ChemSAR

Toimintamallien kehittäminen vaarallisia ja haitallisia aineita sisältäviin meripelastusoperaatioihin Itämeren alueella

Itämerellä liikennöi jatkuvasti tuhansia aluksia. Liikenteessä on sekä matkustaja-aluksia että rahtialuksia ja erityisesti talviolosuhteet tuottavat omat haasteensa. Riski vaarallisten ja haitallisten aineiden onnettomuuteen kasvaa liikennöinnin lisääntymisen mukana. Ennen projektia erityisesti tällaisia onnettomuuksia varten ei ollut olemassa yhteisiä toimintamalleja, joten myös yhteistyö Itämeren merialueen viranomaisten välillä tämän kaltaisten onnettomuuksien varalta perustui kansallisiin toimintatapoihin. ChemSAR-projektin tarkoituksena olikin vastata tähän tarpeeseen. Projekti toteutettiin vuosina 2016-2019.

ChemSAR-projektissa luotiin yhteisiä käytänteitä ja toimintamalleja merellisen vaarallisten aineiden onnettomuuden pelastustoimintaan. Yhtenäisillä käytänteillä pyritään tehokkaampaan pelastustoimintaan sekä edistetään työturvallisuutta. Itämeren alueella kansainvälinen yhteistyö on tämänkaltaisissa onnettomuuksissa välttämättömyys, joten myös yhtenäiset toimintatavat tulivat tarpeeseen.

Projektissa luotiin operatiiviset toimintasuunnitelmat ja- menetelmät, kemikaalitietoportaali sekä verkko-oppimisympäristö vaarallisia ja haitallisia aineita sisältäviin merionnettomuustilanteisiin ja operaatioihin sekä testattiin edellisiä käytännössä meripelastusharjoituksissa. Nämä olivat myös työpaketit, joista kaksi oli Rajavartiolaitoksen vastuulla. Toisessa oli tavoitteena luoda yhteiset toimintamallit ja toisessa luotiin kemikaalitietoportaali.

Operatiiviset toimintasuunnitelmat ja -menetelmät kerättiin kirjaan, joka perustuu parhaisiin käytäntöihin ja menetelmiin sekä arvioituihin harjoituksiin. Se sisältää yleistä tietoa vaarallisista ja haitallisista aineista sekä niiden kuljettamisesta merellä, operatiivisen suunnitelman, toimintamenetelmät sekä toimintamenetelmien tarkastuslistoja. Sen tavoitteena on lisätä tietoa muun muassa johtamisesta, työturvallisuudesta ja varustamoiden varautumisesta. Kemikaalitietoportaali luotiin työkaluksi, joka avustaa löytämään oleellista tietoa kemikaaleista ja niiden käyttäytymisestä. Portaali sisältää linkit kemikaalitietokantoihin ja muihin työkaluihin.

Edellä mainittuja suunnitelmia, toimintamenetelmiä ja portaalia testattiin käytännön meripelastusharjoituksissa. Koottu toimintamenetelmien käsikirja on tarkoitus ottaa ensisijaisesti käyttöön meripelastusviranomaisilla ja varustamoilla, mutta käsikirja on hyödyllinen myös muille viranomaisille ja sidosryhmille.

Projektia johti Turun yliopiston Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus. Rajavartiolaitoksen lisäksi mukana hankkeessa oli Novia ammattikorkeakoulu, Helsingin pelastuslaitos, Viron poliisi- ja rajavartiovirasto, Ruotsin rannikkovartiosto, Klaipédan yliopisto Liettuasta sekä Hampurin kaupunki ja Havariekommando Saksasta. Hankkeella oli osarahoitus vuosille 2016-2019 ja lippulaivastatus EU:n Itämeren alueen strategian (EUSBSR) toimenpidesuunnitelmassa (PA SAFE).

Hyödyllisiä linkkejä: