Vessel Triage II

Onnettomuusalusten luokittelu- ja riskintunnistusjärjestelmän kehittäminen laivaonnettomuuksissa.

Vessel Triage II oli jatkoprojekti, jossa tarkoituksena oli edistää Vessel Triage -projektissa luodun onnettomuusaluksen riskiarviomenetelmästä tiedottamista ja sen integroimista kansainväliseen toimintaan. Projektin ensimmäisessä vaiheessa luotu menetelmä edistää kansainvälisten toimijoiden yhteisen tilannekuvan luomista onnettomuuden uhkaaman tai onnettomuuteen joutuneen laivan ja meripelastusjohtokeskuksen välillä laivan tilanteesta ja tilanteen riskeistä. Ensimmäisestä vaiheesta jäi uupumaan menetelmän jalkauttaminen, joten jatkohanke Vessel Triage II käynnistettiin tätä tarkoitusta varten.

Projektin tavoitteena oli viedä tietoa menetelmästä muiden maiden viranomaisille. Lopulta pääkohderyhmäksi muodostui erityisesti Itämeren ja arktisen alueen valtiot. Lisäksi tavoitteena oli saattaa tieto menetelmästä osaksi kansainvälisen merenkulkujärjestö IMO:n (International Maritime Organization) meriturvallisuutta koskevia ohjeita ja velvoitteita. Tavoitteisiin pääsyn edistämiseksi menetelmää esiteltiin kansainvälisillä forumeilla, siitä pyydettiin palautetta ja kehitysideoita alan viranomaisilta ja muilta asiantuntijoilta sekä koulutettiin keskeisiä merenkulun toimijoita kuten varustamoita, merenkulun oppilaitoksia ja pelastajia.

Projektin aikana menetelmää esiteltiin useissa meriturvallisuuden foorumeissa ja samalla edistettiin Suomen arvostusta sekä asiantuntijuutta alan toimijoiden piirissä. Yhteistyö kansallisesti ja kansainvälisesti tiivistyi ja menetelmää on tuotu erilaisiin kansainvälisiin yhteistyökäytäntöihin ja tietojärjestelmiin kunkin maan kansallisten tavoitteiden ja aikataulujen mukaisesti

Vessel Triage II -projektin yhteistyötahot Suomessa olivat Liikennevirasto, Liikenne- ja turvallisuusvirasto ja Suomen meripelastusseura. Rahoitus tuli pääosin ulkoministeriön Itämeren, Barentsin ja arktisen alueen kehittämisen määrärahasta (IBA). Projektin kokonaisbudjetti oli 150 000 € josta IBA-rahoituksen osuus oli 120 000 €.

Projektin toteuttamisesta vastasi Rajavartiolaitoksen esikunta.