Varusmiespalvelus Onttolassa

Sijainti ja kulkeminen

Pohjois-Karjalan rajavartioston rajajääkärikomppania sijaitsee Kontiolahden kunnassa Onttolassa, noin kymmenen kilometrin päässä Joensuun keskustasta. Varuskuntaan pääsee kulkemaan Joensuun keskustasta bussilla, joka pysähtyy pääportilla.

Päiväohjelma

Tavallisen palveluspäivän ohjelma rajajääkärikomppaniassa on pääsääntöisesti seuraavanlainen:

6.00Herätys ja aamutoimet
6.30Aamupala
7.30Aamupäivän palvelus
11.00-12.00Lounas
12.30Iltapäivän palvelus
17.00Päivällinen
18.00Vapaa-aika tai mahdollinen iltapalvelus alkaa
20.30Iltapalamahdollisuus
21.00Vapaa-aika päättyy, vahvuuslaskenta ja iltatoimet
22.00Hiljaisuus

Vapaa-aika

Varuskunta-alueella tapahtuvassa palveluksessa varusmiehille on yleensä varattu vapaa-aikaa kello 18.00–21.00.

Onttolan viihtyisä rajasotilaskoti sijaitsee aivan varuskunta-alueen porttien ulkopuolella, ja siellä aikaa voi viettää niin palvelustovereiden kuin läheistenkin kanssa. Sotilaskodissa on mahdollista perinteisten munkkikahvien nauttimisen lisäksi esimerkiksi pelata biljardia ja käyttää tietokonetta sekä kirjaston palveluita.

Liikuntaa on mahdollista harrastaa vapaa-ajalla omatoimisesti esimerkiksi kuntosalilla ja lenkkipoluilla. Varusmiestoimikunnan järjestämissä liikuntakerhoissa pääsee kunnon kehittämisen ohessa tutustumaan palvelustovereihin sekä kokeilemaan erilaisia urheilulajeja.

Lomapäivät ja lomajärjestelyt

Rajajääkärikomppanian varusmiehet pääsevät viikonloppulomille koulutuksen salliessa. Viikonloppulomat alkavat pääsääntöisesti perjantaina kello 14 ja päättyvät sunnuntaina kello 24.00, jolloin varusmiehen tulee viimeistään olla takaisin palveluksessa.

Viikonloppulomien lisäksi varusmiehillä on käytettävissään henkilökohtaisia lomapäiviä (HL), joiden määrä riippuu palvelusajasta. 165 vuorokautta palvelevilla on käytössään 6 HL-päivää, ja 347 vuorokautta palvelevilla 18 HL-päivää. Lisäksi ansioituneesta palveluksesta voidaan myöntää kuntoisuuslomia (KL). Osa HL-päivistä käytetään ennakkoon määrättyinä päivinä yksikön muiden varusmiesten kanssa. Muut HL-päivät sekä KL-päivät varusmies saa käyttää haluamanaan ajankohtana koulutuksen sallimissa rajoissa.

Lisäksi varusmiehellä on mahdollisuus anoa lomaa henkilökohtaisista syistä. Henkilökohtaisista syistä myönnetyt lomapäivät siirtävät kotiutumispäivää, sillä ne korvataan palveluspäivillä palveluksen lopussa.

Varusmiehen hyvinvointi

Varusmiesten fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista pidetään rajajääkärikomppaniassa hyvää huolta. Koulutus on rakennettu siten, että sen vaativuus kasvaa nousujohteisesti ajan myötä. Fyysisesti raskaan palveluksen vastapainoksi huolehditaan riittävästä ravinnon ja levon saannista. Koulutukseen kuuluu etenkin maastossa vaativia harjoituksia, joissa jaksaminen on koetuksella. Kunnon kohottamisen lisäksi varusmiehiä koulutetaan siihen, että he osaavat myös itse huolehtia riittävästä palautumisestaan ja jaksamisestaan.

Varusmiespalvelus on suuri muutos jokaisen henkilökohtaiseen elämään, mikä voi tuntua joskus henkisesti raskaalta. Varusmiesaikanakaan ongelmien kanssa ei pidä jäädä yksin. Tärkeimmän tukiverkon varusmiehelle antavat palvelustoverit, esimiehet sekä omat läheiset. Varusmiehet voivat myös kaikissa mieltä painavissa asioissa ottaa yhteyttä rajajääkärikomppanian sotilaspappiin tai sosiaalikuraattoreihin, jotka antavat tukea henkiseen hyvinvointiin vaikuttavissa asioissa.

Hyvää yleistietoa varusmiespalveluksesta saat Puolustusvoimien Varusmies-sivustolta.