استان کرمانشاه

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پرش به: ناوبری، جستجو

مختصات: ۳۴°۱۸′ شمالی ۴۷°۴′ شرقی / ۳۴.۳۰۰° شمالی ۴۷.۰۶۷° شرقی / 34.300; 47.067

کرمانشاه
IranKermanshah-SVG.svg
مرکز کرمانشاه
مساحت ۲۵٬۰۰۹ کیلومترمربع
جمعیت (۱۳۹۰) ۱٬۹۴۵٬۲۲۷ نفر[۱]
پراکندگی ۷۷٫۵
تعداد شهرستان‌ها ۱۴
منطقه زمانی IRST (گرینویچ+۳:۳۰)
-تابستان (دی‌اس‌تی) IRDT (گرینویچ+۴:۳۰)
استاندار اسدالله رازانی

استان کرمانشاه یا کرمانشاهان (دربارهٔ این پرونده آوا ) (به کردی: پارێزگای کرماشان)با مساحت ۲۴۶۴۰ کیلومتر مربع، هفدهمین استان ایران از نظر وسعت به شمار می‌رود. مختصات جغرافیایی کامل استان کرمانشاه بر روی کره زمین از طول جغرافیایی ۴۵ درجه و ۲۰ دقیقه و ۳۹ ثانیه شرقی تا ۴۸ درجه و ۱ دقیقه و ۵۸ ثانیه شرقی و از عرض جغرافیایی ۳۳ درجه و ۳۷ دقیقه و ۸ ثانیه شمالی تا ۳۵ درجه و ۱۷ دقیقه و ۸ ثانیه شمالی می‌باشد.[۲] استان کرمانشاه که ۱/۵ درصد مساحت کشور را دربرمی‌گیرد، از استانهای غربی به شمار می‌آید که با کشور عراق مرز مشترک دارند.[۲] این استان از شمال به استان کردستان، از جنوب به استان لرستان و ایلام، از شرق به استان همدان و از غرب به کشور عراق محدود می‌شود. مرکز استان کرمانشاه، شهر کرمانشاه است.[۳] بر اساس آخرین تغییرات در ۱۳۹۰ استان کرمانشاه از، ۱۴ شهرستان، ۳۱ شهر، ۳۱ بخش و ۸۶ دهستان تشکیل شده است.[۲]

تقسیمات کشوری[ویرایش]

  1. شهرستان اسلام‌آباد غرب
  2. شهرستان پاوه
  3. شهرستان ثلاث باباجانی
  4. شهرستان جوانرود
  5. شهرستان دالاهو
  6. شهرستان روانسر
  7. شهرستان سرپل ذهاب
  1. شهرستان سنقر
  2. شهرستان صحنه
  3. شهرستان قصر شیرین
  4. شهرستان کرمانشاه
  5. شهرستان کنگاور
  6. شهرستان گیلانغرب
  7. شهرستان هرسین

استان کرمانشاه شامل ۱۴ شهرستان، ۳۱ مرکز شهری، ۸۶ دهستان و ۲۷۹۳ آبادی دارای سکنه می‌باشد.[۴] این استان از شمال به استان کردستان، از جنوب به استانهای لرستان و ایلام، از شرق به استان همدان و از غرب با کشور عراق هم جوار است و بیش از ۳۳۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق دارد.

تاریخ استان[ویرایش]

سنگ‌نگاره آنوبانی‌نی نشان تمدن کرمانشاه در حدود ۴۸۰۰ سال پیش است[۵]

نوشته‌های تاریخی بیانگر این است که کرمانشاه از نخستین مراکز تمدن بشری بوده است. برخلاف سایر نقاط ایران که به صورت مقطعی مورد سکونت قرار گرفته‌اند، این استان بدون وقفه در دوره‌های مختلف تاریخ مورد سکونت قرار گرفته است.[۶] این منطقه بر سر راه شاهراه‌های ارتباطی مهمی چون جاده شاهی، جاده ابریشم بوده و از مناطق جغرافیایی با اهمیت ایران باستان بوده است.[۷][۸] کرمانشاه یکی از مراکز اصلی مادها بوده و و تا زمان هخامنشیان نیز به نام ماد شناخته می‌شده؛ و در زمان ساسانیان «ماه» نام داشته که شکل تغییر یافته واژهٔ ماد می باشد.[۹]
این استان در گذشته یکی از مراکز ساسانیان بوده‌است و از همین دوره آثار بسیار زیاد و ارزشمندی در این استان مانند طاق بستان، کتیبه بیستون و معبد آناهیتا باقی‌مانده‌است و در طی سده‌های گوناگون نیز به دلیل جایگاه ویژه راهبردی کرمانشاه، این شهرستان دارای اهمیت ویژه‌ای بوده‌است. امروزه نیز از مهم‌ترین شهرهای غرب ایران به شمار می‌رود. به گفته هرتسفلد، کرمانشاه در سده ۱۹ میلادی به دروازه آسیا شهرت داشته است و اکنون نیز بزرگراه کربلا و عتبات عالیات از این منطقه می‌گذرد.
در سده سوم هجری کرمانشاه در حوزه قلمروی صفاریان قرار داشت اما گروهی از کردهای شیعه کرمانشاه به نام حسنویه حکومت آل حسنویه را تشکیل دادند که حدود نیم قرن بر این منطقه حکومت کرد.[۶][۱۰]
در جنگ جهانی اول کرمانشاه توسط حکومت عثمانی تصرف شد اما با سقوط بغداد، نیروهای عثمانی این منطقه را تخلیه کرده و کرمانشاه به تصرف قوای متفقین درآمد.[۶] در جنگ جهانی اول عشایر کرد منطقه با نیروهای عثمانی درگیر شدند.[۱۱]

در جنگ جهانی دوم سپاه منطقه غرب که شامل لشکر ۱۲ کرمانشاه و لشکر ۵ بود تنها نیروی ایرانی بودند که ۴۸ ساعت در برابر قوای انگلیسی مقاومت کردند.[۱۲]
در سالهای ۱۳۰۰ تا ۱۳۲۰ با روی کار آمدن رضاشاه حکومت مرکزی توانست تا اندازه‌ای نفوذ و قدرت خود را در سراسر ایران تأمین نماید. در این زمان سنندج، ایلام و همدان بخشی از استان پنجم بودند. از سال ۱۳۴۰ به بعد استان کرمانشاه تقسیم شد به استان کردستان و استان کرمانشاهان و سنندج به عنوان مرکز سیاسی و اداری استان کردستان، مهمترین و بزرگترین شهر استان جدید التاسیس کردستان بود. در سال ۱۳۴۳ فرمانداری کل ایلام تأسیس و در سال ۱۳۵۳ تحت عنوان استان ایلام از کرمانشاه منتزع گردید. از سال ۱۳۴۶ نیز فرمانداری کل لرستان تأسیس گردید و شهرهای لک نشین، استان کرمانشاهان (جنوب رود سیمره) به فرمانداری جدید به مرکزیت خرم‌آباد پیوستند، که بعدها تبدیل به استان مستقلی به نام استان لرستان گردید.

مردم‌شناسی[ویرایش]

استان کرمانشاه یکی از استان‌های کردنشین ایران است.[۱۳] برخی از بزرگترین اقوام و ایلات و طوایف نظیر قوم لک ،ایل کلهر، ایل زنگنه، ایل گوران، ایل سنجابی، ایل جمور، ایل قلخانی و ایل زوله در استان کرمانشاه زندگی می‌کنند. زبانها و گویش‌های گوناگون نظیر کلهری، جافی، کردی کرمانشاهی، فارسی کرمانشاهی، لکی، ترکی سنقری، سورانی، پاوه‌ای، ژاو رودی، لهونی، بالاجوبی، اورامی و گوران از رایج‌ترین گونه‌های گویشی در استان کرمانشاه هستند.[۱۴] در این استان قومیت‌های گوناگون دیگری نیز زندگی می‌کنند.

آب و هوا[ویرایش]

کرمانشاه از دید گوناگونی آب و هوائی دارای تنوع زیادی است از لحاظ آب و هوایی دارای چهار فصل در یک زمان است برای نمونه قصر شیرین دارای آب و هوای گرم و سنقر و پاوه دارای آب و هوای سرد و کرمانشاه و اسلام‌آباد غرب دارای آب و هوای معتدل هستند.

مذهب[ویرایش]

استان کرمانشاه از دیدگاه مذهبی نیز دارای گونه‌گونی بسیار زیادی است. به طور مثال پیروان کیشهای شیعه، سنی، یارسان، نعمت‌اللهی، یهودی، مسیحی (ارمنی و آشوری) و بهائی در این استان در کنار هم زندگی می‌کنند.

زبان[ویرایش]

زبان کردی[۱۵] و فارسی کرمانشاهی[۱۶][۱۷] در شهر کرمانشاه از رایج‌ترین زبان‌ها می‌باشند. لهجه فارسی کرمانشاهی تنها خاص شهر کرمانشاه است.[۱۸] و در استان گویش‌های کردی کرمانشاهی، کلهری، زنگنه‌ای، سنجابی، گورانی، لکی.[۱۹] هورامی و جافی در شهرهای جوانرود، روانسر، ثلاث باباجانی، بخش‌هایی از پاوه و سرپل ذهاب[۲۰] و ترکی سنقری نیز در سنقر رواج دارد و همچنین زبان لکی درشهرستان هرسین، شهرستان صحنه و شهرستان کنگاور رواج دارد.[۲۱][۲۲]

نظرسنجی سال ۱۳۸۹

طی پژوهشی که شرکت پژوهشگران خبره پارس به سفارش شورای فرهنگ عمومی در سال ۸۹ انجام داد و براساس یک بررسی میدانی و یک جامعه آماری از میان ساکنان ۲۸۸ شهر و حدود ۱۴۰۰ روستای سراسر کشور، درصد اقوامی که در این نظر سنجی نمونه گیری شد در استان کرمانشاه به قرار زیر بود: ۴٫۲٪ فارس (۱٫۹٪ مرد، ۶٫۲٪ زن)، ۹۲٫۵٪ کرد (۹۵٫۲٪ مرد، ۹۰٫۴٪ زن)، ۰٫۲٪ عرب (۰٫۵٪ مرد)، ۰٫۷٪ لُر (۰٫۵٪ مرد، ۰٫۵٪ زن)، ۰٫۵٪ سایر و ۱٫۹٪ بدون جواب بودند.[۲۳]

اقوام[ویرایش]

پراکنش مردم کرد در ایران بر اساس استان ها

کردها[ویرایش]

کردها ساکنین اصلی شهر کرمانشاه[۲۴][۲۵][۲۶] و سایر شهرهای استان به جز سنقر هستند. طوایف مختلف کرد در این استان زندگی می‌کنند.

ترک‌ها[ویرایش]

ساکن شهر سنقر هستند. آنان به زبان ترکی سنقری سخن می‌گویند.[۲۷] زبان سنقری فرم انتقالی از زبان ترکی آذربایجانی به زبان ترکی خراسانی می‌باشد. همچنین زبان سنقری به عنوان گویشی از زبان ترکی آذربایجانی یاد می‌شود.

سایر اقوام[ویرایش]

در دو قرن گذشته عده‌ای از مردم مناطق مختلف به ویژه همدان، اراک، اصفهان، سمنان و... به شهر کرمانشاه مهاجرت کردند.[۲۸] تأثیر این مهاجرت‌ها را می‌توان در ایجاد لهجه فارسی کرمانشاهی مشاهده کرد.[۲۹] برخی از خاندان‌ها از جمله خاندان‌های آل آقا، خاندان نجومی، میبدی، جلیلی، فیض مهدوی، شهرستانی، صدوقی، محمّدی عراقی، کزازی، دزفولی و ... نیز به دلایل مذهبی به کرمانشاه مهاجرت کردند.[۳۰][۳۱]

پوشاک[ویرایش]

جاذبه‌ها[ویرایش]

جاذبه‌های تاریخی[ویرایش]

در استان کرمانشاه ۳۰۰۰ اثر تاریخی برآورد شده‌است که ۷۱۶ اثر آن به ثبت آثار ملی و یک اثر به ثبت اثر جهانی رسیده‌است.[۳۲] در این میان بیستون به ثبت جهانی رسیده‌است و در همه جای استان آثار گرانبهایی دیده می‌شود از جمله تاق بستان در کرمانشاه، طاق گرا، معبد آناهیتا در کنگاور

کاروانسراها[ویرایش]

  • کاروانسرای قصرشیرین

این کاروان سرا در شهر قصرشیرین وجود دارد که البته در زمان جنگ ایران و عراق آسیب‌هایی دیده است که البته در سال‌های اخیر تا حدودی بازسازی شده است. این کاروانسرا به وسیله لاشه سنگ و آجر ساخته شده است. حتی در برخی از قسمت‌های آن از جمله ورودی، از آجرهای بناهای ساسانی نیز استفاده کرده‌اند.

  • کاروانسرای صفوی بیستون

کاروانسرای بیستون در ۳۰ کیلومتری شمال شرقی کرمانشاه و در روستای بیستون کهنه، واقع شده است. این کاروانسرا به کاروانسرای شاه عباسی هم معروف است. انند بسیاری از کاروانسراهای دوران صفویه به سبک چهار ایوانی بنا گردیده است. این بنا به طول ۶۰/۸۳ متر و عرض ۵۰/۷۴ متر است. در چهار گوشه این بنا، برج‌هایی قرار دارد که برج‌های ضلعی غربی مدور و برج‌های ضلع شرقی هشت ضلعی است. این کاروانسرا به دستور شاه عباس اول صفوی ساخته شده است. با توجه به کتیبهٔ که از شاه سلیمان صفوی باقی مانده است به نظر می‌رسد بنای این کاروانسرا در زمان پادشاهی شاه سلیمان و صدراعظمی شیخ علیخان زنگنه پایان یافته است. همچنین در زمان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار و صدارت میرزا آقاخان نوری توسط حاجی جعفرخان معمارباشی اصفهانی تعمیر شده است.

  • کاروانسرای ماهیدشت

این کاروانسرا در داخل شهر ماهیدشت واقع شده است، این کاروانسرا هم به نام کاروانسرای شاه عباسی معروف است و همانند کاروانسراهای دوره صفویه به سبک چهار ایوانی ساخته شده است. گوشه‌های بیرونی این کاروانسرا به صورت مدور می‌باشد. این کاروانسرا همزمان با کاروانسرای بیستون به دستور شاه عباس اول صفوی احداث شده است و طبق کتیبه بنا در زمان ناصرالدین شاه نیز تعمیر گردیده است.

  • کاروانسرای ایلخانی (بیستون)

این کاروانسرا بر روی بقایایی از یک بنای سنگی کاخ خسرو ساسانی ایجاد شده است. به این ترتیب که ایلخانیان با الحاق دیوارهایی به دیوارهای محیطی بنای ساسانی، کاروانسرا را احداث کرده‌اند.

  • کاروانسرای سرپل ذهاب

در سرپل ذهاب بقایای دو کاروانسرا وجود دارد. اولی از نوع کاروانسراهای چهار ایوانی با مصالح آجر است که قدمت آن به دوره صفویه می‌رسد. دومین کاروانسرا از نوع کاروانسراهای با پلان گوناگون است که از سنگ ساخته شده و به دوره ساسانیان مربوط است.

کاخ‌ها[ویرایش]

  • کاخ خسرو

در حاشیه شمالی شهر قصرشیرین و در نزدیک آتشکده چهار قابی، ویرانه‌های قصر خسرو پرویز دیده می‌شود که امروزه به صورت تپه‌ای از خاک درآمده است. در مورد این کاخ، مورخین و جغرافیا نویسان ایرانی و عرب هر کدام مطالبی نوشته‌اند، اکثر این‌ها اظهار می‌کنند که این کاخ توسط خسرو پرویز در میان باغ وسیعی ساخته شده که حیوانات وحشی با کمال آزادی در این مکان می‌زیسته‌اند و آب فراوانی از رودخانه الوند در جدولی مرتفع به ین باغ وارد می‌گشته است. با قوت ین کاخ را جزء عجیب جهان به شمار آورده که در سال ۶۲۸ میلادی توسط هراکلیوس ویران شده است.

این خانه در بخش یهودی نشین محله قدیمی فیض آباد واقع شده است و دارای ویژگی‌های یک خانه درونگرا می‌باشد. این خانه توسط خواجه باروخ که کی از تجار کلیمی کرمانشاه بود در عصر ناصری ساخته شده است. این خانه امروزه به نام خانه رنده کشی که آخرین مالک آن می‌باشد، معروف شده است.

  • خانه معین الکتاب

این خانه از نوع خانه‌ها درونگرا است که با عبور از هشتی به حیاط بیرونی و سپس با گذشتن از راهرویی دراز می‌توان وارد حیاط اندرونی شد. بانی و مالک این خانه میرزا حسن خان مدنی معروف به معین الکتاب می‌باشد. میرزا حسن خان از جمله آزادی خواهان صدر مشروطیت است که در کرمانشاه وی را بیشتر با نام دبیر اعظم می‌شناسند.

  • خانه خدیوی

این خانه در خیابان معلم شرقی واقع شده است، یکی از با ارزش‌ترین بناهای برون گرا است و طبق کتیبه ورودی بنا در سال ۱۳۱۶ ش ساخته شده است. تمام نمای این خانه به وسیله آجرکاری با اشکال مختلف هنری تزیین شده است.

  • کاخ شاپور

در نزدیکی شهر هرسین بقایای کاخ شاپور اول ساسانی به جا مانده است. درون کاخ آثار آتشکده و قربانگاهی برای خدایان مشاهده می‌شود. علائم و عناصر این بنا نشان می‌دهد که شاهپور - شاهنشاه ساسانیان در نظر داشته که با این کاخ یکی از آثار بزرگ دوره پادشاهی خود را به یادگار بگذارد. این کاخ در روزگار آبادی، محل تفریح و تفنن شهریار ساسانی بود که اکنون به تل خاکی تبدیل شده است.

  • بقایای کاخ ساسانی (عمارت خسروی)

ویرانه چند کاخ ساسانی و آثار دیگری که حاکی از آبادی و وسعت بناهای دوره ساسانی است، در قصرشیرین باقی مانده است. مجموعه بقایای این بناها اکنون به نام عمارت خسروی مشهور است و احداث آن‌ها به خسرو پرویز ساسانی نسبت داده می‌شود. این قصر بزرگ ساسانی که بر روی صفحه بلندی ساخته شده، شامل ایوان سه جانبه‌ای در جلو و تالار بسیار بزرگ مستطیلی در پشت آن بوده است. مجموعه بنای قصر با ۳۷۰ متر طول و ۱۹۰ متر عرض، در محوطه محصوری قرار داشته که در حال حاضر تخریب شده ولی گویای عظمت در دوران گذشته می‌باشد.

  • کاخ حوش کوری

ویرانه کاخی از دوره ساسانی در شمال قصرشیرین بر جای مانده است که در نزد اهالی محل به نام حوش کوری معروف است. این کاخ در روزگار آبادی، یکی از قصرهای بزرگ سلطنتی ساسانی به شمار می‌آمده است ولی در حال حاضر به مخروبه‌ای تبدیل شده است.

حمام‌ها[ویرایش]

  • حمام حسن خان کنگاور

این حمام در محله شر آباد کنگاور واقع گردیده است. ورودی حمام در سمت شمالی بنا قرار دارد. این ورودی از طریق هشتی کوچک گنبد داری وارد سربینه می‌شود. این حمام در اواخر دوره قاجاریه ساخته شده است ولی در سال‌های اخیر تغییراتی در آن صورت گرفته است.

  • حمام حاج اصغر خان کنگاور

این حمام نیز در اواخر دوره قاجاریه ساخته شده است؛ ولی پس از آن چندین بار تعمیر شده است.

  • حمام قلعه

این حمام در ضلع جنوبی قلعه ساری اصلان کنگاور واقع گردیده است. سربینه یا رخت کن حمام، محوطه هشت ضلعی است که در هر ضلع آن صفهٔ ایجاد شده است. این حمام ظاهراً همزمان با ساخت قلعه ساری اصلان در دوره قاجاریه ساخته شده است.

  • حمام بزرگ (حمام سرجوب)

این حمام در کنگاور قرار دارد و دارای ارزش‌های معماری و جهانگردی فراوان است.

  • حمام پاچمن

این حمام قدیمی در محله پاچمن شهر صحنه واقع شده است. درب ورودی حمام جنوب غربی است و به سربینه باز می‌شود. بنای سربینه ۸ ضلعی است و چهار صفه بزرگ دارد که در بین این صفه‌ها، چهار صفه کوچک در جنوب غربی، محل ورود به سربینه است. در وسط سربینه حوضی با ۱۶ ترک از سنگ‌تراش ساخته شده است. مصالح اصلی بنای آجر، ملات گچ همراه با سنگ لاشه و سنگ‌تراش است. در جریان نوسازی حمام، کف و قسمتی از دیوارهای آن کاشی و سیمان کاری شده است.

پل‌ها[ویرایش]

  • پل میان راهان

این پل در جنوب دهکده میان راهان، بر سر راه بیستون به سنقر بر روی رودخانه دینور آب ساخته شده است. بنای اصلی این پل منسوب به دوره صفویه است.

  • پل ماهیدشت

این پل در داخل شهر ماهیدشت، بر سر راه کرمانشاه به اسلام‌آباد و بر روی رودخانه دائمی مرگ ساخته شده است. این پل دارای دوپایه سنگی است. پل ماهیدشت داری سه دهانه می‌باشد که دهانه میانی، دهانه اصلی محسوب می‌شود. این پل که اکنون محلی بری تردد اهالی شهر ماهیدشت می‌باشد، در گذشته محل تردد کاروانیانی بوده که به کاروانسرای ماهیدشت، تردد می‌کردند. اگر چه کتیبهٔ وجود ندارد تا زمان ساخت این پل را مشخص کند ولی از آن جایی که به فاصله کمی از کاروانسرا ساخته شده، احتمالاً در ارتباط با کاروانسرا و همزمان با آن است.

  • پل نوژی وران

این پل در اراضی روستای نوژی وران (نجوبران) و بر سر راه بیستون به سنقر ساخته شده که بنای اصلی آن منسوب به دوره صفویه است.

  • پل بیستون

پل بیستون در حاشیه شرقی شهر بیستون و بر روی رودخانه دینور آب واقع شده است. این پل به نام‌های پل کهنه، پل شاه عباسی، پل صفوی، پل نادر آباد و دینور آب معروف است. طاق سوم ین پل در زمان پهلوی ساخته می‌شود.

  • پل کوچه

در شمال روستای کوچه از توابع دهستان گودین شهر کنگاور پل آجری از بناهای دوره شاه عباس دیده می‌شود. این پل محکم بر روی آب خرم که از غرب به شرق جریان دارد احداث شده است.

  • پل قوزیوند

شواهد باستان شناختی نشان داده است پایه‌های سنگی این پل در اواخر دوره ساسانی ساخته شده ولی هرگز به اتمام نرسیده است تا این که مطابق با متن کتیبه در دوره پهلوی اول اقدام به تکمیل پل می‌نماید.

اماکن مذهبی[ویرایش]

  • آتشکده چهارقاپی
  • معبد آناهیتا
  • پرستشگاه پارتی
  • مسجد جامع کرمانشاه
  • مسجد جامع پاوه
  • مسجد و حسینیه شیخ محمود تم تم
  • مسجد دولتشاه[۶]

دیگر آثار تاریخی[ویرایش]

بزرگترین سنگ‌نبشتهٔ جهان، نخستین متن شناخته شدهٔ ایرانی[۳۳] و از آثار دودمان هخامنشیان (۵۲۰ پ. م) واقع در شهر بیستون از توابع شهرستان هرسین در سی کیلومتری استان کرمانشاه بر دامنه کوه بیستون است.[۳۴] سنگ‌نبشته بیستون یکی از مهمترین و مشهورترین سندهای تاریخ جهان و مهم‌ترین متن تاریخی در زمان هخامنشیان است[۳۵] که شرح پیروزی داریوش بزرگ را بر گوماته مغ و به بند کشیدن یاغیان را نشان می‌دهد.

مجموعه‌ای از سنگ نگاره‌ها و سنگ نبشته‌های دورهٔ ساسانی است که در شمال غربی شهر کرمانشاه در غرب ایران واقع شده است. این مجموعه در قرن سوم میلادی ساخته شده است و ارزش هنری و تاریخی زیادی دارد. چند صحنهٔ تاریخی از جمله تاج‌گذاری خسرو پرویز، تاج‌گذاری اردشیر دوم، تاج گذاری شاهپور دوم و سوم و هم‌چنین چند سنگ نوشته (کتیبه) به خط پهلوی کتیبه‌ای در آن کنده‌کاری شده است. وجود کوه و چشمه در این مکان، آن را به گردشگاهی روح‌افزا تبدیل نموده که از زمان‌های دیرین تا به امروز مورد توجه بوده است.

  • ساعت سنگی

ساعت سنگی یا حوض سنگی در زمان ساسانیان در کنار چشمه‌ای با سنگ ساخته شده است و مخروط فواره مانند در وسط آن قرار گرفته است که سطح این مخروط شبیه ساعت به ۱۲ قسمت تقسیم شده است.

  • طاق گرا

بنای طاق گرا بر جاده سنگفرشی از دوره ساسانی واقع شده که فلات ایران را به بین‌النهرین ارتباط داده است. این بنا به صورت فضای ایوانی و مستطیل شکل است و قسمت بیرونی آن با بلوک‌های سنگی تراشیده شده و از بست فلزی برای اتصال آن استفاده شده است.

جاذبه‌های طبیعی[ویرایش]

استان کرمانشاه که دارای آب و هوای متنوعی در مناطق مختلف است در حدود ۷۷۰ چشمه و ۷۴ سراب را در خود جای داده‌است که آن را بستر مناسبی برای رودخانه‌های فصلی و دائمی تبدیل کرده‌است.[۳۶]

به دلیل ارتفاع قرارگیری آن ملقب به اورست غارهای جهان است.

بزرگ‌ترین غار آبی خاورمیانه[۳۷] با پیشینهٔ ۶۵ میلیون سال است.[۳۶] این غار در ۲۵ کیلومتری شهر روانسر، در دامنه کوه شاهو و مشرف بر جاده روانسر - پاوه و در همسایگی روستایی به همین نام جای گرفته است.

در شمال شهر کرمانشاه، در دامنه کوه میوله و مشرف به پارک کوهستان قرار دارد و کهنترین بقایای سکونت انسان در شهر کرمانشاه است. با توجه به مطالعات باستان‌شناسی انجام شده این غار در دوران پارینه سنگی میانی (در ۱۲۰ تا ۴۰ هزار سال پیش) مورد سکونت انسان (احتمالاً نئاندرتال) بوده‌است. ارتفاع این غار در حدود ۱۶۰۰ متر از سطح دریاست.[۳۸]

تعداد زیادی وسایل انسان‌های اولیه مربوط به ۴۰ تا ۷۰ هزار سال پیش در این غار یافت شده‌اند. این غار در شهر بیستون قرار دارد.[۳۹]

جاذبه‌های دست‌ساز[ویرایش]

از جاذبه‌های گردشگری استان کرمانشاه می‌توان به غار سنگی دست‌ساز حسین کوهکن در منطقه توریستی میگوره از توابع شهر بانه‌وره اشاره کرد. غار او، دارای ۹ اتاق بوده[۴۰] و از چهار خانه مجزا تشکیل شده که در بعضی نقاط نسبت به سطح زمین ارتفاع کمتری دارد. در بعضی از اتاق‌ها ارتفاع به ۱۷۰ تا ۱۸۰ سانتی‌متر می‌رسد. دو خانه تک اتاقی بوده و دو تای دیگر شامل چند اتاق مجزا یا همان دالان است که هر دالان به دالان دیگری ختم می‌شود. خالو حسین در یکی از خانه‌های تک اتاقی به طور مجزا مقبره خود را نیز با دستان خود کنده است تا پس از مرگش او را در آنجا دفن کنند.[۴۱][۴۲]

فرهنگ[ویرایش]

آثار فرهنگی استان کرمانشاه را بازار کرمانشاه، تکیه معاون الملک، تکیه بیگلربیگی، آرامگاه بابا یادگار، اویس قرنی، مقبره احمدبن اسحاق قمی، امامزاده احمدبن محمدباقر و آرامگاه میرعبیدالله، مسجد عمادالدوله، مقبره خلیفه حیدر حیدری باینگانی در بخش باینگان از توابع پاوه و سایر مساجد کهن و زیبا تشکیل می‌دهند.

صنایع دستی[ویرایش]

صنایع دستی در استان کرمانشاه از سابقه تاریخی طولانی برخوردار بوده، بطوریکه روزگاری کرند غرب زرادخانه مهمی بوده که سلاح‌های گوناگون را می‌ساخته است. در تاریخ یورش‌های تیموریان و جنگ‌های ایران و عثمانی، از سلاح‌های ساخت کرند یاد شده است. صنایع دستی در استان کرمانشاه به موازات توسعه کشاورزی و دامداری پیشرفت‌هایی داشته و در اقتصاد و زندگی مردم استان به ویژه عشایر و روستائیان نقش مهمی داشته است.

کتابخانه عمومی امیرکبیر کرمانشاه[ویرایش]

تاریخچه[ویرایش]

کتابخانه عمومی امیرکبیر از کتابخانه های نهادی استان کرمانشاه است که در سال 1371تاسیس گردید و در سال 1387 ساختمان جدید آن با زیر بنای 3702 متر مربع در چهار طبقه در مرکز شهر کرمانشاه احداث شد.


تعداد اعضای کتابخانه امیرکبیر در حال حاضر بیش از 5000 نفر است که می توانند از بخش های مختلف کتابخانه استفاده کنند.

بخش مخزن[ویرایش]

این بخش در برگیرنده بیش از 60هزار نسخه کتاب قابل امانت می باشد که در ده ده رده اصلی بر اساس رده بندی دیویی سازماندهی شده اند.[۴۳]

بخش مرجع[ویرایش]

در این بخش بیش از دو هزار منبع مرجع از قبیل دایره المعارف ها، فرهنگ ها، اطلس ها، کتابشناسی ها، سالنامه ها و.... نگهداری می شود.این منابع امانت داده نمی شود و لی امکان استفاده از آنها در این بخش فراهم شده است.[۴۴]

بخش نشریات[ویرایش]

در این بخش بیش از 100 عنوان نشریه در موضوعات گوناگون برای مطالعه در اختیار مراجعه کنندگان قرار می گیرد.[۴۵]

سالن های مطالعه[ویرایش]

کتابخانه امیرکبیر دارای دو سالن مطالعه ی مجزا ویژه خانم ها و آقایان می باشد که اعضا می توانند در تمامی ساعات کار کتابخانه از این مکان ها استفاده کنند.

بخش کودک[ویرایش]

دراین بخش علاوه بر ارائه ی کتاب ها و نشریات کودک برنامه های مختلفی از قبیل قصه گویی، شعرخوانی، نمایش عروسکی، مسابقات نقاشی، و... برای کودکان برگزار می شود.[۴۶]

بخش دفاع مقدس[ویرایش]

دراین بخش آثار مرتبط با دفاع مقدس، ایثار و شهادت، زندگینامه رزمندگان و شهدا و مطالعات مربوط به جنگ تحمیلی نگهداری میشود.[۴۷]

بخش محققین[ویرایش]

به منظور تحقق اهداف کتابخانه برای دستیابی اعضا به اطلاعات در سطح گسترده تر، کاربرانی که دارای مدرک کارشناسی به بالا می باشند می توانند از سیستم ها، اینترنت، و بانکهای اطلاعاتی آنلاین استفاده کنند.[۴۸]

منبع[ویرایش]

نهاد کتابخانه های عمومی کشور [۴۹] اداره کل کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه [۵۰] [۵۱]

جغرافیا[ویرایش]

کوه‌ها[ویرایش]

بیش از نیمی از وسعت استان کرمانشاه را کوه‌های مرتفع پوشانده‌است. رشته کوه زاگرس، به صورت مجموعه‌ای از رشته‌های موازی، با دشت‌های مرتفع کوهستانی در بین آنها، پوشش گیاهی متنوعی به وجود آورده‌است.

جنگل[ویرایش]

۱. جنگل‌های بلوط ۲. جنگل‌های ون

ناهمواری‌ها[ویرایش]

شهرستان سراب‌ها غارها کوه‌ها رودخانه‌ها دشت‌ها
کرمانشاه نیلوفر
تاق بستان
خزر الیاس
یاوری
بیستون
پراو
شکارچیان
دو اشکفت
پراو
میوله
سفیدکوه
قره‌سو
آبشوران
چم‌بشیر
ماهیدشت
بیستون
اسلام‌آباد غرب سراب شرف آباد - - برف آباد اسلام‌آباد غرب
کنگاور - - - - کنگاور
دالاهو - - دالاهو - -
هرسین هرسین
بیستون
- بیستون
شیرز
- بیستون
چمچمال
سرپل ذهاب گرم - - - -
گیلانغرب گیلانغرب - - - -
روانسر روانسر - - لیله -
صحنه صحنه - - - -
پاوه - کاوات
قوری قلعه
غار سنگی حسین کوهکن
کوه شاهو سیروان
لیله
زمکان
-

پناهگاه حیات وحش[ویرایش]

۱. بیستون ۲. نواه کوه ۳. کچل ۴.هشیلان ۵. بدر و پریشان ۶. بوزین ۷. مره خیل ۸. زله زرد

حیوانات[ویرایش]

۱. آهو ۲. کل ۳. بز وحشی ۴. پلنگ ۵. خرس ۶. گربه وحشی ۷. شوکا ۸. خرگوش ۹. جوجه تیغی ۱۰. گراز

موقعیت[ویرایش]

استان کرمانشاه در موقعیت ۳۴ درجه شرقی و ۴۷ درجه شمالی شمالی قرار دارد.

صنایع[ویرایش]

شرکت پالایش نفت کرمانشاه

کرمانشاه ۵/۱ درصد مساحت کل ایران را تشکیل می‌دهد و از لحاظ رتبه صنعتی در بین ۳۰ استان ایران هجدهم است. ۶۰ درصد صنعت استان در شهرستان کرمانشاه متمرکز است.[۵۲]

پالایشگاه کرمانشاه (قدیمی‌ترین پالایشگاه کشور بعد از آبادان) پتروشیمی کرمانشاه، نیروگاه۶۴۰مگاواتی بیستون، نیروگاه سیکل ترکیبی ۱۲۸۸ مگاواتی زاگرس، مجتمع شیمیایی بیستون، باختر بیوشیمی و کیمیای غرب‌گستر، سیمان غرب، چینی کرد، مجتمع کشت و صنعت ماهیدشت (روغن نباتی ناز گل) کشت و صنعت روژین تاک، کاشی بیستون، کاشی کاژه سیمان سامان و کاشی کرد از مهم‌ترین واحدهای صنعتی استان است.[۵۲]

پالایشگاه آناهیتا، پلیمر کرمانشاه، ذوب آهن فرامان، کاغذ کاوه و از جمله طرحهای در دست احداث استان می‌باشد.[۵۲]

موقعیت اقتصادی و اجتماعی[ویرایش]

استان کرمانشاه یکی از مناطق عشایری ایران است و به علت شرایط اقلیمی محصولات کشاورزی متعددی تولید می‌شود. صنایع این استان به دو گروه صنایع دستی و ماشینی تقسیم می‌شود که بزرگترین صنعت کارخانه‌ای این استان تصفیه خانه نفت می‌باشد. از نظر ذخائر معدنی نیز این استان حائز اهمیت می‌باشد که عمده‌ترین آنها عبارتند از آهن، سرب، گوگرد، آلومیت، کوارتزیت و غیره.

مراکز آموزشی[ویرایش]

دانشگاه رازی واقع در بلوار باغ ابریشم دانشگاه علوم پزشکی واقع در سرخلیجه دانشگاه فنی و حرفه‌ای واقع در خیابان کسری و شعبه ۲ واقع در کمربندی الهیه دانشگاه آزاد اسلامی واقع در کسری شهرک ژاندارمری دانشگاه جهاد دانشگاهی واقع در سه راه ۲۲ بهمن دانشگاه پیام نور واقع در میدان جلیلی همچنین دانشگاه‌های آزاد و پیام نور شعبه‌هایی را در سایر شهرستان‌های استان دارند.

جستارهای وابسته[ویرایش]

نگارخانه[ویرایش]

پانویس[ویرایش]

  1. مرکز آمار ایران، سرشماری سال 1390
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ ۲٫۲ کتاب استان شناسی کرمانشاه، پایگاه کتاب‌های درسی، اداره کل نظارت بر نشر و توزیع مواد آموزشی.
  3. ایران، درگاه ملی خدمات الکترونیکی ایران.
  4. اداره راه و ترابری استان کرمانشاه بازدید در ۲۹ ژوئیه ۲۰۱۰
  5. دیاکونوف. «فصل اول». در تاریخ ماد. انتشارات پیام. ۱۰۱.
  6. ۶٫۰ ۶٫۱ ۶٫۲ ۶٫۳ http://roostanet.ir/index.aspx?siteid=3&pageid=2448
  7. http://www.hamshahrionline.ir/details/45140
  8. http://www.aftabir.com/articles/view/social/tourism/c4c1269761868_kermanshah_p1.php/کرمانشاه-گهواره-تمدن-ایران-باستان-دارای-بیشترین
  9. http://andisheh-kermanshah.ir/index.php/article/202-نگاهی-اجمالی-به-پیشینه-کرمانشاه-در-دوران-قبل-از-اسلام «اندیشهٔ کرمانشاه» نگاهی اجمالی به پیشینه کرمانشاه در دوران قبل از اسلام.
  10. نفیسی، سعید، تاریخ اجتماعی و سیاسی ایران در دورهٔ معاصر: از آغاز سلطنت قاجارها تا سرانجام فتحعلیشاه، به اهتمام عبدالکریم جربزه دار، تهران: اساطیر، چاپ دوم: ۱۳۹۱، ص ۲۹.
  11. http://af.samta.ir/atlas/index.php?title=جنگ_جهانی_اول_در_استان_کرمانشاه
  12. http://iichs.org/index.asp?id=572&doc_cat=8
  13. مرگ مردی که نام کرمانشاه را به آن بازگرداند
  14. «مرگ لهجه‌ها». روزنامهٔ ابتکار، ۶ بهمن ۱۳۸۶. بازبینی‌شده در ۲۷ سپتامبر ۲۰۱۰. 
  15. «kermanshah». Iran Chamber Society. بازبینی‌شده در مارس ۲۰۱۰. 
  16. وزارت کشور، سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور: مرجع شهرهای ایران. بازدید: مارس ۲۰۱۰.
  17. مرجع شهرهای ایران، بازدید: فوریه ۲۰۱۰.
  18. دن وودینگ.arrest of the Assyrian leader of the kermanshah church in iran.february21,2010
  19. دانشگاه آزاد کرمانشاه، بازدید: فوریه ۲۰۰۹.
  20. «روزنامه سلام کرمانشاه». بازبینی‌شده در مارس ۲۰۱۰. 
  21. گردشگری استان کرمانشاه، بازدید: فوریه ۲۰۰۹.
  22. ایل کلهر در دوره مشروطیت، علیرضا گودرزی انتشارات کرمانشاه، ۱۳۸۱
  23. طرح بررسی و سنجش شاخص‌های فرهنگ عمومی کشور (شاخص‌های غیرثبتی){گزارش}:استان کرمانشاه/به سفارش شورای فرهنگ عمومی کشور؛ مدیر طرح و مسئول سیاست گذاری:منصور واعظی؛ اجرا:شرکت پژوهشگران خبره پارس -شابک:۱–۵۷–۶۶۲۷–۶۰۰–۹۷۸ *وضعیت نشر:تهران-موسسه انتشارات کتاب نشر ۱۳۹۱ *وضعیت ظاهری:۲۹۶ ص:جدول (بخش رنگی)، نمودار (بخش رنگی)
  24. http://kermanshah.ichto.ir/Default.aspx?tabid=1420
  25. http://af.samta.ir/atlas/index.php?title=نژاد_و_تیره_در_استان_کرمانشاه
  26. http://www.seymare.com/گفتگو/خبر/149-2013-10-24-02-03-25.html
  27. Michael Knüppel. TURKIC LANGUAGES OF PERSIA: AN OVERVIEW. In Encyclopædia Iranica. Bibliotheca Persica Press, April 15, 2010. Retrieved July 26, 2013. 
  28. جغرافیای تاریخی و تاریخ مفصل کرمانشاهان، محمدعلی سلطانی، ج 1، انتشارات سها، چاپ اول، تهران.
  29. http://kermanshah.isna.ir/Default.aspx?NSID=5&SSLID=46&NID=30831
  30. زندگانی سردار کابلی، کیوان سمیعی، ص 55، چاپ گیلان، چاپ اول
  31. http://tollab-ksh.ir/index.php/bozorgan/83-ulama مجمع نمایندگان طلاب و فضلای استان کرمانشاه.زندگی نامه علمای کرمانشاه
  32. «دیار شیرین و فرهاد»(فارسی)‎. وبگاه آفتاب، ۱۱ دی ۱۳۸۶. بازبینی‌شده در ۲ اوت ۲۰۱۰. «مجله خانواده سبز» 
  33. «دربارهٔ سنگ‌نوشته داریوش بزرگ در بیستون». وبگاه پژوهش‌های ایرانی، سه شنبه ۲۰ تیر ۱۳۸۵. بازبینی‌شده در ۱ اوت ۲۰۱۱. 
  34. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (انگلیسی) بازدید در ۲۸ ژوئن ۲۰۱۰
  35. خبرگزاری میراث فرهنگی بازدید در ۲۶ ژوئیه ۲۰۱۰
  36. ۳۶٫۰ ۳۶٫۱ ابوالحسن باقری نسب. «کرمانشاه گهواره تمدن دارای بیشترین تنوع آثار تاریخی است»(فارسی)‎. خبرگزاری آفتاب، ۸ فروردین ۱۳۸۹. بازبینی‌شده در ۱۰ اوت ۲۰۱۰. «روزنامه اطلاعات» 
  37. مجله برخط کامپوس کالچر بازدید در ۲۴ اوت ۲۰۰۹
  38. وبگاه کت اینیست (انگلیسی) بازدید در ۳۰ اوت ۲۰۰۹
  39. Trinkaus, E and F. Biglari, F. (۲۰۰۶) Middle Paleolithic Human Remains from Bisitun Cave, Iran, Paleorient: 32.2: 105- 111
  40. فارس گزارش می‌دهد: «هزار ماسوله» نگینی در دل کوه‌های شاهو: شهرستان پاوه که به شهر هزار ماسوله مشهور بوده، یکی از دیدنی‌ترین مناطق استان کرمانشاه است.، خبرگزاری فارس.
  41. فرهاد در اورامانات: هنوز هم با گذشت هزاران سال اگر کمی گوش‌هایمان را تیز کنیم صدای تیشه فرهاد را بشنویم که می‌خواهد همه غیرممکن‌ها را قربانی یک نگاه معشوق کند. تیشه‌ای که هزاران سال است در شکاف کوه بیستون افتاده و مردمان بی‌توجه می‌آیند و می‌روند اما کسی آن تیشه را نمی‌گیرد.، جام جم آنلاین - گردشگری.
  42. فرهاد ثانی سرای سنگی حسین کوهکن، بی‌بی‌سی‌کورد.
  43. خلاصه رده‌بندی دهدهی دیویی و نمایه نسبی، ملویل دیویی، ترجمه: سید ابراهیم عمرانی، تهران: انتشارات و انقلاب اسلامی ۱۳۷۲
  44. مرادی، نورالله (۱۳۷۲). مرجع‌شناسی: شناخت خدمات و کتاب‌های مرجع. تهران، فرهنگ معاصر.
  45. samanpl.ir
  46. samanpl.ir
  47. samanpl.ir
  48. samapl.ir
  49. http://www.iranpl.ir/
  50. http://kermanshahpl.ir/Portal/Home/
  51. http://isil.nlai.ir/endusersearch.aspx
  52. ۵۲٫۰ ۵۲٫۱ ۵۲٫۲ ایرنا، کد خبر: ۳۳۰۰۲۹ زمان مخابره: ۱۲/۱۱/۱۳۸۷. بازدید: فوریه ۲۰۰۹.