Meriturvallisuus > Vessel TRIAGE -menetelmä

Vessel TRIAGE -menetelmä

Vessel TRIAGE on merenkulun vaaratilanteissa ja onnettomuuksissa sovellettava menetelmä onnettomuusaluksen turvallisuustilan määrittämiseen ja kommunikointiin. Vessel TRIAGE -menetelmä on tarkoitettu sekä alusten että meripelastustoimijoiden käyttöön. Menetelmän avulla muodostetaan karkea käsitys aluksen vaara- tai onnettomuustilanteen luonteesta ja sitä kautta käsitys aluksen turvallisuustilasta. Menetelmässä tarkastellaankin onnettomuusaluksen kykyä tarjota turvalliset olosuhteet aluksella oleville ihmisille.

Aluksen turvallisuustila ilmaistaan menetelmän lopputulemana ns. Vessel TRIAGE -kategoriana. Kategorioita on neljä: GREEN, YELLOW, RED ja BLACK. Aluksen turvallisuustila on heikentynyt vähiten silloin, kun aluksen Vessel TRIAGE -kategoria on vihreä ja eniten silloin, kun Vessel TRIAGE -kategoria on musta.

Menetelmä muodostuu kolmesta vaiheesta. Ensimmäisessä vaiheessa aluksen tilaa tarkastellaan suhteessa ennalta määritettyihin uhkatekijöihin (esim. vuoto, ohjailtavuuden heikentyminen). Tämän jälkeen arvioidaan realisoituneiden uhkatekijöiden vakavuus menetelmään kuuluvan uhkatekijämatriisin avulla, ja näiden pohjalta määritetään varsinainen aluksen turvallisuustilaa kuvaava Vessel TRIAGE -kategoria.

Onnettomuustilanteen ajallisesta kestosta riippuen menetelmän edellä kuvattuja vaiheita toistetaan tarpeen mukaan onnettomuuden aikana. Muutokset uhkatekijöissä ja niiden vakavuuksissa sekä aluksen Vessel TRIAGE -kategoriassa kertovat tilanteen kehityssuunnasta ja ovat siten tärkeää informaatiota niin meripelastusvastuuviranomaiselle, kuin myös muille tilanteeseen osallistuville toimijoille, kuten esimerkiksi suojapaikkaviranomaisena toimivalle Liikennevirastolle.

Menetelmän keskeisin hyöty onkin siinä, että se luo aluksen ja meripelastuksen välille yhteisen viitekehyksen, jota hyödyntämällä vaara- tai onnettomuustilanteen luonne ja aluksen turvallisuustila on nykyistä tehokkaampaa arvioida ja kommunikoida. Näiden tehostumisella voi joissain tapauksissa olla oleellinen vaikutus onnettomuustilanteen lopullisiin seurauksiin, kun tarpeelliset meripelastustoimet pystytään käynnistämään aiempaa nopeammin.

Käytännössä onnettomuusaluksen tilan arviointi ja siihen liittyvän viestinnän helpottuminen voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että mikäli aluksella on esimerkiksi tulipalo, aluksen päällikkö tai miehistö voi arvioida aluksen mahdollisuutta tarjota turvaa sillä oleville ihmisille menetelmän kautta. Aluksen voidaan katsoa olevan turvallinen sen matkustajille ja miehistölle, esimerkiksi jos tulipalo on jo saatu sammutettua heti alkuunsa (alus on VIHREÄ) tai se on vain rajatulla alueella ja hallittavissa (alus on KELTAINEN). Jos taas tulipalo leviää aggressiivisesti ja se ei ole hallittavissa alus viestittää meripelastuksen johtokeskukselle tiedon aluksella olevasta tulipalosta normaalin hätäilmoituksen yhteydessä, kuten aiemmissakin tilanteissa, ja kertoo aluksen olevan PUNAINEN. Punainen kategoria kertoo meripelastusviranomaiselle heti sen, että aluksella olevat ihmiset on tässä tapauksessa evakuoitava alukselta. Punaisen aluksen yhteydessä on aina olemassa riski, että aluksen tilanne heikkenee edelleen mustaksi. Tulipalon tapauksessa, alus on MUSTA, jos olosuhteet aluksella eivät ole enää elinkelpoiset, esimerkiksi palokaasujen ja lämmön johdosta tai alus on tuhoutumassa.

Oheisessa videossa on esitetty yksinkertaistettu kuvaus menetelmän soveltamisesta, ohessa myös Vessel TRIAGE manuaali vapaasti käytettävissänne.

Lisätietoja Vessel TRIAGE menetelmästä: vesseltriage(a)raja.fi