Alusöljypäästöjen valvonta

Rajavartiolaitos pyrkii estämään alusten tahallisia öljypäästöjä valvonnan avulla. Suomi vastaa alusten öljypäästöjen valvonnasta öljyntorjuntavastuualueellaan eli talousvyöhykkeemme sisäpuolisella alueella.

Laittomia päästöjä merialueillamme valvomme kahdella Dornier 228 -valvontalentokoneella. Koneita käytetään samanaikaisesti sekä rajavalvontaan että ympäristövalvontaan. Koneet on varustettu ympäristövahinkojen havainnointilaitteistolla, jonka avulla koneen miehistö saa reaaliaikaista kuvaa merialueestamme ja meressä mahdollisesti olevista vieraista aineista.

Kun valvontakone havaitsee öljyä meressä, ilmoittaa miehistö havainnosta merivartioston johtokeskukseen. Johtokeskus tekee päätökset lisäyksiköiden hälyttämisestä havainnon tarkastamiseen, näytteiden ottamiseen tai tarvittaessa öljyntorjunta-aluksien käskemisestä torjuntatehtävään.

Öljypäästövalvontaa tehostaa osaltaan Euroopan Meriturvallisuusviraston (EMSA) CleanSeaNet -satelliittivalvontapalvelu, jonka käyttäjä Suomi on ollut palvelun alusta asti - eli vuodesta 2007. Öljypäästöjen satelliittivalvonnan mahdolliset öljyhavainnot tarkistetaan aina tarvittaessa lento- tai pinta-aluskalustolla. Satelliittikuvia Suomen merialueen alueelta saadaan noin 250 kappaletta vuosittain painottuen avovesikaudelle.

Alusten laittomien öljypäästöjen maksuseuraamusjärjestelmä

Suomessa otettiin 1.4.2006 alkaen käyttöön ns. öljypäästömaksu, joka määrätään hallinnollisena seuraamuksena öljyn tai öljypitoisen seoksen päästökiellon rikkomisesta sisäisillä aluevesillä, aluemerellä tai Suomen talousvyöhykkeellä.

Länsi-Suomen merivartiosto tutkii öljypäästötapaukset ja myös määrää maksun. Päästöstä on oltava selkeää näyttöä, mutta muuten maksu määrätään tahallisuudesta tai tuottamuksesta riippumatta. Määrältään ja vaikutuksiltaan vähäisestä päästöstä maksua ei määrätä.

Maksu määrätään aluksen omistajalle tai laivanisännälle, viranomaisten ei siis tarvitse selvittää kuka oli se henkilö, joka aluksella käynnisti pumpun tai määräsi pumpun käynnistettäväksi. Öljypäästömaksun suuruus määräytyy lain liitteenä olevan taulukon mukaan päästön määrän ja aluksen koon perusteella. Öljypäästömaksu on pienimmilläänkin useita tuhansia euroja.

Rajavartiolaitos käynnistää harkintansa mukaan myös rikosoikeudellisen tutkinnan. Säädösteksti löytyy Finlex-tietokannasta numerolla 1672/2009.

Öljyhavainto merialueella

Mikäli havaitset öljyä merialueella, ilmoita siitä meripelastuksen johtokeskukseen (p. 0294 1000) tai hätäkeskukseen.