سن‌بران

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

سن‌بُران نام بلندترین قلۀ رشته کوه اشترانکوه واقع در استان لرستان و شهرستان ازنا قراردارد و بعد از دنا و زردکوه سومین رشته کوه مرتفع زاگرس است. ارتفاع قلۀ اصلی از سطح دریاهای آزاد ٤١٥٠ متر است و مسیر صعود آن از استان لرستان و در شهرستان ازنا روستای دربند و ایستگاه قطار دربند سپس روستای طیان و مسیر پاکوب مشخص است که این مسیر دارای چشمه‌های چهارفصل و همچنین دارای یک پناهگاه به نام گل‌گل کنار چشمه‌ای به همین نام به ظرفیت شصت نفر در ارتفاع ۲۷۰۰ متری و جان‌پناهی به نام چال کبود در ارتفاع ۳۶۵۰ متری واقع در دره‌ای یخچالی به همین نام است که مشرف به قله‌های مرتفع اشترانکوه سن‌بران و گل‌گل است. قله سن بران مشرف به دریاچه گهر می‌باشد.

سختی مسیر[ویرایش متنی]

صعود به سن بران معمولاً با شب‌مانی در پناهگاه گل‌گل یا جان‌پناه چال‌کبود انجام پذیرفته اما تیم‌های حرفه‌ای‌تر صعود یک‌روزه نیز انجام می‌دهند. صعودهای زمستانی به قلل اشترانکوه با مخاطرات شدید همراه بوده، سرمای وحشتناک هوا، ریزش و حجم بسیار بالای برف، متغیر بودن شرایط جوی ارتفاعات و بوران‌های بسیار شدید همراه با کاهش دید به اضافۀ آبشارهای یخی بسیار خطرناک که عبور از آن‌ها نیازمند برپایی کارگاه و تجهیزات و آموزش بسیار بالایی است که نیازمند برنامه‌ریزی مدون می‌باشد و متأسفانه در سال‌های گذشته گروه‌های زیادی اسیر قهر طبیعت خشن اشترانکوه شده و حوادث تلخ و ناگواری را رقم زده‌است.

صعود به سن‌بران جز صعودهای شاخص کشوری بوده و تیم‌های هیمالیانوردی آخرین تمرینات داخلی را در قلل این رشته‌کوه به پایان می‌رسانند.

دسترسی[ویرایش متنی]

مسیر دسترسی به قلۀ سن‌بران از طریق بزرگراه اصلی اصفهان به لرستان حد فاصل شهرازنا در فاصله ۱۰۰ کیلومتری شرق خرم‌آباد و روستای بزرگ دربند و مسیر از تهران از طریق شهرهای اراک و ازنا در فاصله ۳۷۰ کیلومتری تهران یا از طریق راه‌آهن تهران اهواز ایستگاه دربند.

جستارهای وابسته[ویرایش متنی]

منابع[ویرایش متنی]

  • مرجع کوهنوردان ایران
  • درگاه ملی آمار