Petsamon rajavartiosto

Petsamon alueen miehitys ja rajavalvonta annettiin valtioneuvoston 25.11.1920 tekemällä päätöksellä Lapin rajavartiostolle. Petsamoon lähetettävä rajavartio-osasto koottiin osin Lapin rajavartiostosta ja osin armeijasta siirretyistä asevelvollisista. Osaston johtajaksi määrättiin jääkärikapteeni Pietari Autti. Rajavartio-osasto saapui Petsamoon helmikuussa 1921, ja se suojasi samalla lääninhallituksen tulon alueelle. Vartioston vahvuus vaihteli eri aikoina: 289 henkilöä helmikuussa 1921, 81 joulukuussa 1923 ja 75 kesäkuussa 1925.

Petsamon rajavartioston muodostivat esikunta sekä Petsamon (1.K) ja Salmijärven (2.K) komppaniat. Esikuntaan kuuluivat varsinainen esikunta ja talousosasto. Rajavartiosto oli maaherran alainen muissa kuin sotilasasioissa. Vartioston valvonta ja käskytys kuuluivat rajavartiostotarkastajalle.

Petsamon rajavartiosto liitettiin Lapin rajavartiostoon sisäasianministeriön päätöksellä 27.6.1925. Petsamon rajavartiostosta muodostettiin Lapin rajavartioston 3. komppania (3./LR). Vuonna 1926 Salmijärven komppania muutettiin joukkueeksi ja samassa yhteydessä määrättiin Pitkäjärvi, Kolttaköngäs, Vaitolahti, Kervanto, Pummanki, Maattivuono, Trifona ja Yläluostari suoraan rajakomppanian alaisuuteen. Petsamon rajakomppanian nimi muutettiin 4./LR:ksi 1929, jolloin myös Ivalon komppania liitettiin vartiona Petsamon rajakomppaniaan.

Petsamon tullikamarin perustamisen jälkeen 1934 rajavartioston tehtävät muuttuivat: tullin tehtävät poistettiin ja Norjan vastaisella rajalla olleet vartiot lakkautettiin. Rajanvartioinnin painopiste siirtyi itärajalle.

Lähteet:
Ilkka Laitinen, tutkielma: Petsamon rajanvartiointi, 1990. Teos LR:n hallussa.
Matti Kosonen, Juha Pohjonen, Isänmaan Portinvartijat, 1994.