Vessel TRIAGE -menetelmän kehittäminen

Onnettomuusaluksen riskiarvio; Vessel TRIAGE -hankkeen aikana kehitettiin merenkulun vaaratilanteissa ja onnettomuuksissa sovellettava menetelmä onnettomuusaluksen turvallisuustilan määrittämiseen ja kommunikointiin. Vessel TRIAGE -menetelmä tulee käyttöönotettuaan parantamaan onnettomuustilanteen kokonaisuuden hallintaa, tehostamaan eri toimijoiden välistä viestiliikennettä ja yhteistoimintaa. Kansainvälisesti käyttöönotettuaan myös eri maiden toimijoiden välinen yhteistyö tehostuisi.

Vessel TRIAGE -hanke syntyi tunnistetusta tarpeesta kehittää onnettomuusalusten luokittelumenetelmä, joka olisi sekä alusten että meripelastustoimijoiden käytössä. Hanke on osa laajempaa pyrkimystä kehittää valmiuksia vastata laajamittaiseen merionnettomuuteen, jonka hoitamiseen osallistuu suuri joukko erilaisia toimijoita. Merellinen suuronnettomuus edellyttää toimintaa niin merellä kuin maalla, ja vain harvoin pelastustoiminta hoidetaan yhden viranomaisen toimesta.

Tästä syystä tavoitteeksi asetettiin sellaisen menetelmän kehittäminen, joka olisi käytettävissä meripelastuksen johtokeskuksissa, kaikissa aktiivisesti meripelastustoimintaan osallistuvissa yksiköissä ja muilla tilanteen hoitoon osallistuvilla viranomaisilla. Tavoitteena oli, että kyseisestä aluksen turvallisuustilaa kuvastavasta luokittelumenetelmästä tulisivat hyötymään myös maissa pelastustapahtumaan osallistuvat toimijat esim. suojapaikkapäätöksen valmistelussa tai evakuointikeskuksissa.

Ainutlaatuiseksi Vessel TRIAGE -hankkeen teki se, että siinä ei keskitytty ainoastaan viranomaisten väliseen toimintaan, vaan tavoitteena oli luoda työkaluja ja apuvälineitä myös onnettomuuden kohteena olevalle alukselle. Onnettomuuden sattuessa aluksen tulee olla yhteydessä meripelastuksen johtokeskukseen, ja yhteisestä luokittelujärjestelmästä olisi suurta hyötyä onnettomuudesta viestimisessä, tilanteen vakavuuden arvioinnissa ja pelastustoimintaan liittyvässä päätöksenteossa.

Monialaisuuden lisäksi hankkeelle oli leimallista myös sen toimintaympäristön kansainvälisyys. Merenkulun kansainvälisyyden vuoksi olisi ollut hyödytöntä lähteä kehittämään ainoastaan kansallista menetelmää, ja hankkeen alussa tavoitteeksi asetettiinkin vähintään Itämeren alueen laajuisen menetelmän kehittäminen. Hankkeen kansainvälisen kiinnostavuuden mahdollisti osaltaan se seikka, että vastaavaa luokittelumenetelmää ei ollut ennen Vessel TRIAGE -menetelmää olemassa.

Vessel TRIAGE -menetelmän kehittäminen edellytti poikkeuksellisen laajapohjaista yhteistyötä meripelastus- ja merenkulkuviranomaisten, aluksia operoivien varustamoiden, sekä alan yritysten ja oppilaitosten välillä. Koska hankkeen monialaisuus ja kansainvälisyys palveli erinomaisesti myös EU:n Itämeren alueen strategian (EUSBSR) ja sen prioriteettialueen ”Priority area on Maritime Safety and Security” (PA SAFE) tavoitteita, sai hanke Flagship-statuksen PA SAFE:n toimenpidesuunnitelmaan kesäkuussa 2015.

Hankkeen alkumetreillä kävi selväksi, että hankkeeseen osallistuneilla kumppaneilla oli osin erilaisia toiveita tulevan Vessel TRIAGE -menetelmän ominaisuuksista. Merellisten onnettomuuksien hoito voi sisältää ihmisten pelastamisen lisäksi muun muassa ympäristövahinkojen torjuntaa, ja jotkut hankekumppaneista toivoivatkin työkaluja näissä tilanteissa toimimiseen. Hankkeessa päädyttiin kuitenkin rajaamaan ympäristöä uhkaavat onnettomuudet menetelmän ulkopuolelle, koska niiden huomioiminen olisi monimutkaistanut menetelmää liikaa ja olisi saattanut olla ristiriidassa keskeisimmän tavoitteen, ihmisten turvallisuuden turvaamisen, kanssa.

Vessel TRIAGE -hankkeen aikana kehitetyn ja konkreettisena tuotoksena aikaansaadun Vessel TRIAGE -menetelmän avulla pystytään tunnistamaan onnettomuusalukseen kohdistuvat uhkatekijät ja luokittelemaan aluksen tila yhteismitallisesti tarkoituksenmukaisten pelastus- ja jatkotoimenpiteiden turvaamiseksi. Menetelmä parantaa viranomaisten ja onnettomuusaluksen välistä tilannetietoisuutta ja tehostaa viestiliikennettä onnettomuustilanteessa. Kansainvälisesti käyttöönotettuaan myös eri maiden toimijoiden välinen yhteistyö tehostuisi.

Edellä esitetyistä seikoista huolimatta on selvää, että lyhyellä aikavälillä toteutetun hankkeen vaikuttamismahdollisuudet ovat rajalliset. Hankkeen tulosten vaikuttavuuden lisäämiseksi, ulkoasiainministeriö on myöntänyt rahoituksen Vessel TRIAGE II -jatkohanketta varten.