ابوالفضل جلیلی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
ابوالفضل جلیلی
زادروز ۱۳۳۶
۱۹۵۷ (میلادی)

ساوه
ملیت  ایران
پیشه کارگردان، فیلمنامه‌نویس
سال‌های فعالیت ۱۳۶۲ تا کنون
صفحه در وب‌گاه IMDb

ابوالفضل جلیلی (زاده ۱۳۳۶ در ساوه) کارگردان و فیلمنامه‌نویس ایرانی است.[۱]

فیلم‌های او، غیرتجاری هستند و معمولاً به مسائل اجتماعی، به‌ویژه مسائل مربوط به نوجوانان می‌پردازند. جلیلی تاکنون جایزه‌های بین‌المللی متعددی از جمله جایزه شیر طلایی جشنواره ونیز، جایزه پلنگ نقره‌ای جشنواره لوکارنو و جایزه بهترین فیلم جشنواره دوربان را به‌دست آورده است[۲].

زندگی[ویرایش]

جلیلی به گفته خودش، نخستین فیلم آماتوری خود را در ۱۵ سالگی ساخت. در میانه دهه پنجاه، تحصیلات خود در رشته کارگردانی و بازیگری در دانشکده هنرهای دراماتیک را ناتمام گذاشت. از سال ۱۳۵۲ فعالیت در سینمای آزاد را آغاز کرد. نخستین فیلم سینمایی خود را با نام میلاد، در سال ۱۳۶۲ نویسندگی و کارگردانی کرد[۳]. او هم‌اکنون به تناوب در ایران و فرانسه به‌سر می‌برد.

حرفه[ویرایش]

آخرین فیلم او، حافظ (۱۳۸۵) که با نگاهی به زندگی حافظ شیرازی ساخته شده، در جشنواره فیلم رم حضور یافت و برنده جایزه ویژه هیئت داوران این جشنواره شد. این فیلم در جشنواره فیلم توکیو نیز شرکت کرد و پس از آن در سینماهای ژاپن به نمایش گذاشته شد[۴].

در سی‌امین جشنواره سه قاره نانت، در نوامبر ۲۰۰۸، از جلیلی به همراه امیر نادری و دو کارگردان دیگر در بخش ویژه جشنواره، تجلیل شد. او دو بار در سال‌های ۱۹۹۳ (فیلم دلبران) و ۱۹۹۶ (فیلم یک داستان واقعی) برنده جایزه بالن طلایی این جشنواره شده است[۵].

عدم نمایش فیلم‌ها در ایران[ویرایش]

جلیلی تاکنون ۱۴ فیلم سینمایی ساخته است که هیچکدام از آنها در ایران موفق به گرفتن مجوز اکران عمومی نشده‌اند، اما تلویزیون ایران به دلیل اینکه در ساخت برخی فیلم‌های او مشارکت داشته است، تعدادی از آنها را نمایش داده است[۲]. جلیلی در گفتگو با وب‌گاه دویچه‌وله گفته‌است که با سانسور قانونی فیلم‌ها موافق است، اما سانسور در جمهوری اسلامی ایران را قانونمند نمی‌داند[۶].

فیلم‌شناسی[ویرایش]

کارگردان[ویرایش]

فیلمنامه‌نویس[ویرایش]

جایزه‌ها[ویرایش]

داخلی[ویرایش]

  • برنده لوح زرین جایزه ویژه هیات داوران در چهارمین دوره جشنواره فیلم فجر (مسابقه سینمای ایران) برای فیلم بهار - ۱۳۶۴
  • انتخاب فیلم گال به‌عنوان سومین فیلم سال در چهارمین دوره منتخب نویسندگان و منتقدان (بهترین‌های سال) - سال ۱۳۶۸

بین‌المللی[ویرایش]

منابع[ویرایش]

پیوند به بیرون[ویرایش]