ناغان

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو
ناغان
کشور  ایران
استان چهارمحال و بختیاری
شهرستان کیار
بخش ناغان
مردم
جمعیت ۱۱٬۹۲۸ نفر
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا ۱۹۸۳ متر
آب‌وهوا
روزهای یخبندان سالانه ۷۰
اطلاعات شهری
شهردار محمد ابراهیمی
پیش‌شماره تلفنی ۰۳۸
به ناغان زادگاه سردار شهید زال یوسف پور خوش آمدید.

ناغان شهری در شهرستان کیار در استان چهارمحال و بختیاری ایران است. بر اساس آمار سال ۱۳۸۲ جمعیت ناغان برابر با ۱۱٬۹۲۸ نفر بوده است.[۱]

مسافت این شهر تا شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری ۷۵ کیلومتر است. این شهر در مسیر جاده شهرکرد - اهواز قرار گرفته‌است. باغ‌های انگور و گردوی آن معروف می‌باشد. مردم این شهر عمدتاً از راه باغداری و کشاورزی گذران زندگی می‌کنند. گویش مردم این شهر و روستاهای مجاور آن مانند سایر مناطق شهرستان کیار، لری بختیاری است.

ناغان زمانی مرکز حکمرانی برخی از خوانین بختیاری بود. جاده معروف و تاریخی «دزپارت» یا «دژپارت» از کنار این شهر می‌گذرد. زمین‌لرزه‌ای که در فروردین سال ۱۳۵۶ خورشیدی (۱۹۷۷میلادی) در شهر رخ داد و باعث ویرانی کامل این شهر گشت، موجب شهرت این شهر شد[نیازمند منبع].

بخش ناغان نیز در سال ۱۳۸۷ از شهرستان اردل جدا و به شهرستان جدید کیار ملحق شد.

زلزله ناغان[ویرایش]

زلزله ی 6 ریشتری که در فروردین سال ۱۳۵۶ هجری شمسی (۱۹۷۷میلادی) در ناغان اتفاق افتاد و باعثی ویرانی کامل این شهر شد، باعث شهرت ناغان شد. شمار کشتگان زلزله حدود ۳۶۶ نفر بوده‌است.تعداد زخمیان ۲۰۰ نفر برآورده شده‌است. در این زمین لرزه 350 خانه از 450 خانه شهر تخریب شد.

وجه تسمیه[ویرایش]

ناغان(نوغان) که به معنی کرم ابریشم است به علت رشد و نمو فراوان درخت توت و کرم ابریشم در قدیم الایام در این منطقه و نیز عبور راه فرعی جاده ابریشم از شهر ناغان انتخاب شده است. ناغان باداشتن ۵۰۰سال قدمت تاریخی و با وجود چشمه ساران زیاد و آب فراوان جزء اولین نقاطی است که عشایر برای سکونت انتخاب کردند . به مرور زمان کلمه نوغان به ناغان تبدیل شده است . در فرهنگ معین جلد ششم اسمی از ناغان برده شده است که در آن ناغان ده،دهستان،پشتکوه بخش اردل شهرستان شهرکرد و استان دهم اصفهان است .

پانویس و منبع[ویرایش]

  1. «سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵، جمعیت تا سطح آبادی‌ها بر حسب سواد»(فارسی)‎. مرکز آمار ایران، ۱۳۸۵. بایگانی‌شده از نسخهٔ اصلی در ۱۵ نوامبر ۲۰۱۲.