliset vaikutukset. Rajanylityspaikan sulkemisesta ilmoitetaan välittömästi EU:n toimielimille ja muille valtioille.