دهج

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
دهج
دهج
کشور  ایران
استان کرمان
شهرستان شهر بابک
بخش دهج
مردم
جمعیت ۷٬۷۶۰ نفر
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا ۲۱۳۱ متر
اطلاعات شهری
شهردار حامد برزگرى
ره‌آورد کشک روغن گوسفند،گردو،كُماچ
وبگاه www.dahaj.com

دِهَج شهری است در استان کرمان در جنوب شرقی ایران. این شهر در شهرستان شهر بابک قرار گرفته‌است. جمعیت این شهر در سال ۱۳۸۵، برابر با ۷٬۷۶۰ نفر بوده‌است.[۱]

موقعیت جغرافیایی[ویرایش]

شهر دهج از شهرهای شهرستان شهر بابک از توابع استان کرمان است که در نیمه غربی استان کرمان و شمال شهرستان شهربابک واقع شده است. این شهر از شمال و غرب به شهرستان مهریز و خورمیز (استان یزد) و شمال شرق و شرق به انار (رفسنجان) و جوزم و از جنوب به جوزم و آبادی‌های آن، مزارع و شهر بابک و از جنوب غربی به خبر و آبادیهای آن محدود می‌گردد.

این شهر در طول جغرافیایی ۵۴ درجه و ۴۵ دقیقه شرقی و عرض جغرافیایی ۳۰ درجه و ۳۰ دقیقه شمالی تا ۳۱ درجه شمالی واقع شده است.

وجه تسمیه[ویرایش]

نظریاتی که در ارتباط با نام دهج مطرح می‌شود، شامل موارد زیر است:

  • پاره‌ای عقیده دارند که نام دهج از دو شخصیت که هر دو «حاجی» بوده‌اند گرفته شده است. لذا این شهر (ده آنروزی) ابتدا به «دو حاج» و یا «ده حاج» نامیده شده و به مرور زمان و بر اثر تحریف این نام به «دهج» تغییر نام داده است. به نظر می‌رسد که این استدلال ضعیف باشد.
  • پاره‌ای دیگر بر این عقیده‌اند که نام دهج از دو کوه آتشفشانی به نام «عاج» که در کنار یکدیگر واقع هستند گرفته شده است. بنا به این عقیده نام دهج از این دو کوه برگرفته شده است که به نام «دوعاج» معروف بوده که به مرور زمان ابتدا به «دعج» و سپس به علت سادگی در تلفظ به دهج تغییر نام داده است. این نظر هم نمی‌تواند صحت داشته باشد. چرا که بین دهج و دوکوه ذکر شده رشته‌ای از تپه‌ها و کوههای دیگری که به «کولوت» (کوه لوت) معروفند واقع است.[۲]

آب وهوا واقلیم[ویرایش]

شهری است در حاشیه بیابان مرکزی ایران که در طرف جنوب آن منطقه کوهستانی قرار دارد و کشتزارهای تابع این شهر بیشتر حالت ییلاقی دارد. در سمت شمال دهج، منطقه گرم بیابانی مرکزی ایران واقع شده‌است. در مجموع این شهر بسیار خوش اب و هوا است که این اب وهوا در منطقه ای کویری جای تعجب دارد .تابستان‌های دهج خنک و زمستان‌های بسیار سردی در این منطقه وجود دارد.

پیوند به بیرون[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. «سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵، جمعیت تا سطح آبادی‌ها بر حسب سواد»(فارسی)‎. مرکز آمار ایران، ۱۳۸۵. بایگانی‌شده از نسخهٔ اصلی در ۱۵ نوامبر ۲۰۱۲. 
  2. سایت شهرداری دهج